Osassa sähkötupakoita laiton määrä nikotiinia – sekä tupakan ostaja että myyjä saattavat syyllistyä rikokseen

Vauhdilla yleistynyt sähkötupakointi jakaa nuorten mielipiteet 2:53
Vapettaminen eli sähkötupakointi jakaa myös nuorten mielipiteet: "Hävettää ihan saakelisti..."

Sähkötupakan käyttö nuorten keskuudessa on yleistynyt. Poliisi muistuttaa, että sekä alaikäiselle sähkötupakkatuotteita myyvä että niitä ostava voivat syyllistyä rikokseen.

– Suomessa suurin sallittu nikotiininesteen nikotiinipitoisuus on 20 mg/ml. Poliisitehtävillä on tullut vastaan sallittua huomattavasti enemmän nikotiinia sisältäviä sähkötupakoita, jotka ovat enimmillään sisältäneet 50 mg/ml eli 5 prosenttia nikotiinia, rikosylikonstaapeli Leo Soitamo nuorten tutkintaryhmästä kertoo.

Koska yli 20 mg/ml nikotiinia sisältävän nikotiininesteen maahantuonti on tupakkalain nojalla kiellettyä, sekä tällaisen tuotteen ostaja että myyjä voivat syyllistyä laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen. 

Nikotiininesteen myyminen alle 18-vuotiaalle on puolestaan rangaistava tupakan myyntirikoksena.

– Tiedossamme on tapauksia, joissa sähkösavukkeita ostamaan tai myymään tulleita nuoria on ryöstetty. Sähkösavukkeiden pimeään kauppaan sisältyy siis lukuisia riskejä, eikä rikoksen uhriksi joutunut nuori välttämättä uskalla kertoa kiinnijäämisen pelossa tapahtuneesta huoltajilleen tai poliisille, Soitamo sanoo.

– Poliisi suhtautuu näihin ryöstöihin vakavasti, eikä niistä ilmoittamisessa tulisi empiä, Soitamo lisää.

Lue myös:

    Uusimmat