Tervehtikö sinua joku, jota et tunnistanut? Psykologit selvittivät, kuinka monet kasvot ihminen voi muistaa – ja luku on melkoinen

0:23

Vaikka ihminen on kehittynyt pienissä, alle sadan hengen laumoissa, kykenemme tunnistamaan jopa useat tuhannet kasvot. Asiaa selvittäneestä tutkimuksesta uutisoi The Guardian.

VIDEO: Vauva sai silmälasit ja näki isänsä ensi kertaa – ja reagoi ihastuttavalla tavalla.

Oletko sinäkin törmännyt henkilöön, joka tervehtii sinua iloisesti nimeltä, vaikka itse et edes muista tervehtijän kasvoja. Ja pitäisikö edes muistaa?

Nyt tiede on selvittänyt, mihin kaikkeen muistikapasiteettimme riittää. Yhdysvaltalaisen Yorkin yliopiston tutkijat päättivät pureutua kysymykseen, kuinka monet kasvot ihmisen on edes mahdollista tunnistaa. Keskiarvo on melkoinen.

Tulos vaihteli suuresti

Kaksiosaisen muisti- ja tunnistustestin jälkeen tutkijat huomasivat, että ihmisten muistamien kasvojen määrä vaihtelee huimasti. Tutkimuksen mukaan ihmiset tunnistavat valokuvista 1000–10 000 tuttua henkilöä, kuten perheenjäsentä, ystävää, ex-kumppania, vanhaa koulukaveria, kollegaa tai julkisuuden henkilöä. Keskimäärin ihmiset muistivat 5000 ihmisen kasvot.

Tutkijat kertovat The Guardianin mukaan olleensa yllättyneitä siitä, että osa ihmisistä pystyi tunnistamaan jopa kymmenen tuhatta eri kasvoa. Toisaalta, noin kaksi prosenttia väestöstä kärsii prosopagnosiasta eli kasvosokeudesta.

Vuosia kasvojen tunnistamista tutkineet psykologit huomauttavat myös, että tilanne, jossa kasvot kohtaamme, vaikuttaa siihen, tunnistammeko ne.

– Ihmiset ovat yllättävät huonoja tunnistamaan oikeita kasvoja verrattuna kuvattuihin kasvoihin, vaikka tunnistamme ystävät ja työtoverit monissa eri tilanteissa, tutkimusta johtanut psykologian professori Mike Burton sanoo.

"Hämähäkkien myrkky voi tappaa hevosen"

Mutta tunnistammeko todella keskimäärin 5000 eri kasvot? Näin tutkijat nyt ainakin väittävät ja perustelevat väitettään sillä, kuinka tärkeää sosiaalinen kanssakäyminen on ihmisille ja kuinka moniin eri kasvoihin törmäämme tänä päivänä.

– Esi-isillemme kyky tunnistaa tuhannet eri yksilöt olisi ollut liioiteltua. Mutta liioittelusta on luonnossa monia eri esimerkkejä. Hämähäkkien myrkky voi tappaa hevosen, vaikka oletettavasti hämähäkin tarkoituksena ei ole syödä hevosta, luonnehtii toinen tutkimusta tehnyt psykologi Rob Jenkins.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the Royal Society B -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja