THL: Nuoret polttavat sähkötupakkaa kahta kauheammin

Nuorten sähkötupakan käyttö aiheuttaa huolta kouluilla ja vanhempien keskuudessa –"Ostan vapea Snapchatista" 4:40
Nuorten sähkötupakan käyttö aiheuttaa huolta kouluilla ja vanhempien keskuudessa – "Ostan vapea Snapchatista"

Sähkötupakoinnin suosio on 14–20-vuotiaiden keskuudessa kaksinkertaistunut vuodesta 2021 tähän vuoteen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n keskiviikkona julkaisemien tietojen mukaan ikäluokan pojista sähkösavukkeita käytti kuusi prosenttia ja tytöistä viisi prosenttia. Kaikkein yleisintä sähkösavukkeiden käyttö on pojilla peruskoulun 8. ja 9. luokalla, kun taas tytöillä suosio oli suurinta ammattikoulun ensimmäisenä kahtena vuotena.

Tyttöjen keskuudessa sähkötupakoinnin suosio on THL:n tilastojen mukaan kasvanut voimakkaammin kuin pojilla. Sen sijaan perinteinen päivittäinen tupakointi on THL:n mukaan vähentynyt 14–20-vuotiaiden keskuudessa.

Mikä sähkösavuke on?

  • Sähkösavuke on akkukäyttöinen laite, jolla kuumennetaan laitteen säiliössä olevaa nestettä hengitettäväksi aerosoliksi.
  • Voivat olla ulkonäöltään hyvin erilaisia, mutta ne kaikki toimivat samalla periaatteella.
  • Ei sisällä tupakkaa eikä sen käytössä tapahdu palamisreaktiota, kuten savukkeiden poltossa.
  • Perusaineita eli niin kutsuttuja pohjanesteitä ovat kasviglyseroli ja propyleeniglykoli.
  • Nesteet voivat olla nikotiinittomia tai nikotiinia sisältäviä. EU-maissa myytävissä sähkösavukenesteissä nikotiinia saa olla enintään 20 mg/ml.

Lähde: THL

Nuorten parissa sähkösavukkeiden käyttö on huomattavasti yleisempää kuin 20–64-vuotiaiden aikuisten keskuudessa. Aikuisväestöstä noin prosentti käytti sähkösavukkeita päivittäin.

Aiemmin kerroimme THL:n syyskuussa julkaistusta kouluterveyskyselystä, jossa selvisi, että sähkötupakat houkuttelevat jo alakoululaisia. 

Asiantuntija: Vape-laitteet selittävät suosiota

Erityisasiantuntija Hanna Ollila THL:stä arvioi, että sähkösavukkeiden suosion nopeaa kasvua näyttää selittävän vape-laitteet, jotka vetoavat nuoriin ja saavat näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

– Nuoret voivat mieltää laitteet harmittomiksi, mutta niistä hengitetään haitallisia aineita, joiden välttäminen on erityisen tärkeää silloin, kun keuhkojen ja aivojen kehitys on kesken, Ollila sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa laitteita koskevan sääntelyn pitäisi olla nykyistä parempaa.

Vauhdilla yleistynyt sähkötupakointi jakaa nuorten mielipiteet 2:53
Vapettaminen eli sähkötupakointi jakoi nuorten mielipiteitä ainakin vielä vuonna 2022. 

Tupakoinnin suosio hiljalleen hiipunut

Runsas kymmenesosa eli 11 prosenttia 20–64-vuotiaista poltti THL:n mukaan tupakkaa päivittäin viime vuonna. Tupakoinnin suosio on aikuisväestön keskuudessa laskenut viime vuosikymmeninä, mutta lasku on THL:n mukaan hieman hidastunut. Tupakoinnin suosio myös vaihtelee eri väestöryhmissä, ja esimerkiksi aikuisväestön naisten keskuudessa tupakoinnin suosion lasku on hidastunut THL:n mukaan parin vuoden aikana.

Erityisasiantuntija Otto Ruokolainen THL:stä arvioi tiedotteessa, että hyvinvointialueiden kannattaisi satsata ihmisten tukemiseen tupakoinnin lopettamisessa.

– Se tuo pitkällä aikavälillä myös taloudellisia hyötyjä alueille, Ruokolainen sanoo.

Nuuskaaminen suositumpaa miehillä

Nuuskaaminen on THL:n mukaan yleisintä 20–34-vuotiaiden miesten keskuudessa. Heistä 11 prosenttia nuuskasi tilastojen mukaan päivittäin viime vuonna.

Kaikkiaan aikuisten miesten keskuudessa nuuskaamisen suosio laski prosenttiyksikön verran kuuteen prosenttiin vuodesta 2020 vuoteen 2022. Viime vuonna prosentti naisista nuuskasi päivittäin.

THL:n mukaan 14–20-vuotiaiden keskuudessa nuuskaa käytti viime vuonna päivittäin viisi prosenttia.

Yleisintä päivittäinen nuuskan käyttö on ammattiin opiskelevilla miehillä. Heistä 17 prosenttia eli lähes joka viides nuuskasi viime vuonna, ja nuuskan käytön suosio myös kasvoi heidän joukossaan vuotta aiemmasta.

Lue myös:

    Uusimmat