Riitelitkö kumppanisi kanssa? Älä sorru näihin mokiin sovinnon jälkeen

Riitely kuuluu parisuhteeseen – ja voi olla jopa merkki paremmasta parisuhteesta. Jos oikeaoppinen riitelytekniikka on hallussa, seuraavaksi kannattaa kiinnittää huomionsa kinan jälkihoitoon.

Woman’s Day -sivuston haastattelemat parisuhdeasiantuntijat kertoivat, millaista toimintaa riitelyn jälkeen kannattaa välttää.

1. Älä tarjoa kylmää kättä

Oman tilan ottaminen voi tuntua riitelyn jälkeen tarpeelliselta, mutta siitä kannattaa kertoa kumppanille avoimesti. Laillistettu psykoterapeutti ja parisuhdeasiantuntija Rachel A. Sussman sanoo Women's Daylle, että keskustelun vältteleminen on yksi suurimpia virheitä, joihin ihmiset sortuvat parisuhteissaan. Riidan jälkeen vaikeneva antaa viestin, että rankaisee kumppaniaan, mikä voi vaikeuttaa tunteista puhumista tulevaisuudessa.

Psychology Today muistuttaa, että passiivis-aggressiivinen käytös on itseasiassa vain riidan muuttumista toiseen muotoon.

2. Älä käytä heidän sanojaan aseenasi

Mikä tapahtui riidan aikana, jääköön sinne. Women's Dayn haastattelema kliininen psykologi Michelle Golland suosittelee riitelijöitä sulattelemaan kinastellessa suusta ulos hypänneitä sammakoita ennen kuin nostaa ne uudestaan pöydälle. Mikäli sanat satuttavat tai ärsyttävät vielä seuraavana päivänä, tunteista kannattaa keskustella hyökkäämättä. Kiistan nostaminen esille kun voi johtaa riitelykierteeseen.

3. Älä keksi tekosyitä

Vaikka esimerkiksi unenpuutteen on yhdysvaltalaistutkimuksessa huomattu lisäävän pariskuntien riitelyä, ei syyllisten etsiminen riitelyyn ole hedelmällistä vaan epäreilua kumppania kohtaan.

– Riitelyssä on kyse tiedon jakamisesta. Jos olet vihainen, surullinen tai loukkaantunut, kumppanisi pitää tietää se, Golland sanoo.

Kimmokkeet kinastelulle on kuitenkin hyvä tiedostaa, jotta ajatusketjuja oppii purkamaan ennen riidan leiskahtamista.

4. Älä harrasta sovintoseksiä, jos ei tee mieli

Sussman kertoo, että monet miehet haluavat riitelyn jälkeen seksiä tunteakseen läheisyyden kumppanin kanssa. Mikäli toinen osapuoli ei ole innokas sovintoseksiin, ei siihen kuitenkaan kannata ryhtyä. Kumppania kannattaa halata ja sanoa, ettei juuri nyt ole sillä tuulella. Torjuminen ja kyljen kääntäminen vain satuttavat toisen tunteita.

5. Älä sano, ettet tarkoittanut sitä

Sanomisten pyörtäminen voi johtaa pahimmillaan vain uuteen riitaan, sanoo naistenlehdelle parisuhdeneuvoja ja kirjailija Laurie Puhn. Saman riidan pyörittäminen lukitsee pariskunnan menneisyyteen ja estää pääsemästä eteenpäin.

Älä kuitenkaan teeskentele, ettei mitään riitaa tapahtunutkaan. Pyydä anteeksi ja osoita olevasi pahoillasi, että satutit kumppanisi tunteita. Anteeksipyynnöllä otat vastuun sanoistasi ja teoistasi.

Lue myös:

    Uusimmat