Teini poltti sähkötupakkaa joka päivä kolmen vuoden ajan vakavin seurauksin: "Lääkärit eivät tiedä, millaisia pitkän ajan vaikutuksia tällä on"

Vain terva puuttuu – sähkötupakassa samoja haitta-aineita kuin tupakassa 3:07
Tiesitkö, että sähkötupakassa on samoja haitta-aineita kuin tupakassa?

Sähkötupakka oli vielä nuoren yhdysvaltalaisnaisen hengen, kertoo muun muassa Cosmopolitan.com-sivusto.

18-vuotias Maddie Nelson oli polttanut sähkötupakkaa joka päivä kolmen vuoden ajan. Paha tapa kostautui, sillä lopulta hän joutui sairaalahoitoon kärsittyään hengitysvaikeuksista sekä vakavista selkä- ja maksakivuista. Tytön tila äityi niin pahaksi, että hänet vaivutettiin koomaan.

Sähkötupakkaa joka päivä 

Yhdysvaltain Utahissa asuva Maddie kertoo polttaneensa monenlaisia sähkösavukkeita kolmen vuoden ajan joka päivä. Samoin olivat tehneet hänen lukiokaverinsakin.

– Luulin, että sähkötupakka oli ok. Käytin kaikkia erilaisia tuotteita, joita Utahista sai, hän kertoo.

Oksentelua, rintakipua ja korkea kuume

Kesäkuussa Maddie alkoi voida pahoin. Hän oksenteli ja rinnassa tuntui kipua.

27. heinäkuuta hänen selässään ja maksassaan alkoi tuntua kipua. Lisäksi hänelle nousi korkea kuume.

Maddie vietiin paikalliseen sairaalaan. Sisarukset kertovat Go Fund Me -joukkorahoitussivustolla, että Maddien oireet pahenivat nopeasti. Pian hänen olikin jo vaikea hengittää.

Maddie kertoo, että hän oli lopulta enää hädin tuskin tajuissaan.

– Minulla oli niin paljon kuumetta, että aivoni eivät enää toimineet, hän kertoo Fox 13 -sivustolle.

Maddiella keuhkokuume

Maddie siirrettiin toiseen Utahissa sijaitsevaan sairaalaan. Röntgenissä paljastui, että hänen keuhkonsa olivat vaurioituneet pahasti. Niinpä perhe päätti antaa luvan vaivuttaa hänet koomaan. Sisarukset pelkäsivät, että Maddie ei selviäisi.

Tutkimusten jälkeen lääkärit totesivat, että Maddiella oli harvinainen keuhkosairaus nimeltä akuutti eosinofiilinen keuhkokuume.

– Keuhkoni olivat täynnä nestettä ja he sanoivat, että eivät olleet koskaan nähneet noin kamalia rintakehästä otettuja röntgenkuvia, Maddie kuvailee jälkikäteen People.com-sivustolle.

Lääkärit olivat varmoja, että syynä tilanteeseen oli sähkötupakka.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Toipuminen hidasta

Maddie sai steroideja ja hänen olonsa alkoi parantua välittömästi. Kolme päivää myöhemmin hänet herätettiin tajuihinsa.

Maddie on viettänyt muutaman viikon kotonaan toipuen. Hän tarvitsee edelleen happikonetta öisin ja joskus rintaan alkaa yhtäkkiä sattua paljon.

– Se on pelottavaa, koska lääkärit eivät tiedä, millaisia pitkän ajan vaikutuksia tällä on. Niinpä he eivät tiedä sitäkään, millainen toipumisprosessin tulisi olla.

Yhdysvalloissa on viime aikoina puhuttu paljon sähkötupakoinnin riskeistä. Myös WHO varoitti heinäkuussa sähkötupakan vaaroista. Maailman terveysjärjestön mukaan sähkötupakointi on kiistatta haitallista terveydelle, ja tuotteita tulisi säännellä.

Yksi asia onkin varma: Maddie on tumpannut sähkötupakan lopullisesti.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat