Teleyhtiöjättien tulokset kehittyivät eri suuntiin – näin korona on vaikuttanut Elisaan ja Teliaan: "Kaikkea muuta kuin business as usual"

Teleyhtiö Elisan ja Telian tulokset kehittyivät alkuvuonna eri suuntiin, kun Elisa kasvatti liikevoittoaan ja Telian luvut heikkenivät.

Molemmat yhtiöt totesivat, että koronakriisillä on tuntuvat vaikutukset niiden liiketoimintaan. Elisa ilmoitti silti pitävänsä tämän vuoden tulosohjeistuksensa ennallaan. 

Telialla perinteinen liiketoiminta pysyi melko vakaana, mutta viime vuonna ostettu tv- ja medialiiketoiminta kärsii mainonnan ja urheilun koronahyytymisestä.

Elisan vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi alkuvuonna seitsemän prosenttia eli 7 miljoonalla eurolla 99 miljoonaan.

Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila totesi, että kulunut vuosineljännes oli ainutlaatuinen koronaviruksen johdosta. Tilanne voi hidastaa taloutta merkittävästi, millä voi olla vaikutusta Elisaan.

Elisa ennakoi, että yhtiön liikevaihto on viime vuoden tasolla tai hieman korkeampi. Vertailukelpoisen käyttökatteen odotetaan olevan samalla tasolla tai hieman korkeampi. 

Korona puraisi Teliaa alkuvuonna

Pohjoismaissa ja Baltiassa toimiva Telia taas tunsi koronakriisin nahoissaan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Vt. toimitusjohtaja Christian Luiga totesi katsauksessaan, että alkuvuosi oli kaikkea muuta kuin "business as usual".

Yhtiön oikaistu liiketulos laski tammi-maaliskuussa liki neljänneksen verrattuna vastaavaan jaksoon viime vuonna ja oli 240 miljoonaa euroa.

Telia osti viime vuonna mediakonserni Bonnierin televisioliiketoiminnan, eli MTV:n, maksu-tv-yhtiö C Moren sekä Ruotsissa TV4:n.

Urheilutapahtumien peruminen painaa mainos- ja maksu-tv-liiketoimintaa, mutta toisaalta laskeneet tuotantokustannukset kompensoivat menetyksiä.

Poikkeustilanne näkyy myös dataliikenteessä, jossa liikenne on kiinteän verkon puolella kasvanut yli 30 prosenttia. Mobiiliverkoissa kasvua on ollut 15–20 prosenttia. Luigan mukaan verkot ovat kestäneet kasvaneen käytön hyvin.


Lue myös:

    Uusimmat