Berthan äiti hyppäsi sillalta tytär sylissään yli 30 vuotta sitten – perhe vaikeni tapahtuneesta vuosiksi

"Jos puhuu itsemurhasta, ei tee sitä"– et kai usko näihin myytteihin? 2:58
Et kai sinä usko näihin itsemurhamyytteihin?

Berthan äiti tappoi itsensä, kun tyttö oli 3-vuotias. Nyt Bertha tekee töitä sen eteen, että latinot uskaltaisivat hakea apua mielenterveysongelmiin. 

Kun kalifornialainen Bertha Loaiza, 37, oli 3-vuotias, hänen äitinsä vei hänet Coronado Bridge -sillalle. Sitten äiti hyppäsi sillalta Bertha mukanaan, kertoo NBC News.

Bertha selvisi kuin ihmeen kaupalla 74 metrin pudotuksesta. Vedessä hän oli jo menettänyt tajuntansa, mutta eräs kalastaja pelasti hänet.

Berthan äiti, Angelina Medina, ei selvinnyt.

Löysi itsestään kertovan videon

Berthalla meni vuosia, ennen kuin hän tajusi, mitä oikeasti oli tapahtunut. Hän ei muistanut koko asiaa kunnolla. Hän ajatteli, että he olivat joutuneet autokolariin. Kukaan perheenjäsen ei korjannut hänen käsitystään.

Hän sai tietää totuuden 17-vuotiaana ollessaan tekemässä suursiivousta äitinsä talolla. Hän löysi videon, jossa kerrottiin 4. elokuuta vuonna 1985 sattuneesta onnettomuudesta. Siinä puhuttiin pienestä tytöstä, joka jäi henkiin sen jälkeen, kun hänen äitinsä oli hypännyt alas sillalta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Minusta tuntui aivan kauhealta, koska olin aina potenut jonkinlaista syyllisyyttä. Minulla ei ollut hänestä mitään eläviä muistoja. En muistanut, miltä hän tuoksui, miltä hänen naurunsa kuulosti. Sitten näin tuon videon, Bertha kertoo NBC News -sivustolle.

Berthan mieleen nousi monia kysymyksiä. Miksi äiti oli tehnyt näin? Miksi kukaan ei ollut puhunut mitään hänelle?

Pelätään hullun tai heikon leimaa

Psykiatri Luis Sandovalin mukaan perheen reaktio ei ole ollut mitenkään yllättävä. Mielenterveysongelmat ovat usein latinoyhteisöissä tabu. NBC News -sivusto kertoo, että tutkimusten mukaan vain harva hakee apua.

Sandovalin mukaan moni ei uskalla mennä hoitoon, koska he pelkäävät perheen ja ystävien reaktota. Jotkut saattavat lopettaa lääkkeiden syömisen parin päivän jälkeen perheen määräyksestä. Jotkut taas salaavat koko asian.

– Me (latinot) uskomme vahvasti siihen, että ihmiset kohtelevat sinua sen mukaan, millaisena he näkevät sinut. Olet joko normaali tai hullu. Etkä tietenkään halua saada sekopään leimaa.

Moni pelkää vaikuttavansa heikolta, jos hakee apua. Saatetaan ajatella, että masennus tai ahdistus johtuu siitä, että ihminen on epäonnistunut tai heikko.

Sandoval veikkaa, että tabun takia moni lääkärikin saattaa välttää hakeutumsta psykiatrian alalle.

Hän uskoo myös, että häpeän leiman poistaminen vaatii sitä, että siitä on tehtävä perheasia. Kun perheet saavat lisää tietoa ja mielenterveysasioita ympäröivä mystiikka hälvenee, tabu voidaan murtaa.

Äiti oli kuormittunut muutoksista

Myöhemmin Bertha sai puhuttua perheensä kanssa siitä, mikä oli saattanut ajaa äidin itsemurhaan. Raskauden aiheuttamien hormonaalisten muutosten lisäksi äiti oli juuri muuttaut Meksikosta Yhdysvaltoihin, ja elämä uudessa kotimaassa stressasi häntä.

Nyt hän kampanjoi yrittääkseen poistaa latinojen keskuudessa vallitsevan itsemurhaan liittyvän häpeän tunteen. Hän on mukana esimerkiksi kalifornialaisen Survivors of Suicide Loss -organisaation toiminnassa. Järjestö tarjoaa mielenterveyspalveluihin liittyviä koulutuksia ja järjestää ryhmiä niille, jotka ovat menettäneet läheisiään.

– Tuodaan enemmän tietoa ihmisille. On ok puhua ikävistä asioista, koska niistä saattaa tulla paljon ikävämpiä, jos vaikenemme, hän vetoaa.

Lähde: Nbcnews.com

Lue myös:

    Uusimmat