Tea synnytti esikoisensa kotona: Onneksi emme joutuneet lähtemään sairaalaan

Erilaiset äidit -sarjan yhdeksännessä jaksossa oman tarinansa jakoivat Tea Tamminen, 33, ja Erkki Palviainen, 32. Luonnonmukaisia elämäntapoja varjelevan pariskunnan esikoinen syntyikin terveenä kotioloissa. Mitä Tealle kuuluu nyt?

Vastikään esikoislapsensa synnyttänyt Tea Tamminen kertoi Erilaiset äidit -sarjan yhdeksännessä jaksossa avoimesti päätöksestään saattaa esikoislapsensa maailmaan sairaalan sijaan kotioloissa. Kohta puolitoista kuukautta pienen lapsen äidin roolissa elänyt Tea on miehensä Erkin kanssa kohdannut jo vastoinkäymisiä, mutta tuore äiti on mielissään siitä, että hänen esikoisensa saatettiin maailmaan nimenomaan kotona.

– Olen todella kiitollinen siitä, että pystyin synnyttämään kotona, että ei ollut sellaista tilannetta, että olisimme joutuneet lähtemään sairaalaan jostain syystä, Tea kertoo.

Tuore äiti toivoo perheensä kasvavan jatkossakin. Mikäli pariskunta saa vielä lisää lapsia, saatetaan heidätkin tilanteen niin salliessa maailmaan sairaalan sijaan kotona.

– Haluaisin kyllä ehdottomasti lisää lapsia ja synnyttää samalla tavalla, mikäli se on heidän kohdallaan mahdollista, Tea kertoo.

Vaikka tuoreelle äidille on ollut alusta saakka selvää, että hän synnyttää mieluiten kotona, muistuttaa Tea, että tärkeintä jokaisessa synnytyksessä on se, että nainen tuntee olonsa turvalliseksi – missä sitten päättääkin synnyttää.

– Totta kai jokainen nainen päättää itse, että missä haluaa synnyttää ja miten haluaa synnyttää. Jokainen haluaa tehdä sen parhaalla mahdollisella tavalla ja paikassa, missä on turvassa. Uskon, että on myös sellaisia naisia, jotka tuntevat olonsa turvalliseksi kun synnytyksessä on paikalla kymmenen lääkäriä ja kätilöä verrattuna siihen, että olisi yksin kotona, Tea toteaa.

– Se on todella henkilökohtaista ja joillekin se sairaala tuntuu paremmalta paikalta, Tea muistuttaa.

Lääkäri huolestui perheen valinnoista

Luonnollisia elämänarvoja kunnioittava Tea ja hänen miehensä Erkki ovat joutuneet valintojensa vuoksi kohtaamaan myös vaikeuksia. Pariskunta ei aio rokottaa esikoistaan lainkaan ja lapsen ensitarkastuksessa lääkäri huolestui tuoreiden vanhempien päätöksestä.

– Lääkäri ehkä hieman säikähti sitä, että miten me olemme toimineet ja oli sitten hieman eri mieltä muun muassa rokotteista ja myöskin kotisynnyttämisestä. Hän sanoi ihan suoraan, että hän ei tue kotisynnytystä, Tea kertoo.

– Hän teki meistä lastensuojeluviranomaisille ilmoituksen, sillä me olemme toimineet vaihtoehtoisemmin. Meidän mielestämme olemme toimineet hyvin järkevästi tai meidän perheellemme sopivalla tavalla, mutta ratkaisumme ei ollut hänen mieleensä ja hän teki siksi meistä lastensuojeluilmoituksen. Yksi syy siihen oli se, että me emme halua rokottaa lasta, Tea kertoo.

Huolestuttava tilanne ratkesi kuitenkin tuoreiden vanhempien onneksi nopeasti.

– Lastensuojelu otti aika pian yhteyttä ja onnitteli vauvan saamisesta ja sanoi, että heidän mielestään lastensuojeluilmoitus on tehty heppoisesti ja hätäisesti, Ilmoituksessa kuitenkin tosiaan kerrottiin, että äiti sekä lapsi voivat hyvin, Erkki kertoo tilanteen selviämisestä.

– Ihanaa, että sieltä löytyi sitten sitä maalaisjärkeä, pariskunta toteaa.

Arki lapsen kanssa on opettanut vanhempia

Täysin ilman kipulääkkeitä ja ammattilaisen apua esikoisensa maailmaan saattanut Tea suhtautuu synnyttämiseen suurella kunnioituksella. Lapsen syntymä oli hänelle hyvin voimakas kokemus kaiken kaikkiaan.

– Synnytys opettaa tietyllä tavalla nöyryyttä – ainakin minulle. Ja ehkä sitä, miten valtava voima siinä on ja minkälainen kokemus se on. Ei siinä kannata kovin ylimielinen olla, Tea toteaa.

– Nainen oppii kärsivällisyyttä ihan hurjan määrän. Lapsi opettaa meitä ihan älyttömästi. On todella mahtavaa, että saa itse kehittyä siinä samalla, Tea kertoo.

Pariskunnan oli tarkoitus olla käyttämättä esikoisellaan lainkaan vaippoja, mutta käytäntö on ajanut heidät käyttämään kestovaippoja sen sijaan, että lapsi ohjattaisiin aina asioille esimerkiksi lavuaarin ylle.

– Lapsi kun helposti tekee asiansa samaan aikaan kun syö, Tea toteaa.

Tean ja Erkin esikoispoika kehittyy kovaa vauhtia ja tuoreet vanhemmat seuraavat ihmeissään pienen lapsensa elämän alkutaivalta. Viime päivinä lapsi on jo nukkunut hieman pidempiä pätkiä ja viitteitä persoonallisuudestakin on jo saatu.

– Tällä hetkellä on tosi kiva, että vauva nukkuu vähän pidempään ja pääsee enemmän liikkeelle paikkoihin, Tea kertoo.

– Pikkuhiljaa on alkanut tulla sitä luonnettakin enemmän esille, Tea hymyilee.

Erilaiset äidit AVAlla tiistaisin klo 21.30.

Liity ohjelman faniksi Facebookissa!

AVA

Kuvat: Lauri Tamminen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja