Hyppäättekö sänkyyn riidan jälkeen? Asiantuntijat kertovat, milloin sovintoseksi on hyvä ajatus: "Se on tapa viestittää, että vaikka teillä oli riita..."

Kumppanin kanssa käydyn kiivaan riidan päätteeksi saattaa tehdä mieli joko vetäytyä tämän seurasta kokonaan tai harrastaa seksiä ikään kuin sovinnon merkiksi. Mutta onko jälkimmäinen hyvä idea?

Vaikka voi tuntua oudolta olla ensin vihainen ja seuraavassa hetkessä niin kiihottunut, että voisi harrastaa seksiä, sitä tapahtuu monille, kertoo Men's Health. Ilmiön tavallisuudesta kertoo sekin, että sille on kehitetty oma nimensä: sovintoseksi.

Sovintoseksi voi tunnetusti olla erityisen tajunnanräjäyttävää, mutta onko sovintoseksi parisuhteen kannalta hyvä vai huono idea? 

Miksi riitely johtaa seksiin?

Joillekin sovintoseksi on tapa rentoutua ikävän riidan jälkeen. Toiset haluavat vältellä tulevia konflikteja. 

– Monet haluavat vältellä riitelyä, ja tämä on tapa luoda yhteys uudestaan ilman sanoja tai anteeksipyyntöjä, yhdysvaltalainen avioliitto- ja perheterapeutti Marissa Nelson  kertoi aiemmin Huffington Postille.

Avioliitto- ja perheterapeutti Pam Shaffer huomauttaa myös, että kyseessä voi olla tapa tuntea jälleen yhteys kumppanin kanssa ja näin varmistaa, että parisuhde on edelleen kunnossa.

– Se on tapa viestittää, että vaikka teillä oli riita, et ole menossa mihinkään, asiantuntija kertoi Men's Healthille.

Sovintoseksi vähentää stressiä

Seksiin ja rakkauteen erikoistuneen psykologi Justin Lehmillerin mukaan eläimelliset vaistot ottavat vallan heti riidan jälkeen, vaikka riitaan olisikin tarkoitus palata vielä myöhemmin. Lehmiller korostaa, että seksi helpottaa stressiä.

– Joten on itsestään selvää, että sovintoseksi voi vähentää stressin tunteita ja antaa pariskunnalle mahdollisuuden päästä riidasta yli nopeammin, hän toteaa Men's Healthille.

Seksi luo yhteyttä ja läheisyyttä pariskunnan välille. Seksin aikana vapautuu myös luonnon omaa halihormonia, oksitosiinia. Sen lisäksi seksi on oiva tapa purkaa patoutuneita tunteita riidan jälkeen. On kuitenkin hyvä olla varovainen sen suhteen, vältteleekö seksin varjolla puhumista kokonaan, varoittaa puolestaan Shaffer.

Älä unohda sopia sanoin

Shafferin mukaan seksi voi olla mahtava tapa luoda uudelleen yhteys kumppanin kanssa, mutta siitä huolimatta ei sovi unohtaa sanallista kommunikaatiota tai riidan päätöstä.

– On fantastista luoda yhteys uudelleen fyysisesti, mutta on myös hyvin mielekästä (ja uusia riitoja ehkäisevää) puhua siitä, mitä tapahtui, hän toteaa.

Jos ette puhu riidastanne, kuljette pian ikävää noidankehää: riitelyä, seksiä, riitelyä, seksiä. Tällä tavoin, ette saa ongelmianne selvitettyä.

– Fyysinen läheisyys on elintärkeä osa parisuhteita, mutta sitä ei pitäisi käyttää henkisen läheisyyden ja kommunikaation tilalla, Shaffer toteaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja