Nuorten sähkötupakointi on jo ilmiö – ostaminen on helppoa: "Yks vape maksaa noin 20 euroa ja siitä saa 2500 hatsia"

Nuorten sähkötupakan käyttö aiheuttaa huolta kouluilla ja vanhempien keskuudessa –"Ostan vapea Snapchatista" 4:40
Nuorten sähkötupakan käyttö aiheuttaa huolta kouluilla ja vanhempien keskuudessa. Nuoret kertovat: "Ostan vapea Snapchatista"

Nuorten sähkötupakan käyttö aiheuttaa huolta kouluissa ja vanhempien keskuudessa. Nuorten parissa tehdyn selvityksen mukaan nuoret pitävät sähkötupakan eli vapen käyttöä trendikkäänä. MTV Uutisten haastattelemien nuorten mukaan ostaminen on hyvin helppoa.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n selvityksen mukaan 34 prosenttia 15–17-vuotiaista pitää sähkötupakkaa trendikkäänä. EHYT ry:n asiantuntija Katri Saarelan mukaan sähkötupakan käytöstä voidaan puhua ilmiönä.

– Sähkösavukkeet ovat nuorten silmissä trendikkäin nikotiinituote ja tämä näkyy myös sosiaalisessa mediassa.

THL:n erityisasiantuntija Hanna Ollila kertoo, että kouluilta on tullut huolestuneita yhteydenottoja.

– Kouluista on tullut viestiä, että nuorilla on monenlaisia, uusia tuotteita. Nuorten sähkösavukkeiden käyttöön on jouduttu eri tavoin puuttumaan.

MTV Uutiset sai käsiinsä helsinkiläisen yläkoulun tiedotteen, jonka mukaan koulussa on jouduttu lisäämään valvontaa erityisesti WC-tilojen läheisyydessä, missä oppilaat käyttävät sähkötupakkaa.

Mikä sähkösavuke on?

  • Sähkösavuke on akkukäyttöinen laite, jolla kuumennetaan laitteen säiliössä olevaa nestettä hengitettäväksi aerosoliksi.
  • Voivat olla ulkonäöltään hyvin erilaisia, mutta ne kaikki toimivat samalla periaatteella.
  • Ei sisällä tupakkaa eikä sen käytössä tapahdu palamisreaktiota, kuten savukkeiden poltossa.
  • Perusaineita eli niin kutsuttuja pohjanesteitä ovat kasviglyseroli ja propyleeniglykoli.
  • Nesteet voivat olla nikotiinittomia tai nikotiinia sisältäviä. EU-maissa myytävissä sähkösavukenesteissä nikotiinia saa olla enintään 20 mg/ml.

Lähde: THL

Tällä hetkellä nuorten sähkötupakoinnista ei ole ajantasaista tilastotietoa, sillä edelliset kouluterveyskyselyt on tehty yli vuosi sitten. Tuolloin noin neljä prosenttia nuorista käytti sähkötupakkaa. EHYT ry:n selvityksen mukaan satunnainen käyttö on päivittäistä käyttöä yleisempää.

Nuoret ostavat sähkötupakkaa Snapchatistä

MTV Uutisten tapaamat nuoret kertovat, että ovat päätyneet kokeilemaan sähkötupakkaa kavereiden kautta ja ostavat sitä esimerkiksi sosiaalisen median kanavasta, Snapchatistä. Sitä voi ostaa myös suoraa nettikaupasta.

Nuoret kutsuvat sähkötupakkaa vapeksi, joka on peräisin sen englannin kielisestä versiosta.

– Aloin käyttää vapea, kun olin 13-vuotias, kun kaverit tarjosivat sitä minulle. Tiedän monia, jotka käyttävät. Ostan vapea netistä ja maksan sen maksukortilla, kertoo helsinkiläinen 8. luokkalainen.

– Sain eka pari hatsii kaverilta, sitten näin Snapchatistä, että joku myy sitä ja sitten mä ostin sellaisen. Sovitaan joku paikka, mistä haen sen. Yks vape maksaa noin 20 euroa, ja siitä saa noin 2500 hatsia.

