TEO: Sähköiset sairauskertomukset uhka potilasturvallisuudelle

Sähköiset potilasasiakirjaohjelmat ovat monimutkaisia ja epäloogisia. Ohjelmisto-ongelmat ovat usein potilasvahinkojen taustalla

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen mukaan terveydenhuollossa käytössä olevat sähköiset potilasasiakirjaohjelmat ovat monin paikoin riski potilasturvallisuudelle.

Useimpien ohjelmien kehitystyö on vielä pahasti kesken ja ne on TEO:n mukaan tuotu markkinoille liian aikaisin.

Noin sadassa terveydenhuollon oikeusturvakeskukseen ja lääninhallituksiin viime vuonna tehdystä kantelusta vahinko oli seurausta ohjelmisto-ongelmista.

Erityisen suuren riskin muodostavat lääkitystietojen tallennukseen liittyvät heikkoudet sekä puutteelliset varoitusjärjestelmät.

Hitaita, monimutkaisia ja epäloogisia kritisoi hoitohenkilöstö käytössään olevia potilasasiakirjaohjelmia.

- Sieltä on tosi vaikea löytää mitään tietoa, sieltä ei voi poimia mitään, sieltä ei saa lähetteeseen mitään, lääkäri Outi Seppälä Kallion terveysasemalta listaa.

Potilastietoja katoaa ja ne muuttuvat, koska kertaalleen tallennettujen tietojen hyödyntäminen on hankalaa, osin jopa mahdotonta. Tietoja joudutaan siirtämään osiosta toiseen jopa käsin kopioitujen muistilappujen avulla.

- Kyllä minä ajattelisin, että tuskin lentoliikenteeseenkään tai lentoturvallisuuteenkaan otetaan keskeneräisiä ohjelmia, että samaa ajattelua voisi soveltaa myös sairaanhoitoon, lääkäri Piia Marin KYS:tä kertoo.

Sähköisistä potilasasiakirjaohjelmista käytetyin on TietoEnatorin Effica. Markkinajohtajan kannoilla tulevat perusterveydenhuollon Pegasos ja yliopistosairaaloiden Miranda. Puutteita löytyy kaikista. Usein hankalaa ohjelmaa joudutaan hoitamaan enemmän kuin potilasta.

- Lääkärinajasta liian suuri aika menee siihen naputteluun. Potilas jää niin kuin sivuseikaksi, ylilääkäri Paula Viita kertoo.

Helsingin kaupungin käyttämä Pegasos on kaatunut kaksi kertaa viimeisen parin viikon aikana. Ylikuormituksesta johtuva hidastuminen on päivittäistä.

- Se vastaa samaa kuin ennen vanhaa olisi koko arkiston ovi mennyt lukkoon etkä sinä saa kenenkään papereita ulos. Että yleensä paperisysteemissä vaan yhden potilaan paperit oli hukassa kerrallaan, lääkäri Outi Seppälä Kallion terveysasemalta kertoo.

Sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaan pitäisikö potilasasiakirjaohjelmat asettaa käyttökieltoon kunnes niiden toimintavarmuus kyetään takaamaan.

Pegasos-ohjelmaa tuottavan WM Datan terveydenhuollon liiketoiminnasta vastaavalta johtaja kieltäytyi haastattelusta.Efficaa tuottava TietoEnator sekä Mirandan Medici Data suhtautuivat haastattelupyyntöön suopeammin.

- Aina on niin, että halutaan enemmän kuin pystytään tekemään ja toimittamaan, Hannu Puuronen TietoEnatorilta kertoo.

- Ei siihen oikotietä onneen löydy. Tämä vaati aikaa. Ei niitä noin vaan kehitellä, toimitusjohtaja Seppo Ahokas Medici Datasta heittää.

Sekä TietoEnator että Medici Data vakuuttavat ohjelmistopuutteiden korjaantuvan viimeistään vuonna 2011. Silloin kaikkien suomalaisten sairaustiedot siirretään kansalliseen potilastietojärjestelmään.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat