Mainos

Teurastuskohun keskellä oleva yritys nöyränä: "Olemme pahoillamme"

HKScan-konserni pahoittelee Paimion teurastamossa tapahtuneita tapahtuneita virheitä.

– Eläimiä ei kaikilta osin ole kohdeltu niin, kuin teurastuksessa pitäisi. Emme ole olleet tietoisia tällaisesta toiminnasta, HKScan-konsernin laatu- ja vastuullisuusjohtaja Pia Nybäck kertoo.

Oikeutta eläimille -järjestön tiedotusvälineille toimittamissa videoissa kuvattiin teurastuksen väärinkäytöksiä neljässä teurastamossa, joista yksi oli HKScan-konsernin puoliksi omistama Paimion teurastamo.

HKScan on omistanut teurastamosta puolet heinäkuusta lähtien. Siellä teurastettiin viime vuonna yli 20 000 nautaa ja alkuvuoden 2015 aikana teurastusmäärät ovat olleet kasvussa. Teurastamo on Suomen kolmanneksi suurin Paimion Teurastamo työllistää noin 40 henkilöä.

Kaksi käytäntöä korjataan: Tainnutus ja sähköpiiska

Yhtiö ei usko videolla nähtyjen tekojen olevan työntekijöiden normaali tapa toimia. Sen mukaan toiminta ei kuitenkaan ole hyväksyttävää edes poikkeustapauksessa.

HKScan on käynyt asiaa läpi teurastamon kanssa ja aikoo korjata virheellistä toimintaa.

– Keskeisiä korjattavia seikkoja ovat sähköpiiskan käyttö ja tainnutus. Tainnutus on keskeisin eläinnäkökulma teurastuksessa. Eläimen tulee olla täysin tainnutettu teurastettaessa, ja tainnutuksen tulisi onnistua ensimmäisellä kerralla, Nybäck kertoo.

"Valvontaa on riittävästi"

HKScan arvoi, että valvontaa on ollut riittävästi, vaikka väärinkäytökset eivät ole aiemmin tulleet ilmi. Sen sijaan henkilöstön koulutusta on kerrattava.

– Meidän käsitys on se, että tällaisten tapausten ehkäisemisessä keskeisiä seikkoja ovat työntekijöiden osaaminen ja toimintatavat. Pelkällä valvonnalla ei yhteiskunta toimi, Nybäck toteaa.

Lisäksi teurastamon tiloihin aiotaan vaikuttaa.

– Meidän on pidettävä huolta, että työntekijöille tarjotaan riittävät puitteet sääntöjen noudattamiseen. Esimerkiksi käytäviä ja niin sanottua tainnutuskehtoa kehitetään niin, että eläin pysyy rauhallisena ja sen tainnuttaminen on helppoa ja rauhallista.

Nybäckin tiedossa ei ole videoilla oleville työntekijöille kohdistuvia erityisseuraamuksia.

– Lähdemme ratkaisemaan näitä asioista normaalilla työnantajan työnohjauksella, Nybäck kertoo.

HKScanin mukaan tiloihin tunkeutumisesta ja kameran asentamisesta on tehty rikosilmoitus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.