Kolmansia rokoteannoksia tarjotaan nyt kaikille 18 vuotta täyttäneille – myös 5–11-vuotiaiden rokotukset alkavat

16:10
Aiemmin tällä viikolla MTV Uutiset Livessä: Rokotetaanko lapset, entä kolmannet rokotukset?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia tarjotaan jatkossa kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen.

Aiemmin kolmansia rokoteannoksia suositeltiin muun muassa immuunipuutteisille ihmisille, iäkkäille ja muille riskiryhmään kuuluville.

THL:n mukaan uudella suosituksella pyritään vähentämään oronavirustartuntojen määrää ja estämään viruksen leviäminen.

– Kolmas rokoteannos vähentää viruksen kiertoa väestössä ja parantaa suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek perustelee uutta suositusta. 

Myös 5–11-vuotiaiden rokotukset alkavat

THL suosittelee myös, että riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia ryhdytään rokottamaan koronavirusta vastaan, kun lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan Suomeen.

– Lisäksi THL ehdottaa rokotuksia lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä, THL tarkentaa tiedotteessaan. 

Toistaiseksi koronarokotuksia ei suositella muille 5–11-vuotiaille. Kaikille kyseisen ikäluokan lapsille tarjotaan rokote, kun rokotteides turvallisuudesta ja etenkin harvinaisista haittavaikutuksista on saatu lisätietoja.

Tutkimustietoa tarkastellaan joulukuun aikana ja varautuu lasten laajempaan rokottamiseen jo vuodenvaihteen jälkeen, jos näyttöä rokotteen turvallisuudesta on kertynyt riittävästi. 

Rokoteannokset annetaan vanhimmasta nuorimpaan kunnan oman aikataulun mukaan

Kunnat voivat aloittaa kolmansien rokoteannosten tarjoamisen oman rokotusaikatulunsa mukaisesti. 

Kuten ensimmäisen ja toisenkin rokoteannoksen suhteen, myös nyt alueellisesti on huolehdittava siitä, että myös kolmansissa rokotteissa edetään vanhimmasta nuorimpaan.

– Uusien ikäryhmien rokottaminen ei saisi myöskään hidastaa jo aiemmin nimettyjen ryhmien rokotusvauhtia, Nohynek lisää.

Voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille kolmatta rokoteannosta suositellaan jo kaksi kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. 

THL suosittelee, että kolmas rokoteannos on ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toisella annoskerralla on annettu.

Tämänhetkisen tiedon mukaan Comirnaty- ja Spikevax-rokotteiden ristiinkäyttö on kuitenkin turvallista.

– Suoja on muodostunut vähintään yhtä hyväksi kuin vain yhtä rokotevalmistetta saaneilla, THL:n tiedotteessa vakuutellaan.

Spikevax-rokotetta suositellaan kaikille muille paitsi alle 30-vuotiaille miehille. 

4:19
Näin paljon 90 prosentin rokotekattavuus vaikuttaisi tartuntamääriin – rokottamattomilla hurjat skenaariot ovat jo toteutuneet

Juttu päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja