Mainos

Täytetty patonki käy, eines ei - lounassetelin rajoituksiin ei luvassa muutoksia

Lounasseteleillä voi maksaa nykyisin ainoastaan aterioita. Einekset on rajattu setelin ulkopuolelle. Näillä näkymin lounasseteleiden käyttö ei ole myöskään laajenemassa mikroaterioihin, vaikka Kuluttajaliitto tätä laajennusta toivoo.

– Nykyisin käyttö on rajattu ravintoloiden ruokiin ja juomiin sekä palvelutiskeiltä mukaan otettaviin take away -annoksiin. Ryhmään lasketaan mukaan myös täytetyt patongit ja salaatit. Tämä on Verohallinnon ohje, luettelee johtaja Pirjo Nurmi Luottokunnasta.

– Taustalla ovat valvonnalliset syyt. Lounasseteleillä on haluttu tukea nimenomaan työpäivän aikaista ruokailua eikä haluta, että elintarvikkeita ostettaisiin kotiin. Muutoksia rajauksiin ei ole tiedossa, täydentää johtava lakimies Matti Merisalo Verohallinnosta.

Lounasseteli on verotuksellisesti tuettu ruokailulipuke. Edun työntekijöille tarjoaa työnantaja. Lounassetelillä voi maksaa lähes 10 000:ssa setelin vastaanottamisesta sopimuksen tehneessä ruokapaikassa. Einesten ohella lounasseteleillä ei voi ostaa alkoholia, tupakkaa tai elintarvikkeita.

Lounassetelillä maksetaan päivittäin yli 90 000 ateriaa. Seteli on tarkoitettu työaikana tapahtuvan ruokailun maksuvälineeksi. Pelkkään lounasaikaan sillä maksamista ei ole kuitenkaan rajoitettu.

- Valtaosa seteleistä käytetään lounasaikaan. Koska työajat ovat nykyään kirjavia, sillä voi maksaa muinakin vuorokauden aikoina, Nurmi sanoo.

Kallein on suosituin

Kalleimman lounassetelin arvo on tällä hetkellä 9,30 euroa. Tähän saattaa tulla ensi vuonna muutos. Korkeimman arvon määrittämistä ohjaa Verohallinto.

– Seuraamme lounasruokailun kustannustasoa, mutta päätös tehdään vasta marraskuussa, Verohallinnon Merisalo kertoo.

Halvin 6,80 euron arvoinen seteli on joka tapauksessa poistumassa Luottokunnan valikoimista. Samoin käy 7,70 euron arvoiselle setelille. Luottokunnan Nurmen mukaan syynä on vähäinen menekki.

– Tällä hetkellä suosituin seteli on kallein 9,30 euron arvoinen seteli, Nurmi täydentää.

Lounassetelistä ei saa vaihtorahaa.

Luottokunta on tarjonnut lounasseteleitä 1970-luvulta alkaen. Viime vuoden lopusta lähtien rinnakkaisena tuotteena on tarjottu lounaskorttia. Korttia koskevat samat ostorajoitteet kuin lounasseteliäkin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.