Tavoitteena onnistunut illallinen – näin varaat riittävästi lihaa jokaiselle

Kun valmistaa päivällistä suuremmalle joukolle, saattaa olla vaikeaa arvioida, kuinka paljon lihaa tulisi varata jokaista vierasta kohden. Tiettyjen nyrkkisääntöjen avulla voit pitää huolen siitä, ettei liha lopu kesken – eikä sitä jää juhlien jälkeen myöskään jäljelle.

HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi kertoo, että kun sopivaa lihamäärää yhtä päivällisvierasta kohden mietitään, olisi tärkeintä miettiä tarkkaan ensin se, millaisia lisukkeita liharuoan kanssa olisi tarkoitus tarjota. Nyrkkisääntönä on hyvä pitää sitä, että mitä enemmän lisukkeita, sitä vähemmän lihaa varataan jokaista vierasta kohden.

– Pataruoissa lihan määräksi riittää noin sata grammaa henkilöä kohden, sillä pataan tulee usein myös paljon muita raaka-aineita – lisukkeista puhumattakaan, Honkaniemi kertoo.

Kun tarkoitus on valmistaa pihvejä, jotka ovat päivällisellä pääosassa, on hyvä ottaa huomioon myös se, millaista väkeä syömään on saapumassa: naiselle riittää usein pienempi pihvi kuin raavaalle miehelle. Sopivan pihvin raakapaino vaihtelee tavallisimmin 150–250 gramman välillä.

– Pihvin painossa kannattaa ottaa huomioon myös muiden ruokalajien määrä. Jos pihviruoka on ainoa ruokalaji, voi pihvin kokoon tietysti satsata vähän enemmän, Honkaniemi vinkkaa.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat