Pitkistä antibioottikuureista paljastui hengenvaara – oletko riskiryhmässä?

Terve aamu: Antibioottiresistenssi 10:55
Videolla keskustellaan antibioottiresistenssistä – syömmekö liikaa antibiootteja?

Yli kaksi kuukautta kestävien antibioottikuurien syöminen nostaa iäkkäiden naisten riskiä sydänkohtaukseen ja aivoinfarktiin kolmanneksella, osoittaa tuore yhdysvaltalaistutkimus, jonka löydökset perustuvat lähes 36 500 naisen otantaan.

Antibiootit muuttavat ihmisen bakteerikantaa jopa pysyvästi, millä näyttää olevan merkitystä myös sydän- ja verisuonitautien kehittymiselle.

Tulanen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että pitkät antibioottikuurit kasvattavat sydänkohtauksen ja aivoinfarktin riskiä naisilla erityisesti keski-iän jälkeen. Tutkijat arvelevat tiedotteessaan tämän johtuvan siitä, että antibiootit tuhoavat elimistön hyviä bakteereja, mikä lisää erilaisten mahdollisesti sydän- ja verisuonitaudeille altistavien virusten, bakteerien ja muiden mikro-organismien esiintyvyyttä elimistössä.

Erityisessä riskiryhmässä näyttävät tutkimuksen perusteella olevan ne yli 60-vuotiaat naiset, jotka ovat syöneet yli kaksi kuukautta kestäviä antibioottikuureja. Pitkät antibioottikuurit olivat yhteydessä lisääntyneisiin sairauskohtauksiin myös 40–59-vuotiailla naisilla. Tätä nuoremmilla naisilla yhteyttä ei havaittu.

Pitkät antibioottikuurit lisäsivät sairastumisriskiä

Tutkimuksessa tarkasteltiin yhteensä 36 429 yhdysvaltalaisesta naisesta vuosina 2004–2012 kerättyjä tietoja. Naiset jaettiin kolmeen ryhmään sen mukaan, kuinka paljon ja kuinka pitkään he käyttivät antibiootteja. Lisäksi naiset raportoivat tutkijoille joka toinen vuosi elämäntavoistaan.

Tutkimuksen aikana naisista 1056 sairastui sydän- ja verisuonitautiin. Otettuaan huomioon esimerkiksi naisten iän, ruokavalion, painon, elämäntyylin ja sairaudet, tutkijat laskivat, että yli 60-vuotiailla yli kahden kuukauden antibioottikuureja syöneillä naisilla oli 32 prosenttia suurempi todennäköisyys saada sydän- ja verisuonitauti kuin antibiootteja käyttämättömillä verrokeillaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tuhannesta pitkiä antibioottikuureja käyttäneestä naisesta kuusi sairastui tutkimuksen aikana, kun antibioottikuureja käyttämättömien naisten kohdalla luku oli kolme tuhatta kohden.

Yli kahden kuukauden antibioottikuureja syöneillä keski-ikäisillä, 40–59-vuotiailla, naisilla sairastumisriski oli 28 prosenttia suurempi kuin ikäisillään naisilla, jotka eivät olleet käyttäneet antibiootteja. Antibioottien sekä sydän- ja verisuonitautien välillä ei havaittu yhteyttä nuoremmilla, 20–39-vuotiailla naisilla.

Antibiootteja vain tarpeeseen ja vain lyhyitä kuureja

Tutkijat arvelevat tulosten johtuvan antibioottien haitallisesta vaikutuksesta elimistön bakteerikannalle. Ikäjakaumaa selittänee se, että vanhempana ihminen saattaa tarvita enemmän ja pidempään antibiootteja.

Yleisimpiä syitä naisten käyttämille antibioottikuureille olivat hengitystieinfektiot, virtsatieinfektiot sekä hammasongelmat. Tutkijat suosittelevat löydöstensä valossa ihmisiä käyttämään antibiootteja vain, kun niitä todella tarvitaan, ja silloinkin lyhyen aikaa. Tämä tuo suojaa myös maailmanlaajuista terveysuhkaa, antibioottiresistenssiä vastaan.

Yhdysvaltalaistutkijoiden löydökset ilmestyivät European Heart Journal -tiedejulkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat