Testissä Microsoft Surface Book 2: huippuläppäri on edelleen hyvä, edelleen kallis

Microsoftin ensimmäinen Surface Book oli todella laadukas, mutta myös hintava, eikä erikoisuutensta takia välttämättä sovelltunut kaikille käyttäjille. Nyt testissä käväissyt Microsoft Surface Book 2 jatkaa samoilla linjoilla. Tehdyt parannukset ovat onnistuneita, eikä edelleenkään kyse ole budjettiluokan laitteesta. Erikoisten ratkaisujensa vuoksi laite luultavasti kolahtaa vain kohtuullisen pienelle käyttäjäryhmälle. Edeltäjänsä tavoin Surface Book 2 on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että Microsoftilta löytyy laiteosaamista.

Nopealla vilkaisulla Surface Book 2:n uudistukset eivät ole järin suuria, vaikka konepellin alle onkin saatu lisää tehoa. Ulkoisesti laite on uudistunut hyvin vähän, näytön kontrastia on parannettu ja kaiuttimet ovat hieman aiempaa äänekkäämmät. Uusitut näppäimistö ja kosketuslevy lainaavat tekniikkansa Microsoftin mainiosta Surface Laptopista, ja erityisesti kosketuslevyn tuntuma onkin hyvä.

Kameroita laitteessa on kaksin kappalein, niiden tarkkuuksien ollessa viisi ja kahdeksan megapikseliä. Mukana on myös infrapunakamera käyttäjän kasvojen tunnistukseen. Windows Hello -kirjautuminen naamaa kameralle näyttämällä toimii edelleen hyvin ja nopeasti. Ulkoisista liitännöistä kuulokereikä löytyy näyttöosasta, muiden reikien ollessa näppäimistöosassa. Valikoimasta löytyy kaksi perinteistä USB-A-liitäntää, muistikorttipaikka, magneeteilla kiinnittyvä latausliitäntä sekä aiemman mallin Mini DisplayPortin korvannut USB-C-liitäntä, jonka kautta onnistuu myös laitteen lataaminen.

Lataaminen USB-C:n kautta on kätevä ominaisuus, jos kotoa löytyy muita USB-C:llä ladattavia laitteita, kuten puhelin. Tällöin kaikki laitteet voivat vuorollaan käyttää samaa laturia, eikä pistorasioihin tarvitse tunkea tusinoittain erilaisia latureita ja johtoja. Läppärin lataamiseen ei tosin kannata tavallista puhelimen laturia käyttää, sillä latausaika saattaa venähtää turhan pitkäksi.

Alkuperäiselle Surface Bookille ominaiset erikoisuudet ovat edelleen tallella. Laite toimii joko läppärinä tai näyttöosan irroittamalla myös tablettina. Tablettikäyttöön 13,5-tuumainen näyttöosa on raskas ja kolho, mutta ajaa asiansa satunnaisessa käytössä. Akkuja on kaksin kappalein, yksi näyttöosassa ja yksi näppäimistöosassa.

Microsoft mainitsee Surface Book 2:n akkukestoksi parhaimmillaan 17 tuntia, mikä tietysti edellyttää, että käytössä ovat molemmat akut. Mainostettu akkukesto saattaa toteutua kevyessä käytössä, mutta sekalaisessa toimistotyössäkin akkukesto on kiitettävän hyvä. Raskaassa käytössä akkukesto tietenkin lyhenee merkittävästi, varsinkin jos mahdollinen erillinen näytönohjain joutuu työskentelemään kovasti.

Testilaitteeksi Microsoftilta saatiin malliston huippuversio, eli i7-suorittimella, 16 gigatavun RAM-muistilla, yhden teratavun tallennusmuistilla ja NVIDIA GeForce GTX 1050 -näytönohjaimella varustettu paketti. Suositushintaa laitteella on rapsakat 3549 euroa, ja kun mukaan lasketaan vielä 115 euroa kappaleelta maksavat Surface Dial ja Surface-kynä, ollaan lähes 3800 euron yhteishinnassa. Tosin tulee pitää mielessä, että tällöin kyseessä on todella tehokas, helposti mukana kannettava läppäri erinomaisella akkukestolla, eli vertailu muutaman satasen markettiläppäreihin tai isoihin ja raskaisiin pelikoneisiin ei ole järkevää.

Muitakin kokoonpanoja Microsoftin mallistosta tietysti löytyy. Monellakaan käyttäjällä ei ole tarvetta huippuversion tehoille, ja edullisimmillaan Surface Book 2:n omistajaksi pääseekin lähes puolet halvemmalla, eli 1799 eurolla. Tällöin kokonaisuuteen kuuluvat i5-suoritin integroidulla Intel HD Graphics 620 -näytönohjaimella, kahdeksan gigatavun RAM-muisti ja 256 gigatavun tallennusmuisti.

