Sähkötupakointi saattaa kutistaa kiveksiä ja vähentää siittiöiden määrää

Vauhdilla yleistynyt sähkötupakointi jakaa nuorten mielipiteet 2:53
KATSO MYÖS: Vapettaminen eli sähkötupakointi jakaa nuorten mielipiteet.

Tuoreen, urosrotilla tehdyn tutkimuksen mukaan tupakoinnin ohella myös sähkötupakointi voi pienentää kivesten kokoa ja vähentää siittiöiden määrää.

Sähkötupakoinnista eli vapettamisesta on tullut viime vuosina suosittua erityisesti nuorten keskuudessa.

Ilmiö on suhteellisen tuore, mutta sähkötupakoinnilla on jo tutkittu olevan lukuisia terveyshaittoja, vaikka osa mieltääkin sen vähemmän haitalliseksi kuin perinteisen tupakoinnin.

MTV Uutiset on kertonut aikaisemmin muun muassa siitä, miten sähkötupakointi saa hengityksen vinkumaan.

Tuoreen turkkilaistutkimuksen mukaan sähkötupakointi saattaa myös kutistaa miesten kiveksiä ja vähentää sperman määrää, vaikkakaan ei yhtä paljon kuin tavallinen tupakointi. Tutkimuksesta kirjoittavat muun muassa New York Post ja Daily Mail.

Sähkötupakan höyryt vaikuttavat miesten seksuaaliterveyteen

Turkkilaiset tutkijat pyrkivät selvittämään, miten tavallinen tupakansavu ja sähkötupakan höyryt vaikuttavat miesten seksuaaliterveyteen, New York Post kirjoittaa.

Tutkimusta varten tutkijat mittasivat urosrottien kivesten koon sekä sperman laadun ennen ja jälkeen tupakansavulle altistamisen. 

Rottien vertailuryhmässä, jota ei ollut altistettu millekään nikotiinituotteelle, siittiöiden määrä oli 98,5 miljoonaa millilitrassa. Sähkötupakan höyrylle altistetuilla rotilla siittiöiden määrä oli 95,1 miljoonaa millilitrassa ja tupakan savulle altistetuilla rotilla 89 miljoonaa per millilitra.

Tutkimuksen mukaan sähkötupakan höyry voi lisätä oksidatiivista stressiä ja muuttaa kivesten muotoa ja rakennetta. Eniten kivekset kuitenkin kutistuivat tupakoijilla. 

Terveyskirjasto määrittelee oksidatiivisen stressin normaalia runsaampien sytotoksisten hapettimien ja vapaiden radikaalien soluille ja koko elimistölle aiheuttamana rasituksena.

Tutkimuksen ilmeisenä haittapuolena on se, että se on toteutettu rotilla, minkä vuoksi aiheesta kaivataan tutkijoiden mukaan lisätutkimuksia.

Myös vuonna 2020 julkaistussa tanskalaistutkimuksessa sähkötupakointi yhdistettiin pienentyneeseen siittiöiden määrään miehillä.

Katso myös: Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia? Entä minkä kokoinen on "normaali" penis?

Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia? 2:33
Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia?

Lue myös:

    Uusimmat