Tiedätkö, mistä löytyy Suomen "viidakko" tai minne mennä ihastelemaan yötöntä yötä? Nämä kuvankauniit luontokohteet tulee jokaisen suomalaisen nähdä ja kokea

0:44
Nämä Suomen upeat luontokohteet tulee jokaisen nähdä!

31-vuotias luontokuvaaja Eeva Mäkinen on kiertänyt ympäri Suomen etsimässä Suomen luonnon suurimpia helmiä. Mäkisen mukaan Suomesta löytyy paljon kuvankauniita luontokohteita, mutta Oulangan kansallispuisto, Aavasaksanvaara, Puolangan Hepoköngäs ja Pallas-Yllästunturin kansallispuisto ovat kohteita, jotka jokaisen suomalaisen tulisi nähdä.

– Oulangasta tekee erityisen sen korkeuserot. On paljon paikkoja, joissa pystyy melomaan pohjalla samaan aikaan, kun vierellä on todella korkeat kallioseinämät. Lisäksi siellä on upeat aamu-usvat, Mäkinen kuvailee.

Oulangan kansallispuisto on kohde, joka tarjoaa kokemuksia eri vuodenaikoina.

Aamu-usvat ovat parhaimmillaan alkusyksystä elokuussa.

– Elokuussa on hämäriä ja pimeitä öitä ja voi nähdä tähtiä. Aamulla taas pystyy heräämään todella kauniiseen ja mahdollisesti usvaiseen maisemaan.

Elokuussa Oulangan kansallispuiston puissa on Mäkisen mukaan myös erityinen vihreä sävy, joka tekee maisemasta upean.

Linnut valloittavat talvella

Eeva Mäkinen kertoo, että talvisin Oulangan kansallispuistossa voi nauttia linnuista, kuten kuukkeleista ja hömötiaisista. Erityisen kohteesta tekevät myös puiston vanhat hakkaamattomat metsät.

Talvella lumi voi olla este joissain kohteissa. Oulangan kansallispuistossa on kuitenkin vuosittain niin paljon kävijöitä, että suosituimmat polut pysyvät läpi vuoden auki.

– Voi ottaa sukset, lumikengät tai liukulumikengät avuksi, Mäkinen neuvoo.

Mäkinen kuitenkin muistuttaa, että Oulangan kansallispuisto on suosittu, joten on tärkeä muistaa kunnioittaa puiston sääntöjä. Drone-lennokkeja ei voi lennättää alueella ilman lupaa.

Aavasaksanvaaran huipulle pääsee autolla

Aavasaksanvaara on tunnettu maisemanähtävyys ja näköalapaikka, jonka päälle voi ajaa autolla niin kesällä kuin talvellakin.

Mäkinen kertoo, että alueesta tekee erityisen nopea maiseman muutos, jossa Oulusta Kilpisjärven suuntaan ajaessa tasainen peltomaisema kohoaa nopeasti korkeaksi vaaraksi.

– Aavasaksanvaaran päällä on polku, jota voi käydä kävelemässä ja sieltä näkee koko Tornionjokilaakson. Se paikka on tunnettu usvistaan.

Näkymä avautuu pohjoisen suuntaan, joten alue on tunnettu myös yöttömästä yöstä. Huipulle voi mennä katsomaan ja ihastelemaan yöttömän yön aurinkoa.

Mäkisen mukaan paras aika vuodesta vierailla Aavasaksanvaaralla on keskikesällä sekä talvella tammi-helmikuussa.

Hepoköngäs on Suomen viidakko

Hepoköngäs on yksi Suomen korkeimmista luonnonvaraisista vesiputouksista ja kohde on saanut myös Mäkisen lumoonsa.

Puolangan Hepokönkäällä vierailu on Mäkisen mukaan kokonaisvaltainen kokemus, kun alue näyttää, tuntuu ja kuulostaa hyvin erilaiselta verrattuna muihin Suomen luontokohteisiin.

– Se tuntuu tosi viidakkomaiselta. Siellä on paljon saniaisia ja putous, jossa on pitkä vapaapudotus. Sitä putousta pääsee katsomaan ylhäältä ja alhaalta ja sinne on esteetön reitti kaikille.

– Alhaalla ollessa tulee oikein kosteus kasvoille ja tietysti se veden ääni tuo sellaisen kokonaisvaltaisen kokemuksen, kuvailee Mäkinen.

Hepokönkäällä kannattaa vierailla kesällä, kun vesiputous virtaa vapaasti.

– Heti, kun lumet tulee, se putous alkaa jäätymään päältä ja siihen muodostuu kansi, kertoo Mäkinen.

"Se on äärimmäisen suuri ja siellä on paljon mahdollisuuksia"

Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta tekee erityisen alueen tunturimaisemat. Tuntureiden huipuilta näkee niin kauas kuin silmä kantaa ja näky on henkeäsalpaava.

– Näkymä on hyvin erämaista ja siellä on suuria järviä, Mäkinen sanoo.

Alue on kooltaan valtava, jonka vuoksi luonnossa voi retkeillä helposti ilman muita vierailijoita näköpiirissä.

Esimerkiksi Pallastunturilla kannattaa vierailla lopputalvesta, kun hankien päällä voi yhä hiihtää. Sukset antavat mahdollisuuden päästä moneen paikkaan mukaan lukien tuntureiden huiput.

Pallastunturilla voi vierailla myös syksyllä ihastelemassa aamu-usvaa.  

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja