Teollisuusliitto: Perussuomalaiset on tehnyt ay-liikkeelle sitoumuksia: "He ovat todenneet, että työttömyysturvaa ei merkittävällä tavalla muutettaisi"

Teollisuusliiton Riku Aalto: Tulevan hallituksen tulisi päättää työmarkkina-asioista kolmikantaisesti 4:30
Teollisuusliiton Riku Aalto: Tulevan hallituksen tulisi päättää työmarkkina-asioista kolmikantaisesti

Teollisuusliitto haluaa tulevaan hallitusohjelmaan kirjauksen siitä, että työelämää ja työmarkkinoita koskevat asiat päätetään kolmikantaisesti.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto vaatii, että seuraava hallitus päättää työelämää koskevista asioista kolmikantaisesti eli yhdessä työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kanssa. 

Aallon mukaan näin vältyttäisiin riidoilta, joita Juha Sipilän (kesk.) hallitus kohtasi työntekijäjärjestöjen kanssa.

– Toiveemme on, että hallitusohjelmaan kirjataan, että työelämään liittyvät kysymykset neuvoteltaisiin ja päätettäisiin kolmikantaisesti. Silloin vältettäisiin mahdolliset ristiriidat, joita joskus aiemmin on ollut, Aalto sanoo.

Aallon mukaan kolmikantaisuus tarkoittaisi käytännössä sitä, että hallitus neuvottelisi työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa työelämää koskevista muutoksista.

– Veto-oikeutta ei tietysti kenelläkään ole. Hallitus ja eduskunta ovat suvereeneja tekemään lainsäädäntöä, mutta jotta saadaan yhteiskuntarauhaa ja yhdessä tekemisen meininkiä Suomeen rakennettua, niin kannattaisi kuunnella kaikkia mahdollisia tahoja. Edellisen hallituksen virheitä kannattaa välttää.

Aalto nosti asian esille Teollisuusliiton valtuuston kokouksessa. Teollisuusliitto on ammattiliitto, jonka tehtävänä on ajaa työntekijöiden etuja. 

"Perussuomalaiset tehnyt sitoumuksia"

Hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok.) on määrä ilmoittaa tuleva hallituspohja lähipäivinä. Aalto pitää kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostamaa porvarihallitusta todennäköisimpänä vaihtoehtona.

Hän on huolissaan kokoomuksen ehdottamista työllisyystoimista, kuten ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentämisestä. 

– Totta kai meitä huolettavat varsinkin ne kokoomuksen linjaukset, joita he ovat julkisuuteen kertoneet. Vetoomuksemme hallitusneuvottelijalle on, että mikäli sellaisia tuodaan, niin niitä valmisteltaisiin kolmikantaisesti.

Aallon mukaan Teollisuusliitto ei ole käynyt keskusteluja kokoomuksen kanssa.

Perusuomalaisten kanssa keskusteluja sen sijaan on käyty, ja Aallon mukaan puolue on tehnyt sitoumuksia, jotka liittyvät muun muassa paikalliseen sopimiseen ja työlainsäädäntöön.

– He ovat tehneet tiettyjä sitoumuksia, ja toivon, että he myöskin pitävät sanansa.

– He ovat muun muassa puhuneet siitä, että paikallisen sopimisen laventamiselle ei sinänsä ole tarvetta. Ja jos sitä tehdään, niin työehtosopimusten kautta. Työttömyysturvan osalta he ovat todenneet, että työttömyysturvaa ei merkittävällä tavalla muutettaisi.

Aallon mukaan keskusteluja on käyty paitsi hallitustunnustelujen alla, myös koko vaalikauden ajan.

"Olisi toivottavaa katsoa ensin, miten jo tehdyt päätökset vaikuttavat"

Moni eduskuntapuolue tavoittelee työllisyysasteen nostamista 80 prosenttiin.

Millaisia muutoksia Teollisuusliitto olisi valmis tukemaan työllisyysasteen nostamiseksi?

– Emme vielä näe, millaisia vaikutuksia nykyisen hallituksen tekemillä muutoksilla on. Olisi toivottavaa katsoa ensin, miten jo tehdyt päätökset vaikuttavat, ennen kuin aletaan tehdä uusia päätöksiä, Aalto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat