Teini ei saanut riittävää hoitoa useista itsemurhayrityksistään huolimatta – hyppäsi sillalta kuolemaan: "Hän oli todella turhautunut järjestelmään"

2:02
Jos läheinen avautuu itsetuhoisista ajatuksistaan, tärkeintä olisi olla hiljaa ja kuunnella. Haastateltavana Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen.

Pitkään mielenterveysongelmien kanssa kamppaillut Yazmina teki itsemurhan viime syksynä. Olisiko riittävä hoito pelastanut nuoren naisen hengen? 

Yazmina Howard oli vain 18-vuotias, kun hän teki itsemurhan hyppäämällä sillalta moottoritielle Aylesfordin kylässä Englannissa viime vuoden lokakuussa, kertoo muun muassa Metro-lehti.  

Koska nuori aikuinen oli kärsinyt pitkään mielenterveysongelmista ja oli yrittänyt itsemurhaa useita kertoja, tapausta tutkittiin pitkään.

Yazminan hoidossa havaittiin olleen epäselvyyksiä – jopa laiminlyöntejä, jotka saattoivat osaltaan ajaa naisen lohduttomaan tekoonsa.

Viimeisin itsemurhayritys vain kuukausi aikaisemmin

Yazmina oli yrittänyt tehdä itsemurhan edellisen kerran noin kuukausi aiemmin. Naisen onneksi hänen poikaystävänsä Xander Jones ehti estää tytön aikeet viime tipassa ja henkisesti pahoinvoiva nainen toimitettiin osastohoitoon.

Yazmina oli muutama päivä ennen itsemurhaansa todennut osaston hoitohenkilökunnalle, että hänen senhetkinen vointinsa oli asteikolla 1–10 vahva kahdeksan – kouluasteikolla siis hyvä.

Lääkärit päättivät kotiuttaa Yazminan, sillä hänen kuntonsa oli kohentunut riittävästi – olihan nuori omien sanojensa mukaan toiveikas tulevaisuutensa suhteen.

Ja vain 10 päivää myöhemmin nainen päätti elämänsä hyppäämällä monien metrien korkeudesta autojen yliajamaksi.

Teinin hoito oli ollut riittämätöntä

Yazminan perhe on kertonut paikalliselle tuomioistuimelle, ettei paikallisen hoitolaitoksen hoito vastannut sitä, mitä masentunut nuori olisi kaivannut päästäkseen uudelleen jaloilleen.

Useista itsemurhayrityksistä huolimatta Yazminalle ei oltu diagnosoitu masennusta, eikä hänelle oltu määrätty mieliala- tai masennuslääkkeitä.

– Hän ei saanut tarpeeksi hoitoa tai huomiota siellä – hän oli todella turhautunut järjestelmään, joka ei toiminut niin kuin sen olisi pitänyt, teinin isoisä Michael Howard kuvaili itsemurhaa edeltäviä tapahtumia.

Tutkinnan aikana hoitolaitoksen raporteista kävi ilmi, että Yazminalla ”ei ollut hoitoa vaativia ongelmia”, vaikka naisen omaiset vaativat hoitojakson jatkumista.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä. 

Äidin itsemurha jätti traumat – opiskelupaineet ja sydänsurut ajoivat itsemurhaan

Yazminan itsetuhoisuuden on katsottu olleen lähtöisin hänen äitinsä antamasta esimerkistä. Äiti oli hypännyt 7-kerroksisen kerrostalolta 15 vuotta aiemmin. Hän oli hypännyt pidellen sylissään tuolloin 3-vuotiasta Yazminaa, joka selvisi tapahtuneesta hengissä kuin ihmeen kaupalla.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Nuori nainen koki myös kovia opiskelupaineita ja oli viimeisimmän itsemurhayrityksensä jälkeen päättänyt erota on-off-poikaystävästään Xanderista.

Eron, stressin, mileneterveysongelmien sekä riittämättömän hoidon katsottiin luoneen kokonaisuuden, jota 18-vuotias nainen ei kyennyt kantamaan harteillaan.

Xandier oli vain minuutteja aiemmin lähettänyt rakkaudentunnustuksen Yazminalle, mutta oli liian myöhäistä.

Se, mikä teki tapahtuneesta entistäkin surullisemman, oli tieto siitä, että Yazmina oli raskaana tehdessään itsemurhan. Olisiko raskaus huomattu, jos Yazmina olisi saanut riittävää hoitoa? Olisiko raskausuutinen kenties pelastanut nuoren naisen hengen?

Katso yllä olevalta videolta, Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkosen ohjeet siihen, miten toimia, jos joku ilmaisee halustaan tehdä itsemurhan. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: Mirror, Metro, Twitter

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja