Tuliko sotkua? Nopeus on valttia – ainakin tahranpoistossa!

Jäikö mummon perintöpellavaliinan punaviinitahra tai tarttuiko joulukuusesta pihkaa hanskoihin?

Tahrojen poistossa tärkeintä on toimia nopeasti. Tahra kannattaa poistaa tuoreeltaan, niin se irtoaa parhaiten.

Glögi

Glögissä on usein paljon sokeria, joka tarraa tekstiiliin tiukasti kiinni. Laita tahran päälle astianpesuainetta, anna vaikuttaa hetki ja huuhtele tekstiili. Pese tekstiili koneessa pesuohjeen mukaan valkopesuaineella. Jos glögissä on punaviiniä, noudata punaviinitahran poisto-ohjeita.

Kahvi

Laita tuoreeseen kahvitahraan tippa tiskiainetta, anna vaikuttaa hetki. Huuhtele ja pese tekstiili. Jos tahra on vanha, tee vedestä ja soodasta tahna, hiero tahraa tahnalla ja anna vaikuttaa hetki. Pese tekstiili koneessa pesuohjeen mukaan.

Likööri

Pese tahra ensin haalealla saippuavedellä, pese tekstiili pesuohjeen mukaan valkopesuaineella.

Pihka

Laita tekstiili pakastimeen, anna olla siellä muutaman tunnin ajan. Rapsuta jäätynyt pihka pois. Poista pihkan jäämät denaturoidulla alkoholilla, kuten Sinolilla. Kokeile ensin nurjalle puolelle, että kangas kestää alkoholin. Parhaiten denaturoitua alkoholia kestää puuvilla.

Punajuuri

Käsittele tahra tuoreeltaan kivennäisvedellä tai lämpimällä vedellä ja tiskiaineella. Pese tekstiili koneessa mahdollisimman korkeassa lämpötilassa valkaisevalla pesuaineella noudattamalla tekstiilin pesuohjetta.

Punaviini ja muut viinit

Laita punaviinitahran päälle heti suolaa, suola imee nesteen pois tahrasta. Pese tahra tuoreeltaan haalealla vedellä ja astianpesuaineella. Vanha tahra kannattaa esikäsitellä nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella. Pese vaate valkaisevalla pyykinpesuaineella.

Rasva

Rasvatahran poistaminen on usein haastavaa. Hiero rasvatahran päälle astianpesuainetta ja anna vaikuttaa yön yli. Lisää aamulla tahraan tippa vettä ja vaahdota astianpesuaine, huuhtele astianpesuaine hyvin pois ja pese tekstiili koneessa.

Steariini

Anna steariinin jähmettyä, rapsuta kovettunut steariini mahdollisimman hyvin pois. Voit nopeuttaa steariinin jähmettymistä laittamalla tekstiilin pakastimeen tai viilentämällä steariinitarhraa asettamalla tahran päälle muovipussin, jossa on jääpaloja.

Aseta talouspaperin pala tahran nurjalle puolelle, ja imeytä loppu steariini talouspaperiin silittämällä. Laita tahran päälle sappisaippuaa tai nestemäistä pyykinpesuainetta. Pese tekstiili pesuohjeen mukaan.

Tarvitseeko hella putsausta? Katso siivousvinkki videolta:

Lue myös:

    Uusimmat