Mainos

The Beatles -legenda luopui syytteistä levy-yhtiötä vastaan – halusi oikeudet yhtyeen klassikkohitteihin

Paul McCartney ja The Beatles -kappaleiden tekijänoikeuksien haltija sopivat kiistan oikeussalin ulkopuolella.

Tammikuussa uutisoitiin legendaarisen The Beatles -yhtyeen basisti ja laulaja Paul McCartneyn, 74, haastaneen levy- ja kustannusyhtiö Sony/ATV:n oikeuteen. McCartney halusi haasteen myötä takaisin tekijänoikeutensa Beatles-kappaleisiin, jotka hän oli kirjoittanut yhdessä John Lennonin kanssa.

Macca-lempinimelläkin tunnettu muusikkokonkari toivoi saavansa takaisin tekijänoikeudet muun muassa sellaisiin klassikkolauluihin kuin YesterdayThe Long and Winding Road ja Hey Jude.

McCartneyn kerrottiin vedonneen haasteessaan Yhdysvaltain vuoden 1976 tekijänoikeuslakiin, jonka mukaan ennen vuotta 1978 tehtyjen teosten tekijänoikeudet on palautettava tekijöilleen 56 vuotta tekijänoikeuden syntymisen jälkeen. Vuonna 2018 on kulunut 56 vuotta siitä, kun McCartney ja Lennon kirjoittivat ensimmäiset laulunsa yhdessä.

Nyt useat mediat, muun muassa The Guardian, uutisoivat McCartneyn asianajajan vetäneen muusikkolegendan kanteen pois tuomioistuimen käsittelystä.

Tarkempia yksityiskohtia asiasta ei ole kerrottu julkisuuteen. Tiedossa ei siis ole, mikä on tilanne The Beatlesin kappaleiden tekijänoikeuksissa.

Paul McCartney ja Sony/ATV ovat olleet tukkanuottasilla kappaleiden oikeuksista vuodesta 2016 lähtien. Tuolloin kustannusyhtiö Sony/ATV osti oikeudet Michael Jacksonin perikunnalta. Jackson osti Beatles-laulujen tekijänoikeudet itselleen vuonna 1985 noin 47,5 miljoonalla USA:n dollarilla.

Jacksonin kanssa muun muassa The Girl is Mine -kappaleella vuoden 1982 hittilevyllä Thriller duetoinut McCartney yritti hankkia oikeudet tuolloin itselleen, mutta Jackson voitti tarjouskilpailun.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja