Testissä Hammock Tricks: Kuinka ilmassa temppuilu onnistuu aikuisilta?

MTV Lifestyle -toimitus kävi testaamassa Hammock Tricks -temppuilutunnin, jossa niin jalat, takapuolet ja rohkeus joutuivat koetukselle. Katosta roikkuvalla kangaslenkillä pystyy tekemään mitä erikoisempia asentoja ja liikkeitä, jos vain uskallusta riittää.

Helsingissä sijaitsevassa tankotanssikoulu ja aerial yoga -studio Vertical Club'illa  pidettävä Hammock Tricks -tempputunti kannustaa myös aikuisia heittäytymään, haastamaan itsensä ja ennen kaikkea temppuilemaan – vieläpä ilmassa.

Hammock Tricks -alkeistason kangastempputunnilla harjoitellaan erilaisia temppuliikkeitä katosta roikkuvan kangaslenkin eli hammockin kanssa. Silkistä tehtyä kangaslenkkiä käytetään muun muassa sirkusharrastuksen aloittaneiden lasten alkeistunneilla.

Nyt myös aikuiset voivat päästä temppuilun makuun.

– Ilmajooga on todella hyvä laji kehonhuoltoon, mutta huomasimme, että osa asiakkaista ei malttanut millään pysyä kankaissa paikoillaan, joten kehitimme akrobaattisen temppuilutunnin, jossa saa pitää myös hauskaa, ohjaaja Laura Pilvinen kertoo.

Tunti sisältää helppoja ja ajan myötä hieman haastavampia liikkeitä, joissa muun muassa noustaan seisomaan, käännytään pää ylösalaisin ja tehdään pieniä tiputuksia. Alkeistunti aloitetaan rauhallisesti.

Laura Pilvinen näyttää esimerkkinä haastavampia liikkeitä, mitä hammockilla voi tehdä.

– Katosta roikkuvat, päistään sidotut kankaat ovat alkeistunnilla varsin matalalla, suunnilleen noin pepun korkeudella, Pilvinen kuvailee.

Hammock Tricks -alkeistunti sopii kaikille, eikä vaadi aiempaa kokemusta. Monet akrobatiaa aikaisemmin lapsena harrastaneet ovat myös löytäneet kipinän uudestaan lajia kohtaan.

Tunti ei kuitenkaan ole pelkkää temppuilua: myös kunto ja tasapaino kohenevat.

–  Tempputunti ei vaadi kovaa kuntoa näin alkuun, sillä kangas on ihana, kannatteleva elementti. Mutta sitten kun korkeus- ja vaikeustaso kasvavat, laji on hyvin haastava ja rankka, Pilvinen kuvaa.

Toimitus testaa: 

MTV Lifestyle -toimitus testasi Hammock Tricks -temppuilutunnilla seitsemän eri liikettä kankaiden avulla.

Tunti koostui alku- ja loppulämmittelystä, sekä kankaalla istumisesta, seisomisesta, sekä liikkeistä Flying swordfish, Flying coffin, Inversio vee, Hiphang ja Dragon fly.

"Liikkeet pää alaspäin eivät onnistuneet"

Lähtötaso: Liikuntaharrastukseni koostuu pitkälti ratsastustunneista. Sirkus on minulle tuttu laji katsojan paikalta: monet ystäväni harrastavat sirkusta ja ovat myös ammattitason sirkustaitelijoita.

"Aluksi katsoin kauhulla ohjaajan näyttäessä mallia, kuinka kankaalle ylipäätään noustaan seisomaan. Vaikka kangas oli suhteellisen matalalla, sille nouseminen tuntui yllättävän suurelta harppaukselta, etenkin kun kiikkumainen kangas heilui aluksi eteen ja taakse, pyörivin liikkein.

Kankaalla istuminen tuntui heti pakaroissa, auts! Ei kovin miellyttävä tunne. Samoin jalkaterät joutuivat koetukselle noustessa kankaalle seisomaan.

Olin niin tyytyväinen, kun onnistuin tekemään Flying coffin -tempun, jossa mentiin ikään kuin makamaan kankaalle. En olisi uskonut, että pystyn siihen.

Ikävä kyllä itse en kyennyt liikkeisiin, joissa piti mennä pää alas. Piinaava poskiontelotulehdus tuntui poskipäissä erittäin ikävältä.