Kaikkiaan 13,5-tuumaisia malleja on tarjolla neljä eri versiota:

  • Intel Core i5-7300U -suoritin, integroitu Intel HD Graphics 620 -näytönohjain, 8 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennusmuistia: 1 799 €
  • Intel Core i7-8650U -suoritin, NVIDIA GeForce GTX 1050 -näytönohjain, 8 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennusmuistia: 2 349 €
  • Intel Core i7-8650U -suoritin, NVIDIA GeForce GTX 1050 -näytönohjain, 16 Gt RAM-muistia ja 512 Gt tallennusmuistia: 2 949 €
  • Intel Core i7-8650U -suoritin, NVIDIA GeForce GTX 1050 -näytönohjain, 16 Gt RAM-muistia ja 1 teratavu tallennusmuistia: 3 549 €

Huhtikuussa Suomeen rantautuu myös 15-tuumainen malli, jonka varustukseen kuuluvat i7-suoritin, 16 gigatavun RAM-muisti sekä tehokkaampi GTX 1060 -näytönohjain kaikissa versioissa.

Koska Surface Book 2 on edelleen tehokas läppärin ja tabletin risteytys, ja koska mukana edelleen on persoonallinen ”haitarisarana”, on laitteen käytössä omat erikoisuutensa ja heikkoutensa. Saranalla saa edelleen helposti satutettua itsensä, jos säärikarvat jäävät väliin laitetta sylissä avattaessa, ja näyttöosa painaa huomattavasti enemmän kuin perinteisessä läppärissä, mikä on otettava huomioon laitetta liikutettaessa tai sylissä pidettäessä.

Testilaitteen mukana tulleet Surface-kynä ja Surface Dial ovat mielenkiintoisia, mutta vain tietyille käyttäjille suunnattuja oheislaitteita. Surface-kynä napsahtaa magneeteilla edelleen säilytysasentoon vain näytön toiseen reunaan, eikä edelleenkään pysy niin tukevasti, että pakettia kannattaisi sellaisenaan heittää repun pohjalle pyörimään. Kynä itsessään on mainio käyttää, mutta ei ole peruskäyttäjälle tarpeellinen. Esimerkiksi kuvia käsitellessä se on kuitenkin mainio apu, ja muistiinpanojen kirjoittaminen voi joissain tapauksissa käydä näppärämmin kynällä kuin näppäimistöllä. Kynän tuntuma on hyvä ja tekstin tunnistus toimii hyvin jopa allekirjoittaneen huonolla käsialalla.

Surface Dial on mielenkiintoinen pieni lisäkikkare, jonka arvo etupäässä nousee esiin totisemmissa graafisen alan hommissa. Windowsin sovelluskaupasta löytyi 20 Dialia tukevaa sovellusta, joista 16 oli tavalla tai toisella kuviin tai grafiikkaan liittyviä. Muut neljä olivat Microsoftin OneNote, Microsoftin karttasovellus, Spotify sekä tiskijukille suunnattu Djay Pro. Esimerkiksi Spotifyssa Dialin kanssa voi joko rullata näkymää ylös ja alas, muuttaa äänenvoimakkuutta tai keskeyttää ja jatkaa soittoa sekä vaihtaa kappaletta. Kuvasovelluksissa käyttömahdollisuuksia tietysti on enemmän, ja tätä Microsoft mielellään tuokin esille Dial-mainoksissa ja -videoissa.

Surface Dial on eittämättä näppärä laite sellaista tarvitsevalle, mutta Surface Book 2:n kanssa kannattaa unohtaa ne Microsoftin mainosvideot, jossa kikkaretta pyöritellään ison Surface Studio -pöytäkoneen kallistetulla näytöllä. Dialin alapuolen tahmea tarttumapinta ei pysy läppärin kaltevalla näytöllä, ja toisaalta palikka ja sitä pyörittelevä käsi peittävät merkittävän osan Bookin 13,5-tuumaisesta näytöstä, joten kätevämpää on sijoittaa Dial vaikkapa pöydälle läppärin viereen. Dialia käytetään yksinkertaisesti painamalla ja pyörittämällä, mikä onnistuu minkä tahansa tukevan alustan päällä.

Kaikkinensa Microsoftin Surface Book 2 on erinomainen laite. Käyttöjärjestelmänä on tietenkin Windows 10 omine heikkouksineen ja vahvuuksineen, mutta Microsoft on kiitettävällä tavalla optimoinut laitteen ja käyttöjärjestelmän yhteen. Surface Book 2 myös tukee selvästi Microsoftin viimeaikaista linjaa Windows 10:n kanssa, kun käyttäjiksi houkutellaan esimerkiksi luovien alojen ammattilaisia.

Toisen sukupolven Surface Bookissa ovat tallella ensimmäisen sukupolven erikoisuudet ja erinomaisuudet sekä liuta onnistuneita uudistuksia. Jos tällaiselle tabletin ja läppärin erikoiselle yhdistelmälle on tarvetta, voi Surface Book 2:a suositella varauksitta.

Lue myös:

    Uusimmat