Tavarataloetsivän hauskimmat tarinat: Varas vei kymppitonnilla tavaraa – jäi kiinni greipin takia

Helsingin keskustan Stockmannin etsivänä toimiva Antto Terras kertoo uudessa Stockmann Yard -kirjassaan ikimuistoisimpia tarinoita uransa varrelta. Terras kertoo suhtautuvansa useimpiin tapauksiin huumorilla, joten kertomuksista ei puutu komiikkaa.

Antto Terras on työskennellyt Stockmannin tavarataloetsivänä 18 vuotta ja suorittanut tuona aikana yli 10 000 kiinniottoa. Terras uskoo, että parhaat ja pahimmat tilanteet ovat vielä edessäpäin, mutta vuosien varrelle mahtuu toki niin ikäviä muistoja kuin koomisia tarinoitakin. 

– Eniten ihmetyttävät sellaiset tapaukset, joissa tekijästä luulee, että tämän ei millään pitäisi syyllistyä varkauteen joko viran puolesta, taloudellisesti tai muuten.

– Lähes kaikki ammatit ovat olleet kiinniotetuissa edustettuina kirkkoherraa lukuun ottamatta. Kanttoreita sitten senkin edestä.

Tavarataloetsivän työhön kuuluu paljon muutakin kuin varkaiden narauttaminen. Terras sanoo, että etsivän pitäisi pystyä estämään kaikki mahdollinen pahanteko, joka liittyy Stockmanniin. Kyseessä ei ole ainoastaan asiakkaiden tarkkailu, vaan myös heidän suojelunsa.

– Isossa tavaratalossa on kaikenlaista vempulaa. On varasta, on itsensäpaljastajaa, on uhkailijaa, on uhittelijaa, on petosta. Hyvänä lisänä myös romanialaiset lompakkovarkaat. Kirjo on laaja.

Urbaanilegendaa vai täyttä totta?

Myymälävarkauksista liikkuu paljon tarinoita, joiden alkupiste ei ole enää kenenkään tiedossa. Klassikkotarinoihin kuuluu muun muassa kertomus romaninaisesta, joka kätkee hameensa alle kymmenien kilojen edestä saalista. Toisessa tarinassa eläkeläismies piilottaa hattunsa alle pakasteita, jotka saavat hänen aivonsa jäätymään.

– Joissain tarinoissa voi olla jotain perää, vaikka ovatkin urbaanilegendoja. Tiedän, että esimerkiksi mikroaaltouuni on kannettu hameen alla ulos kaupasta.

Terras kertoo, että suurin osa varkauksista on tylsiä tapauksia, joihin ei liity hohtoa: joku ottaa tavaran ja lähtee livohkaan. Hän mainitsee erikseen ammattimaiset rikosjengit, jotka valmistelevat varkautta jopa päiviä.

– Tällaista toimintaa kyllä kunnioitan, vaikka se onkin rikollista. Kyllähän sitä täytyy arvostaa, kun joku tekee työnsä kunnolla, sillä tänä päivänä näkee hyvin tehtyä työtä todella harvoin.

Varasjengi parkkeerasi eduskuntatalon eteen

Erityisesti Terran muistiin on jäänyt koomiseksi kääntynyt tapaus, jossa venäläinen jengi varasti Stockmannilta ison, kalliin lastin tavaraa. Tavarataloetsivät lähtivät seuraamaan jengiä, joka suuntasi kohti eduskuntataloa.

– Tekijät olivat jättäneet autonsa sinne, koska luulivat, että se on joku kirjasto, missä on ilmainen parkkipaikka.

Mauri Pekkarinen tuli kiinnioton aikana ihmettelemään, mitä täällä tapahtuu. Työnnettiin Mauri sivuun ja otettiin roistot kiinni.

Erästä varasta seurattiin kuusi vuotta ilman näyttöä. Varas oli niin nopea, että tavarataloetsivät ehtivät aina paikalle liian myöhään. Kyseessä oli viimeisen päälle pukeutunut herrasmies, joka sonnustautui Stockmannilta varastamiinsa Armanin pukuihin.

Terras kertoo, että jos varas onnistuu olemaan jäämättä kiinni pitkiä aikoja, häneen iskee kaikkivoipaisuuden tunne ja hän kuvittelee, että häntä ei edes voida saada kiinni.

– Lopulta tyyppi punnitsi yhden greipin ja otti toisen punnitsematta. Tyyppi varasti kymppitonnin edestä tavaraa ja jäi kiinni 16 sentin arvoisen greipin takia.

– Murha ei vanhene rikoksena koskaan, mutta meillä Stockmannilla myymälävarkaus ei vanhene koskaan. Me muistamme kyllä tapaukset vuosikymmentenkin takaa, eli varkaus ei kannata.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja