Tutkimus: Sähkötupakka saattaa pilata terveyttä – näin kävi viimeisen kuukauden aikana sauhutelleille

Nuorten sähkötupakan käyttö aiheuttaa huolta kouluilla ja vanhempien keskuudessa –"Ostan vapea Snapchatista" 4:40
KATSO MYÖS: Nuorten sähkötupakan käyttö aiheuttaa huolta kouluilla ja vanhempien keskuudessa – "Ostan vapea Snapchatista"

Sähkötupakan käyttö voi aiheuttaa terveyshaittoja.

Tutkimuksen mukaan sähkötupakka saattaa aiheuttaa esimerkiksi hengityksen hinkumista. Thorax-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan savuttelun haittoja näkyi niiden keskuudessa, jotka olivat käyttäneet sähkösavukkeita tutkimusta edeltävän kuukauden aikana, kertoo Independent

Tutkijat analysoivat neljän vuoden aikana eri kyselyillä kerättyä dataa Ohion yliopiston syöpäkeskuksen tupakkatutkimuksen keskuksessa. Mukana oli 2 000 henkilöä, joiden keski-ikä oli 17,3 vuotta. Vaihteleva määrä tutkimushenkilöistä vastasi kyselyihin tupakasta, kannabiksen käytöstä ja sähkötupakasta 2014, 2015, 2017 ja 2018. 

Sähkötupakka sai hengityksen vinkumaan

Jos henkilö oli käyttänyt sähkötupakkaa viimeisen 30 päivän aikana, hänellä oli 81 prosenttia korkeampi riski kärsiä hengityksen vinkunasta verrattuna niihin, jotka eivät koskaan olleet käyttäneet tupakkatuotteita. Tiedotteen mukaan "hinkumisoire" määriteltiin vinkumiseksi tai vihellykseksi rinnassa.

Tulos piti, vaikka huomioon otettiin esimerkiksi ikä, sukupuoli ja tutkimuksen tekoaika. 

Osanottajat olivat käyttäneet sähkösavukkeita tutkimusta edeltävän kuukauden aikana, mutta olivat voineet käyttää niitä myös pidempään.

30 päivän sisällä sähkötupakkaa käyttäneiden riski hengästyä oli noussut 78 prosenttia. Riski keuhkoputkentulehduksen oireille oli 50 prosenttia korkeampi. 

Hengästymisellä tarkoitettiin tilannetta, jossa henkilö hengästyy kiirehtiessään tasamaalla tai kävellessään lievässä ylämäessä. Keuhkoputkentulehduksen oireita tutkimuksessa puolestaan olivat päivittäinen, kuukausia jatkunut yskä sekä esimerkiksi limaisuus tai tukkoisuus muun kuin vilustumisen yhteydessä.

"Kuluttajien kannalta on tärkeää, etteivät sähkötupakat ole riskittömiä"

Tutkijoiden mukaan tutkimuksen havainnot ovat yksi lisätodiste siitä, että sähkötupakointi liittyy lisääntyneen hengitystieoireilun riskiin, ja sähkösavukkeita tulisi kenties säännellä nämä riskit huomioonottaen.

– Kuluttajien kannalta on tärkeää [tietää], etteivät sähkötupakat ole riskittömiä, kertoo tutkimuskeskuksen lastenpsykologi Alayna Tackett.

– Haluamme ehdottomasti saada sähkötupakan aloittamisen ja sen käyttämisen loppumaan nuorten keskuudessa. Mielestäni tämä on hyvin tärkeä kansanterveystavoite. 

Tutkimuksessa oli myös haasteensa; se esimerkiksi keskittyi teineihin ja nuoriin aikuisiin. Toisin kuin perinteisiä savukkeita, sähkötupakan "määrää" voi olla vaikeaa laskea, koska sitä on olemassa erilaisissa muodoissa ja mauissa. 

Jatkossa olisi tärkeää tutkia perinteisen tupakan ja sähkötupakan käytön vaikutuksia sekä mitata sähkötupakoijien oireita sen sijaan, että he kuvaavat niitä itse.

Katso myös: Vapettaminen eli sähkötupakointi jakaa myös nuorten mielipiteet: "Hävettää ihan saakelisti..."

Vauhdilla yleistynyt sähkötupakointi jakaa nuorten mielipiteet 2:53
Nuoret kertovat, mitä ajattelevat vapettamisesta.

Lähteet: Independent, CNBC, Thorax

Oikaisu 21.8.2023 klo 15.09: korjattu artikkelin kohtia, joissa todettiin, että sähkötupakan käyttö voi aiheuttaa terveyshaittoja "jo 30 päivässä". Tutkimusta tehtiin henkilöiden keskuudessa, jotka olivat käyttäneet sähkösavukkeita tutkimusta edeltävän kuukauden aikana. Henkilöt kuitenkin olivat voineet käyttää niitä myös pidempään. Myös otsikkoa on korjattu tämän osalta.

Lue myös:

    Uusimmat