Suomessa todettu 358 uutta koronavirustartuntaa – Kiuru: "Maskipakkoa on pohdittu"

1:30:14
THL ja STM pitivät tänään tiedotustilaisuuden Suomen koronatilanteesta.

Torstaina kerrottiin, että Suomessa on raportoitu 358 uutta koronavirustartuntaa. 

Viimeisten kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 5 126, mikä on 680 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.Viimeisten seitsemän päivän aikana on todettu puolestaan 2  672 tartuntaa. Luku on 218 tapausta enemmän kuin edellisen viikon aikana.

Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja on todettu yhteensä 243. Niistä 225 on Britanniassa havaittua virustyyppiä ja 18 Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä.

Koko epidemian aikana Suomessa on nyt todettu 49 165 koronatartuntaa.

Uusia kuolemantapauksia on raportoitu Suomessa kaksi. Yhteensä koronakuolemia on raportoitu nyt 708.

Sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on 112 ihmistä, joista tehohoidossa on 16.

Koronavirusrokotteen on saanut Suomessa hieman yli 187  000 ihmistä. Heistä noin 60  000 on saanut myös toisen rokoteannoksen.

Rokotteen ikäraja pidetään 70 vuodessa

Suomi ei aio seurata kansainvälisen terveysjärjestö WHO:n tuoretta suositusta koskien AstraZenecan rokotetta. WHO suositti eilen, että rokote otettaisiin käyttöön myös yli 65-vuotiaille.

– Meillä ei ole vielä riittävästi tietoa rokotteesta, joten ikäraja on meillä asetettu 70 vuoteen. Tiedämme, että lähiviikkojen aikana on tulossa Yhdysvalloissa tehdyn ikääntyneiden tehotutkimuksen tuloksia ja seurantatietoja Britanniasta. Näkisin itse, että tässä tilanteessa pitäydymme nyt tässä päätetyssä ikärajassa ja arvioimme tilannetta lähiviikkojen aikana, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä THL:n infotilaisuudessa.

Suomessa on tähän mennessä annettu noin 240  000 rokoteannosta, THL:n johtaja Mika Salminen kertoi tilaisuudessa.Väestöstä on tähän mennessä rokotettu melkein neljä prosenttia, Salminen kertoi.

Hiihtolomalle samat kehotukset kuin jouluksi

Talvikausi on Salmisen mukaan otollista aikaa virustaudin leviämiselle, mutta toiveena ja odotuksena on, että tilanne helpottuu kesällä.Hiihtolomien viettoon Salminen antaa samansuuntaisia ohjeita kuin jouluksikin annettiin.

– Tilanne on samanlainen. Hyvä olisi, jos hiihtolomia voisi viettää kotiseudulla pääosin lähipiirin kanssa. Jos päätyy matkustamaan kotimaassa, kannattaa muistaa, että siinäkin pienempi joukko on parempi kuin iso joukko. Pandemia-aika ei ole hyvä aika lähteä kaveriporukalla karkeloihin, joissa vietetään paljon aikaa sellaisten ihmisten kanssa, joita ei muuten ehkä tapaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) puolestaan kertoi infotilaisuudessa, että mekaanisen maskipakon säätäminen on osoittautunut haastavaksi.

– Kysymys maskipakosta on ollut aika ajoin meillä esillä. Maskipakkoa on pohdittu.

Viisi sairaanhoitopiiriä leviämisvaiheessa

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan viisi sairaanhoitopiiriä on taudin leviämisvaiheessa.

Näitä ovat Helsingin ja Uudenmaan, Kymenlaakson, Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirit.

Kansallista covid-19-testaus- ja jäljitysstrategiaa on päivitetty STM:n lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkusen mukaan muun muassa toimilla, joilla lisätään viruksen perimän analysointia eli sekvensointia.

Tavoitteena on analysoida 40 prosenttia positiivisista näytteistä, kun luku on tällä hetkellä noin 20 prosenttia.Taudin arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 0,95–1,1. Yli yhden tartuttavuusluku kertoo, että tauti leviää väestössä edelleen.

Päivitetty kello 15.10: Lisätty tekstin pidempi versio, jossa mukana myös tietoa THL:n infosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja