Tavallisen suomalaisen tietokoneelle yritetään tunkeutua monta kertaa minuutissa – näin estät tietomurron

Tavallisen suomalaisen tietokoneelle yritetään tunkeutua joidenkin sekuntien välein – näin estät tietomurron 2:45
Videolla Petteri Järvinen kertoo, mihin kaikkea ihan tavallisen suomalaisen tietokoneelle murtautuva taho tavoittelee ja kuinka hyökkääjä torjutaan.

Tavalliseen verkossa olevaan tietokoneeseen yritetään tunkeutua monta kertaa minuutissa, kertoo tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen Huomenta Suomessa.

Järvisellä itsellään testikone verkossa, jolla hän seuraa tunkeutumisyrityksiä. Siihen yritetään tunkeutua noin 10 sekunnin välein. Kokeilut ovat sattumanvaraisia, ja testikoneen saama kiinnostus kuvaa ihan tavallisen tietokoneen tilannetta.

– Jokaiseen koneeseen yritetään jatkuvasti. Kokeillaan, että onko siellä avoimia portteja, Järvinen kuvailee.

– Joku kokeilee, onko ovi auki. Kokeilee sitä kahvaa. Minä näen, että kahva kääntyy, mutta kun ovi on lukossa, siitä ei tule kukaan sisään.

Sattumanvaraisia tunkeutumisyrityksiä tehdään siksi, että kaikista koneista löytyy tänä päivänä jotain arvokasta. Jutun alussa olevalla videolla Järvinen kertoo, mihin kaikkea ihan tavallisen suomalaisen tietokoneelle murtautuva taho tavoittelee.

Uhri ei välttämättä edes huomaa, että hänen koneelleen on päästy, sieltä on varastettu arkaluonteista materiaalia tai että sitä käytetään pahantahtoisiin tarkoituksiin.

Videolla Järvinen kertoo myös, millä perusasioilla tunkeutumiset estetään.

Digimurron anatomiaa – millaisiin yksityisasioihin Helsingin tietovuoto iski? 9:56

Millaisiin yksityisasioihin Helsingin tietovuoto iski? Kuuntele kokonaan Huomenta Suomen vieraana olleen tietoturva-asiantuntija, tietokirjailija Petteri Järvisen haastattelu tietomurrosta.

Lue myös:

    Uusimmat