Teetkö lomaostokset luottokortilla? Varo, ettei käy näin

Luottokortti on ulkomaillakin kätevä maksuväline, mutta tiesitkö, että se voidaan sulkea yllättäen?

Lomamatkalla luottokortin käyttäminen on kätevää, mutta se kannattaa tehdä turvallisesti. Ennen lentokoneeseen hyppäämistä kannattaakin selvittää muutama asia!

Mihin olet matkalla?

Selvitä pankistasi, mitä kortin käyttäminen tai käteisen nostaminen automaatista maksaa. Varmista, että mukanasi on pankin tai luottokorttiyhtiön sulkunumero, joka kuolettaa kortin, jos se varastetaan.

Mihin olet matkalla? Tarkista, että korttisi kelpaa kohdemaassasi. Muista tarkistaa myös, että kortti on voimassa koko matkan ajan, neuvoo luottokorttifakta.fi. Matkalle kannattaa varata useampi kortti. Näin sinulla on käytössäsi yksi kortti, vaikka toinen katoaisi tai ei kelpaisikaan.

Matkustamisesta kannattaa aina ilmoittaa luottokorttiyhtiöön. Luottokunta voi ihmetellä yhtäkkisiä automaattinostoja Kroatiassa ja Boliviassa ja sulkea korttisi luottokorttipetosepäilyn vuoksi. Korttia ei avata, ennen kuin sinuun saadaan yhteys!

Kotimaassa maksu hoituu usein pelkällä PIN-koodin näppäilyllä, mutta ulkomailla kannattaa varautua henkilöllisyyden todistamiseen.

Mitä, jos jotain sattuu?

Älä anna myyjän viedä korttiasi takahuoneeseen tai muualle pois näkyvistä. Kun maksat tuotteen, tarkista velotettava summa velotuspäätteen näytöltä.

Säilytä saamasi kuitit. Jos kortilta on velotettu liikaa, kuitilla asia on helppo todistaa. Huomioi kuitenkin, että esimerkiksi hotelli saa veloittaa minibaarista nautitut tuotteet kortilta jälkikäteen!

Mikäli kortti varastetaan ja sitä käytetään väärin, tee rikosilmoitus. Tee sitten oikaisupyyntö pankkiin tai luottokuntaan, eli Netsin asiakaspalveluun. Jos joku muu käyttää korttiasi toisessa maassa, liitä oikaisupyyntöön todistus siitä, missä itse olet ollut kortin käyttöaikana. Esimerkiksi työnantajan kirjoittama todistus kelpaa.

Mikäli kyse ei ole rikoksesta, tee pelkkä oikaisupyyntö. Oikaisupyynnön mukaan liitetään esimerkiksi kaupan kanssa käyty kirjeenvaihto. Asiaa kannattaa aina yrittää ensin selvittää itse myyjän kanssa!

Hauskaa talvilomaa!


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat