Therese Johaugin ylivoima saattaa aiheuttaa poikkeuksellisen ongelman – "Toivottavasti niin ei käy"

Ruotsissa ja Norjassa käytävän kuuden maailmancup-osakilpailun mittaisen maastohiihtokiertueen päätöskisassa saatetaan nähdä poikkeuksellinen tilanne Therese Johaugin ylivoiman takia. 

Norjalaistähti Johaug johtaa kiertuetta kolmen osakilpailun jälkeen yli minuutin erolla maannaiseensa Heidi Wengiin. Kolmannella sijalla olevaan Ingvild Flugstad Östbergiin kaula on jo 1.56. 

Torstaina ohjelmassa on peräti 33 kilometrin mittainen yhteislähtö vapaalla hiihtotavalla. Sen jälkeen mitellään vielä perinteisen sprintissä lauantaina ja 15 kilometrin perinteisen takaa-ajossa sunnuntaina. 

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kilpailujärjestäjät ovat havahtuneet potentiaaliseen ongelmaan. Johaugin odotetaan kasvattavan johtoaan torstain pitkällä etapilla, ja samalla hän saattaa pedata itselleen valtavan etumatkan sunnuntain takaa-ajoon.

Maailmancupin takaa-ajokisoissa kaukana kärjen takana olevat hiihtäjät starttaavat yhtenä aaltona, jotta kierroksella ohittamiset vältettäisiin. Viime sunnuntaina Östersundissa käydyssä kilpailussa aalto lähti 2.15 Johaugin takana. 

Puolivälissä kiertuetta tuon aikarajan sisään mahtuu enää viisi hiihtäjää. Ja jos Johaug tyrmää vastustajansa odotettuun tyyliin torstaina, sunnuntain takaa-ajossa voi olla kaksi starttitapahtumaa: Johaug ja kaikki muut yhtenä aaltona. 

– Todellakin. Tilanne voi olla teoriassa tämä. Mutta toivottavasti niin ei käy, FIS:n kilpailujohtaja Pierre Mignerey kommentoi Expressenin mukaan.

– Tämä on hankala aihe. Haluamme jättää aaltostartin mahdollisimman myöhäiseksi, mutta samaan aikaan haluamme välttää kierroksella ohittamiset. 

Norjalaisen NRK:n asiantuntijan Fredrik Auklandin mukaan tilanne on "hyvin poikkeuksellinen". 

– Ei ole normaalia, että yksi hiihtäjä on näin paljon parempi kuin muut. Emme voi kuitenkaan rankaista häntä siitä, että hän on niin hyvä. 

– Saatamme todistaa sunnuntaina jotain ennennäkemätöntä, Aukland lisäsi. 

Ruotsalaisen SVT:n kommentaattori Mathias Fredriksson puhuu jo sääntömuutoksista. 

– Jos joku on liian ylivoimainen, pitää alkaa miettiä sääntöjä. Niin kävi (alppihiihtäjä Ingemar) Stenmarkin kohdalla. Sääntöjä piti muuttaa, jotta hän ei voittaisi, Fredriksson summasi viitaten 70-luvun lopun sääntörukkauksiin alppihiihdossa. 

Torstain yhteislähtökisan reittiä ja pituutta on muutettu hankalien olosuhteiden takia. Kisan mitta piti olla alun perin 38 kilometriä. Norjan Meråkeriin povataan torstaille lumisadetta ja kovaa tuulta. 

Lähteet: ExpressenAftonbladet

Lue myös:

    Uusimmat