Tervaskantokerma tekee eläkkeellä vuokratyötä – "Rohkeita ja ennakkoluulottomia"

Palkkatulojen ansainta onnistuu eläkkeelläkin. Omaa elintasoaan voi nostaa vaikka tekemällä yhden–pari itselleen mieluisaa vuoroa viikossa. Iäkkäille suunnattua Nestor-työnvälityspalvelua pyörittävän Opteamin toimitusjohtaja kiittelee tervaskantokerman motivaatiota ja ennakkoluulottomuutta.

Henkilöstöpalveluyritys Opteamin toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen on huomannut, että eläkeläisten innostus lähteä töihin kasvaa yleensä ensimmäisen tai toisen eläkeläissyksyn koittaessa.

– Kun lapsenlapset menevät takaisin kouluun ja mahdollisesti puolisokin lomien jälkeen töihin, niin aletaan kaivata sitä omaa tekemistä. Täyspäivätöihin he eivät tyypillisesti halua, vaan nimenomaan tehdä korkeintaan päivän–kaksi viikossa, Vanhala-Harmanen sanoo.

Viisi vuotta sitten, jolloin Opteam käynnisti Nestor-työnvälityspalvelun, yrityksen kautta teki töitä noin sata eläkeläistä. Nyt määrä on kasvanut 320:een. Suomalaisista henkilöstöalan yrityksistä myös ainakin StaffPoint työllistää noin 120 eläkeläistä.

– Ylipäänsä ikääntyneiden henkilöiden työssäkäynti on tilastojen perusteella lisääntynyt todella paljon. Eläkeläisillä on halua tehdä töitä, ja he ovat kaiken kaikkiaan terveempiä kuin ennen.

– Ainut eläkeläistyöntekijöiden määrää hillinnyt tekijä on taantuma. Töitä on kaiken kaikkiaan vähemmän tarjolla.

Entinen toimistotyöläinen halusi keittiöön

Suuri osa Nestoreista haluaa tehdä töitä samassa ammatissa kuin aikaisemmin, mutta uudessa työpaikassa. Vähemmistö tahtoo jotain ihan muuta.

– Mieleen on jäänyt eräs hyvinkin pitkälle koulutettu henkilö, joka nimenomaan halusi käytännön töihin. Hän sanoi, ettei ole tehnyt koskaan mitään muuta kuin pyöritellyt papereita, joten hänen haaveensa oli päästä keittiöön apulaiseksi.

– Parille Nestorille on käynyt niinkin, että on haaveiltu töiden tekemisestä vain silloin tällöin, mutta heidät onkin rekrytoitu takaisin vanhaan ammattiinsa vakituisiin työsuhteisiin. Kyllä kai he ihan iloisena ovat sitten palanneet normaaliin työelämään, Vanhala-Harmanen sanoo.

Enemmistö Opteamin kautta töitä tekevistä eläkeläisistä työskentelee palvelualalla, käytännössä esimerkiksi kaupan kassalla, hyllyttämässä tai ravintolassa. Rakennuksiltakin heitä löytyy muutama. Yksi suosittu ala, jolla Opteam ei operoi, on hoivatyö.

– Kuulemma on ihan tapana, että kun sairaanhoitaja lähtee eläkkeelle, hänelle annetaan työtakki mukaan. Kiireitä ja sairauslomatuurauksia tulee sen verran, että eläkkeelle jääneet sairaanhoitajat ovat todella merkittävä lisäresurssi sairaaloissa.

Työnantajilta hyvää palautetta

Nestorien tekemästä työstä maksetaan luonnollisesti täysin normaalia palkkaa.

– Palkka voi olla aika hyväkin, jos on sellainen työehtosopimus, jossa kertyy palvelusvuosista ikälisää, Vanhala-Harmanen huomauttaa.

Töiden tekeminen vanhuuseläkkeellä vaikuttaa eläkkeen verotukseen ja mahdolliseen asumistukeen.

– Kun keskustelin asiasta yhden Nestorin kanssa, niin hän sanoi, että maksaa asuntoaan kovin paljon mieluummin ansaitsemallaan työllä kuin asumistuella.

Työnantajat ovat suhtautuneet töiden tarjoamiseen eläkeläisille erittäin positiivisesti.

– Iällä ei ole asiakkaillemme merkitystä, vaan sillä, että tulee ammattitaitoinen ihminen. Palvelusektorilta on tullut sellaistakin palautetta, että koska myös asiakkaat ikääntyvät, niin on positiivista, että tiskin molemmin puolin on suurin piirtein saman ikäinen ihminen.

Vanhala-Harmanen kuvailee eläkkeellä töihin hakeutuvia ”tervaskantokermaksi”: motivoituneiksi, vaikka töihin ei ole mikään pakko mennä.

– Vuokratyö mielletään yleensä nuorten ihmisten tavaksi tehdä työtä. Eläkeläisten pitää olla aika rohkeita ja ennakkoluulottomia sitä miettiessään. Siinä joutuu pakostakin tutustumaan ihan uusiin työpaikkoihin ja mahdollisesti uusiin työtehtäviinkin.

Muitakin vahvuuksia iäkkäiltä työntekijöiltä löytyy.

– Välillä meille tulee pikaisia aamutilauksia – joku on sairastunut työpaikalla ja työntekijä tarvittaisiin vielä samalle päivälle –, ja kun nuoret opiskelijat tuppaavat nukkumaan pitkään, niin Nestoreilla on yleensä jo aamukahvit viideltä juotuna. He ovat ihan valmiita lähtemään seitsemältä töihin.

Kuvat: All Over Press, Colourbox.com

87-vuotias Elvi tekee pitkää päivää

Studio55.fi vieraili 87-vuotiaan leipomoyrittäjä Elvi Avikaisen työpaikalla syyskuussa 2013. Elvi paljasti jaksamisensa salaisuudeksi sen, ettei hän syö liikaa pullaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja