Telia avaa 5G-verkon Oulussa – Oritkari-Nuottasaaren alueella 5G teollisuuskäyttöön ensimmäisten joukossa maailmassa

Telia on kertonut avaavansa ensimmäisenä operaattorina 5G-verkon Ouluun. Verkon myötä Oritkari-Nuottasaaren alueelle rakentuu yksi maailman ensimmäisistä teollisista 5G-ympäristöistä.

”Olemme arvioineet, että 5G:n ensimmäiset käyttökohteet löytyvät teollisuudesta, jossa automaatio, prosessien etähallinta ja monipuolinen reaaliaikaisen datan käyttö hyötyvät 5G:n viiveettömyydestä ja huippunopeudesta. Oulun vahva ekosysteemi ja toimijoiden ennakkoluulottomuus uuden teknologian käyttöönotossa vauhdittivat päätöstämme jatkaa 5G:n käyttöönottoa Oulussa”, sanoo 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen Telialta.

Teollisten prosessien lisäksi 5G:n odotetaan tuovan merkittäviä mahdollisuuksia logistiikkaan reaaliaikaisen seurannan ja autonomisesti tai etäohjauksella liikkuvien ajoneuvojen myötä.

”Oulu on yksi keskeisimmistä toimipaikoista Nokian 5G-teknologian ja mobiiliverkkotuotteiden tutkimuksessa ja kehittämisessä maailmanlaajuisesti. Oulun alueen vahva startup-yrityskulttuuri ja tiivis yhteistyö kaupungin, yliopiston sekä alueen yritysten välillä ovat mahdollistaneet ainutlaatuisen ekosysteemin syntymisen Ouluun. Ekosysteemin yhteistyönä on muun muassa rakennettu avoin 5G-testiverkko, jossa syntyy uusia tuotteita ja palveluita alueen yritysten yhteistyönä”, sanoo Smart Radio tuotekehitysjohtaja Rauno Jokelainen Nokialta.

Oulussa on mittavia suunnitelmia alueen teollisuuden ja yritystoiminnan kehittämiseksi kaupungin vahvan teknologisen perinteen velvoittamana.

”Oulun kaupunki on ollut edelläkävijä erilaisten kaupunkiverkkojen kehittämisessä ja innovatiivisessa hyödyntämisessä yhteistyössä Nokian ja eri toimijoiden kanssa. Yhteistyö 5G-verkoissa jatkaa tätä toimintakulttuuria ja tarjoaa jälleen kerran alustan uusien palveluiden ja liiketoimintamallien kehittämiselle”, toteaa Janne Mustonen BusinessOulusta.

Elisa avasi 5G-verkkonsa näytösluonteisesti Tampereella jo kesäkuussa ja lokakuussa myös Helsingissä. Telia avasi puolestaan esikaupallisen 5G-verkkonsa Helsingissä syyskuun alussa. Verkko toimii Viestintäviraston myöntämillä testitaajuuksilla.

5G tulee tuomaan suurempia tiedonsiirtonopeuksia, pienempiä viiveitä sekä enemmän kapasiteettia verkkoon.

Suomen 3,5 gigahertsin 5G-taajuushuutokauppa saatiin päätökseen lokakuun alussa. Operaattorit saavat toimiluvansa vuoden alusta, jonka jälkeen 5G-verkkojen rakentamisen odotetaan lähtevän kunnolla vauhtiin.

Lue myös:

    Uusimmat