Oli mahtavaa huomata, että vaikealta näyttävät liikkeet onnistuivatkin tällaiselta keltanokalta oikein näppärästi ja muut osallistujat olivat silminnähden onnellisia onnistuessaan eri liikkeissä. Liikkeet olivat huomattavasti helpompia tehdä, kuin miltä ne näyttivät: kerrankin näin päin. Uskon, että tunti sopii loistavasti leikkisille hurjapäille, joille tuottaa muutoinkin vaikeuksia pysyä paikallaan."

– Nainen, 28

"Tunnilla tuli voittajafiilis"

Lähtötaso: Harrastan liikuntaa keskimäärin 2–3 kertaa viikossa. Käyn yleensä salilla ja joskus lenkillä.

"Ennen Hammock Tricks -tuntia minua jännitti aika paljon, mutta olin myös todella innoissani. Ohjaaja näytti aina aluksi miten mikäkin liike tehdään. Ohjaajan esitellessä uutta liikettä ajattelin, että enhän minä millään kykene tekemään tuota samaa temppua. Aina kuitenkin ohjaajan opetuksella, hyvällä tuurilla ja uskaliaisuudella onnistuin tekemään kaikki liikkeet! Tunnilla tuli kunnon voittajafiilis, mikä on aina hyvä asia.

Tunnille kannattaa pukea ylleen pitkähihainen paita ja housut, missä lahkeet ulottuvat polven alapuolelle. Sisäpelikenkiä ei tarvinnut ja sukkiakaan ei tarvinnut kuin lämmittelun ja venyttelyn aikana. Itse unohdin juoda vettä, mutta kannattaa muistaa juoda sitä tarpeeksi.

 Flying coffin -liikkeessä mennään "makaamaan" kankaalle.

Innostuin myös olemaan melko paljon pää alaspäin ja luultavasti tästä minulle iski aivan pienimuotoinen päänsärky. Olen aina sellainen, että haluan kokeilla lisää ja lisää, joten en vaan malttanut sitten lopettaa ajoissa.

Nautin tunnista suunnattomasti sen takia, että en koskaan aiemmin ollut kokeillut mitään samankaltaista. Epäilin aina hieman kykyjäni, mutta joka liikkeen aikana yllätin itseni positiivisesti ja onnistuin. Ennen tunnille menoa on tärkeintä muistaa rohkeasti testata rajojaan ja luottavaisin mielin kokeilla uusia asioita."

– Nainen, 25

"Temput näyttivät vaikeilta, mutta yllättivät helppoudellaan"

Lähtötaso: Kuntoni ei ole kovin hyvä. Harrastan liikuntaa harvakseltaan ja vaikka yritän käydä kuntosalilla, jää se yleensä sohvalla makoilun varjoon.

"Lähdin innoissani Hammock Tricks -tunnille, koska en ollut siitä aiemmin kuullut mitään. Aluksi olin kauhuissani, kun opettaja näytti millaisia temppuja olimme tekemässä katosta roikkuvan kankaan avulla. Kun kuitenkin pääsin itse kokeilemaan, yllättivät temput helppoudellaan. Muun maussa näyttävä Flying coffin -temppu tapahtui ikään kuin automaattisesti, kunhan muisti tehdä sen rauhallisesti ja kiinnittää huomiota yksityiskohtiin.

Liikkeiden teko ja kankaalla tasapainottelu olivat hauskaa puuhaa, mutta hieman kivuliasta, ainakin näin ensikertalaiselle. Tunnille kannattaa siis pukeutua oikeanlaisiin varusteisiin, jotta kangas ei paina tai hierrä, eivätkä varpaat jää kiinni omiin lahkeisiin.

Pääsimme kokeilemaan liikkeitä, joita ei yleensä ensikertalaiset tee, mutta selvin kunnialla lähes jokaisesta. Temput perustuivat enemmän tekniikkaan kuin lihaskuntoon, mikäli sopi minunlaiselleni ei-liikkuja loistavasti. En kuitenkaan pysynyt valmiissa asennoissa kovin pitkään, sillä ne vaativat voimaa.

Voisin jatkossakin käydä Hammock Tricks -tunneilla, sillä hurjapää minussa tahtoisi kiivetä kangasta ylemmäs kokeilemaan vaativampia temppuja. Harvemmin sitä pääsee arjessa roikkumaan pää alaspäin katonrajassa!"

Nainen, 33

Lue myös:

    Uusimmat