Lisäksi sosiaalisessa mediassa, erityisesti nuorten suosimassa TikTokissa, kiertää videoita sähkösavukehöyryllä tehtävistä tempuista, joita myös nuoret haluavat kokeilla. Artikkelin alussa olevalta videolta voit katsoa, miltä temput näyttävät.

Makunesteiden myynti naamioidaan "elintarvikemyynniksi"

EHYT ry:ssä ollaan huolissaan sähkötupakan piilomarkkinoinnista sosiaalisessa mediassa. Nuoret saattavat ajatella, että sähkösavukkeet ovat harmittomia.

– Sähkösavukkeita piilomarkkinoidaan tupakkateollisuuden toimesta. Niitä markkinoidaan haitattomammiksi kuin muita nikotiinituotteita, mutta näinhän se ei ole. Nikotiinituotteet ovat haitallisia ja nuoret ovat suuressa riskissä saada nikotiiniriippuvuus, Saarela sanoo.

THL:n Ollilan mukaan tuotekehitys on vaikuttanut sähkötupakan houkuttavuuteen. Niitä on saatavilla monen värisinä ja mallisina.

– On tullut hyvin värikkäitä, houkuttelevia ja huomaamattomia laitteita. Ne voivat muistuttaa jotain arkisia käyttötavaroita, korostustussia tai kuulokekoteloa, näitä on hyvin monen näköisiä. Käyttö on nuorille huomaamatonta.

Yksi ero tavalliseen tupakkaan on se, että sähkötupakan käytössä ei synny palamisreaktiota. Sähkötupakasta ei siis tartu hajua esimerkiksi vaatteisiin, eikä nuori jää sen käytöstä välttämättä kiinni yhtä helposti.

Sähkötupakkalaitteeseen voi lisätä erilaisia makutiivisteitä, mutta Suomessa saa myydä ainoastaan maustamattomia tai tupakan makuisia nikotiininesteitä.

Käytännössä sähkötupakkatarvikkeita myyvät liikkeet kuitenkin kiertävät tätä myymällä makunesteitä esimerkiksi "leivontaan ja muuhun maustamiseen".

Vanhemmat tietämättömiä

Nikotiiniriippuvuuden lisäksi sähkötupakasta hengitettävät aerosolit ovat haitaksi nuorten keuhkoille.

– On erittäin tärkeää, ettei hengitettäisi mitään ylimääräistä. Sähkösavukkeiden sisältämä aerosoli haittaa keuhkojen normaalia toimintaa, Ollila sanoo.

Ollila myöntää, että sähkötupakka sisältää tavallista tupakkaa vähemmän haitallisia aineita, mutta niiden käyttö nuorena voi madaltaa kynnystä käyttää myös muita nikotiinituotteita.

Ilmiö on tuore, minkä vuoksi pitkäaikaisista vaikutuksista ei vielä tiedetä paljon. Ollilan mukaan sähkötupakkatuotteet ja niiden teho vaihtelevat merkittävästi.

– Erityisesti nuoria ajatellen, jos ei ole ennen tupakoitu, mutta käyttää pitkiä aikoja säännöllisesti sähkösavukkeita, tiedetään hyvin vähän.

EHYT ry:n Saarelan mukaan nuoret ovat kiinnostuneita puhumaan sähkötupakasta aikuisten kanssa. Vanhemmat kokevat, että he tietävät asiasta vähän.

– Kotona on hyvä keskustella jo ennen kuin nuori jää kiinni sähkötupakan käytöstä ja kysyä, miten nuori näkee ja kokee ne. Tällä hetkellä näyttää siltä, että vanhemmat ovat hyvin huolissaan sähkösavukkeista ja kokevat huolta siitä, etteivät tiedä siitä riittävästi. Ei kuitenkaan tarvitse olla asiantuntija keskustellakseen tästä nuoren kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat