Seksiterapeutti selittää, mitä voi tehdä, kun seksi loppuu suhteessa – tästä noidankehä alkaa: “Kukaan ei pyydä, eikä kukaan tee aloitetta”

Mikä avuksi, jos peitto ei heilu makuuhuoneessa toivottuun malliin? Vällyihin vipinää haluavan pitää tehdä töitä pitääkseen kipinää yllä.

Vihjailetko kumppanillesi, että sängyssä olisi petileikkejä tarjolla? Kihnutatko kumppanin kylkeä vasten toivoen, että tämä osoittaisi mielenkiinnon merkkejä? Tai kenties oma kumppanisi tuntuisi kaipaavan seksiä enemmän kuin itse jaksaisit?

Erilaiset seksihalut voivat alkaa nakertaa parisuhdetta. Kerroimme aiemmin termistä "kuollut makuuhuone", jolla viitataan suhteen kuivaan kauteen. Ilmiö on yleinen: kuolleille makuuhuoneille on perustettu esimerkiksi kokonainen ketju Reddit-sivustolla, jossa asiasta kärsivät pääsevät avautumaan tilanteestaan.

Alle kuusi kertaa vuodessa?

Seksiterapeutti Holly Richmond  tarkentaa Health-sivustolle, että parisuhteissa termi “kuollut makuuhuone” tarkoittaa yleensä tilannetta, jossa seksiä harrastetaan harvemmin kuin kuusi kertaa vuodessa – siis korkeintaan kerran kahdessa kuukaudessa.

Määritelmä on kuitenkin subjektiivinen ja riippuu siitä, mitä kukakin oikeastaan pitää "seksittömänä" ajanjaksona. Joillekin kerta viikkoon on liian vähän.

– Luonani on käynyt pariskuntia, jotka sanovat: “Olemme seksittömässä parisuhteessa. Harrastamme seksiä vain kerran viikossa.” Se on erilainen kokemus kaikille, mutta kun viittaamme siihen kliinisesti, se on yleensä harvemmin kuin kuusi kertaa vuodessa, Richmond selventää.

Huuma haihtuu

Mutta mistä seksittömyys parisuhteessa johtuu? Hiljattaisen BodyLogicMD:n kyselyyn vastanneista suurin osa nimesi syyksi stressin, kun painonnousu ja kommunikaation puute olivat seuraavaksi yleisimmät syyt. Myös esimerkiksi pienten lasten vanhemmat saavat usein huomata seksin jääneen taka-alalle.

Richmondin mukaan mahdollisia tekijöitä on tosiaan useita. Yksi yleisimmistä on pitkän parisuhteen luonnollinen kehitys, jossa alkuhuuma yksinkertaisesti haihtuu.

– Pariskunnat tulevat ja sanovat: “Meillä oli niin mahtavaa seksiä tai niin paljon seksiä alussa, ja nyt meillä on tuskin yhtään", Richmond kertoo.

"Kukaan ei pyydä eikä kukaan tee aloitetta"

On normaalia, että parisuhde muuttuu ajan myötä ja seksiä on vähemmän. Kun arki astuu kuvioihin, pitääkin parin itsensä tehdä työtä pitääkseen kipinää yllä.

– Tuli tarvitsee happea. Joten itsenäisyyden, tilan ja uutuudenviehätyksen luominen parisuhteeseen on tapa korjata se. Usein kyse on vain luonnollisesta katoamisesta, sellaisesta, jossa pariskunta ei tee tarpeeksi pitääkseen kipinää yllä. Ja sitten kun toinen on torjuttu kuukausien tai vuosien aikana, aloitteellinen kumppani lakkaa kysymästä, koska torjunta sattuu liikaa. Ja sitten he ovat sellaisessa kehässä, jossa kukaan ei pyydä eikä kukaan tee aloitetta, tai he vain urautuvat, Richmond kertoo.

Löytäkää ensin yhteys, sitten seksi

Mitä tilanteelle siis voi tehdä? Miten kuolleen makuuhuoneen voi tuoda jälleen elävien kirjoihin? Richmond kehottaa panostamaan erotiikaan ylläpitämiseen. Hän korostaa kuitenkin, ettei kyse ole seksistä:

– Erotiikka voi olla sellainen elämänvoima, se energia ja yhteys parisuhteessanne.

Asiantuntija suosittelee ottamaan joka päivä 15 minuuttia yhteistä aikaa. Laittakaa puhelimet kiinni, viettäkää aikaa yhdessä ja keskustelkaa. Usein Richmond sanoo asiakkailleen, ettei seksiin tarvitse rynnätä heti. Ensin pitää nimittäin löytää yhteys uudelleen.

– On tärkeää avata nuo kommunikaatiolinjat uudelleen. Mieluummin niin, että kysyy toiselta, mitä hän ajattelee seksielämästään, kuin niin, että syyttelee toista. Se on hyvä paikka aloittaa, hän kannustaa.

Lähde: Health

Lue myös:

    Uusimmat