MTV vieraili Kuusamossa selvittämässä Suomen luonnon helmiä – ammattikuvaaja Eeva Mäkinen paljastaa joulun upeimmat luontokohteet: "Lumikiteet ovat kuin timantteja"

4:28
Luontovalokuvaaja Eeva Mäkinen rakastaa joulun aikaan muun muassa Posion Riisitunturin lumista maisemaa. Katso video ja lumoudu!

Joulun aikaan lomaillessa on hyvä hetki mennä ihastelemaan Suomen upeaa luontoa. MTV vieraili Kuusamossa ja tapasi vuosia ammattivalokuvaajana toimineen 31-vuotiaan Eeva Mäkisen. Mäkinen on matkustanut ympäri Suomea etsimässä kaikkein upeimpia valokuvauskohteita. Nyt hän paljastaa omat suosikkinsa.

Mäkisen mukaan jouluna kaikkein upeimmat luontokohteet löytyvät erityisesti pohjoisesta, missä puihin muodostuu upeita tykkylumia.

– Tykyt ovat parhaimmillaan joulu- ja tammikuussa, kun puista näkyy vielä muodot selkeästi, mutta silti on upeita tykkylumimaisemia.

Mäkisen mielestä Suomen kauneimmat tykkylumipuumaisemat löytyvät Kuusamon seudulta.

– Ehkä helpoin paikka mennä katsomaan niitä on Riisitunturilla Posiolla. Siellä tykkylumipuissa on hyviä muotoja ja niitä on jotenkin sopivassa määrin. Lisäksi siellä on tunturimaisemaa taustalla, kertoo Mäkinen.

Mäkinen muistuttaa, että Riisitunturin kauneuksia voi mennä ihastelemaan myös pimeän aikaan. Varsinkin kuun loiste luo alueelle taianomaisen maiseman.

– Kun siellä hiihtää kuutamon valossa, se on aivan uskomattoman hieno kokemus. Ne kaikki pienet lumikiteet ovat kuin timantteja, jotka loistavat siellä ja sitä itse liitää siellä keskellä hiljaisuudessa, kuvailee Mäkinen.

Kuusamon seudun lisäksi tykkylumipuita voi mennä ihastelemaan myös muun muassa Länsi-Lappiin.

Etelä-Suomessa ihastuttaa rannikko

Mäkinen kertoo, että tykkylumipuiden lisäksi joulun aikaan erityisen kauniita ovat myös paikat, joista löytyy avovettä. Esimerkki tällaisesta paikasta on Äkäsmylly Ylläksen seudulla.

– Siellä on ihan äärimmäisen kaunista, kun tulee uusi lumi puiden päälle ja sininen vesi virtaa keskellä.

Jos Pohjois-Suomi on liian kaukana, voi maisemia ihastella myös Etelä-Suomessa lumattomanakin aikana.

Mäkisen mukaan Etelä-Suomessa viehättää joulun aikaan rannikkoalueet. Hänen mielestään rannikko on talvisin kauneimmillaan erityisesti myrskyn aikana.

– Vaikka se on raju sääilmiö, se on varmasti huikea kokemus. 

Kohde myös hurjapäille

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on kohde, jonka jokaisen suomalaisen tulisi Mäkisen mielestä nähdä. Alue tarjoaa talvisin upeita lumimaisemia ja sieltä löytyy tekemistä myös hurjapäillekin.

– Siellä kulkee reitti Vuontispirtin takaa ja menee Montellin majan kautta. Sitten Nammallakurulla on iso autiotupa, jonne voi majoittua ja olla sitten tunturin keskellä yötä, tietysti makuupusseissa. Mutta se on äärimmäisen upea paikka, paljastaa Mäkinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja