Mainos

Teehetki on päivän kohokohta

Mikä lämmittäisi kylmää syysiltaa paremmin kuin höyryävä kupillinen teetä? Tätä herkullista ja terveellistä juomaa ovat nauttineet niin Kiinan keisarit kuin Englannin kuninkaallisetkin. Teelaatujen laajasta kirjosta löytää myös suomalainen teen ystävä suosikkinsa.

Tee tunnettiin Kiinassa jo tuhansia vuosia sitten, ja nykyään sitä juodaan ympäri maailmaa. Toiselle tulee teestä mieleen ensimmäisenä brittiläinen Earl Grey, toiselle japanilaiset teeseremoniat.

Tee on paitsi hyvää, myös terveellistä.

– Vihreä tee tunnetaan terveysjuomana ja on erityisen suosittua Kiinassa ja Japanissa. Vihreääkin teetä terveellisempi on vihreä keiko-tee, joka on japanilaista luomuteetä, kertoo Tommi Utriainen Suomen teekaupasta.

Myös eteläafrikkalainen rooibos-tee sopii terveydestään huolehtivalle, sillä siinä on paljon c-vitamiinia ja se on erityisen vatsaystävällistä.

Valkoinen on in

Utriaisen mukaan tämän hetken trendi on valkoinen tee. Se eroaa tekotapansa puolesta muista teelaaduista: valkoinen tee tehdään ainoastaan teepensaan yläosan nupuista ja kärkilehdistä, eikä muita pensaan osia käytetä.

– Toinen suosikki on pu’erh-tee, joka on siitä erikoinen, että se paranee vanhetessaan kuten viini, Utriainen kertoo.

Länsimaissa suosituin teelaatu on musta tee, mutta Kiinassa ja Japanissa sitä juodaan melko vähän. Musta tee on teelaaduista käsitellyin: sen annetaan hapettua loppuun saakka, jolloin teelehtien luontainen kitkeryys häviää.

Hauduta oikein

Yleispätevää ohjetta teen haudutukseen ei ole, sillä eri teelaaduille on omat haudutusaikansa ja lämpötilansa. Lyhin haudutusaika on vihreällä teellä, pisin tietyillä valkoisen teen lajikkeilla. Pussiteen haudutusaika ei ole yhtä tärkeä kuin korkealaatuisen irtoteen.

Mustaa teetä haudutetaan perinteisesti kiehuvan kuumassa vedessä, mutta vihreälle teelle oikea lämpötila on 70-80 astetta, joillekin laaduille jopa 60 astetta.

– Lämpötilan kanssa kannattaa olla tarkkana. Hienommissa vedenkeittimissä lämpötilan voi säätää, mutta tavallisessa kannattaa keittämisen jälkeen odottaa hetki, että vesi jäähtyy, Utriainen neuvoo.

Tumma suklaa kruunaa teen

Tee ei ole vain juoma, vaan osa kulttuuria. Britanniassa nautitaan kello viiden tee, johon kuuluvat erilaiset leivokset. Japanissa teen valmistaminen on taidetta, jota jotkut opettelevat koko elämänsä.

Suomalaiset ovat perinteisesti kahvikansaa, mutta teen suosio on kasvanut täälläkin.

– Suklaa sopii erityisen hyvin nautittavaksi teen kanssa, Utriainen vinkkaa.

Kupillinen teetä ja pala herkullista tummaa suklaata – ei ihme, että tee oli alun perin keisarien juoma!

Lisätietoa: Teekauppa.fi

Teksti: Tuulikki Laine / MTV3

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.