Tiedätkö, millainen sairaus on vitiligo? Valokuvaaja haluaa tuoda esiin kaikenlaisten ihojen kauneuden

3:03
Miten kohtelet itseäsi, kun kukaan muu ei kuule? Niin sanotulla minäpuheella on suuri merkitys.

Vitiligo tai valkopälvi on autoimmuunisairaudeksi arveltu ihosairaus, jossa ihoon tulee oireettomia läiskiä. Valokuvaaja, jolla itselläänkin on kyseinen sairaus, haluaa kuvillaan normalisoida vitiligoa. 

Elisabeth Van Aalderen on valokuvaaja, joka sairastaa vitiligoa. Hän saa päivittäin työssään kuulla kysymyksiä sairaudestaan, kirjoittaa naistenlehti Glamour

– Päivätyössäni valokuvaajana saan paljon kysymyksiä vitiligostani. Noin 60 miljoonalla ihmisellä maailmassa on sama sairaus, ja silti vieläkin on paljon ihmisiä, jotka eivät edes tiedä, millainen sairaus tämä on, Van Aalderenkuvailee. 

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Niinpä Elisabeth alkoi kuvata "Shades of pale" eli vapaasti suomennettuna Vaaleuden värit -projektissaan vitiligoa sairastavia naisia. Sensuelleilla, herkillä kuvilla hän haluaa tuoda esiin kaikenlaista kauneutta – ja saada kuvattavat näkemään ihonsa myös kauniina. 

Terveyskirjaston mukaan vitiligossa eli valkopälvessä melaniinipigmenttiä tuottavat solut, melanosyytit, häviävät ihosta läiskittäin. Ihomuutoksiin ei liity kutinaa tai kirvelyä, mutta iho on pigmenttimuutosten vuoksi herkkä auringonpolttamille. Taipumus on periytyvä, mutta periytymissyytä ei tunneta. 

Elisabeth haluaa normalisoida vitiligoa ja sitä, miten iho-sairaus nähdään. 

– En halua, että ihmiset ajattelevat vitiligon olevan jotain laatikon ulkopuolelta. En usko edes mihinkään laatikkoon: kaikenlainen kauneus ansaitsee tulla nähdyksi, valokuvaaja perustelee. 

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Lähteet: Glamour, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja