36-vuotias äiti alkoi kärsiä pahasta päänsärystä – kuoli vain kuukausia myöhemmin

Australialainen kahden lapsen äiti kuoli vain kuukausia aivokasvaindiagnoosin saamisen jälkeen, kertoo esimerkiksi Daily Mail.

Juuri ennen joulua 2018 australialainen Bec Lancaster-Scully sai kuulla, että hänen aivoissaan on kaksi kasvainta. Kahden lapsen 36-vuotias tervehenkinen ja iloinen äiti oli kärsinyt migreenikohtauksista, kun musertava syy päänsärylle vihdoin selvisi.

Toinen aivokasvain leikattiin tammikuussa 2019. Toista kasvainta ei pystytty poistamaan sen vaikean sijainnin vuoksi. Kasvain oli pesiytynyt aivorunkoon.

Leikkauksen jälkeen 36-vuotiaalla Becillä diagnosoitiin pahanlaatuinen glioblastooma. Glioblastooma on yleisin pahanlaatuinen aivokasvain ja yksi vakavimmista syöpäsairauksista, kertoo Suomen Syöpärekisteri.

Sairauden ennuste ei ole hyvä, vaikka potilaiden elinajan ennuste on pidentynyt vuosituhannen vaihteen jälkeen selvästi. Syöpäsairaala Docrates kertoo, että glioblastoomapotilaista yli puolen kohdalla ennuste vaihtelee vuodesta kahteen. Uusimmissa tutkimuksissa yli 25 prosenttia potilaista elää yli kaksi vuotta.

Bec ei elänyt kuin pari kuukautta.

– Viime yönä nousit enkelin siivillesi ja lensit kohti tähtiä, kirjoittaa Becin sisko Sally KuligFacebookissa.

Ei ensimmäinen tragedia perheessä


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Suku keräsi Becin hoitoon varoja GoFundMe-varainkeruualustalla. Siellä Sally-sisko kertoo Becin perheen kärsineen menetyksistä jo aiemmin.

Vuonna 2013 syntynyt Becin esikoispoika kärsi sydänongelmista, jotka vaativat leikkaushoitoa. Helmikuussa 2016 Bec synnytti kuolleen lapsen. Reilun vuoden kuluttua perheeseen syntyi toinen lapsi, keskosena.

Juuri kun perhe luuli vaikeuksien olevan ohi, Bec sairastui itse vakavasti.

Sivuston kautta Becin perheen onnistui kerätä kahdessa kuukaudessa 200 000 Australian dollaria, noin 127 000 euroa. Rahat oli tarkoitus käyttää Becin hoitoon. Nyt hoito on liian myöhäistä.

Epileptinen kohtaus tavallisin aivokasvaimen oire

Tavallisin aivokasvaimen oire on epileptinen kohtaus, joka ilmenee esimerkiksi käden tai jalan kouristeluna tai lyhyenä poissaolokohtauksena, kertoo Kaikki Syövästä -sivusto. Aivokasvain voi aiheuttaa myös päänsärkynä, vaikka lähes aina siihen liittyy myös muita oireita, kuten aamuöistä pahoinvointia.

Aiemmin terveen aikuisen toistuva tai viikkokausia kestävä uusi päänsärky kannattaa tutkia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja