Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tätä proteiinia suomalaiset hinkuvat nyt lisää!

Colourbox
Julkaistu 29.05.2013 15:30

Suomalaisista kuluttajista kolmannes aikoo lisätä kalan syömistä kuluvan vuoden aikana ja vähentää punaisen lihan syömistä. Tiedot perustuvat Elintarviketrendit 2013 -tutkimukseen.

Suomalaisista kuluttajista 33 prosenttia arvioi lisäävänsä kalan käyttöä ruoanlaiton raaka-aineena kuluvan vuoden aikana. Etenkin luonnonkalan syömistä aiotaan lisätä. Samaan aikaan 16 prosenttia kuluttajista ilmoittaa vähentävänsä punaisen lihan käyttöä. Siipikarjanlihan käyttö pysyy kutakuinkin ennallaan.

Eniten kalan syömistä aikovat lisätä keskituloiset perheelliset kaupunkilaiset ja lihaa säännöllisesti nykyisin syövät kuluttajat. Kulutuskäyttäytymisen suuntaukset ilmenevät Elintarviketrendit 2013 -tutkimuksesta, jonka toteutti Consumer Compass Oy keväällä 2013.

– Näyttää siltä, että kuluttajat haluavat saada jatkossa proteiininsa yhä useammin kalasta ja siipikarjasta punaisen lihan sijaan. Tulos on helppo ymmärtää, koska luonnonkala edustaa tärkeimpiä ruokamarkkinoiden kuluttajatrendejä. Se on terveellistä, kotimaista, lisäaineetonta ja sopii käytännössä kaikkiin asiantuntijoiden suosittelemiin ruokavalioihin, kommentoi Consumer Compassin toimitusjohtaja Topi Jurvanen.

– Kuluttajien aikeet ovat myös täysin linjassa syksyllä julkaistavien uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten kanssa, joiden mukaan kalan, täysjyvän ja kasvisten syömistä tulisi lisätä.

Kalan ystävät arvostavat kotimaisuutta ja tuoreutta

Kalojen arvostuksessa on suuria eroja. Kotimainen kala on ulkomaista arvostetumpaa, luonnonkala on viljeltyä kalaa arvostetumpaa ja tuore kala pakastettua kalaa arvostetumpaa.

Arvostetuimpia kaloja ovat villit luonnonkalat: lohi (kouluarvosanalla 8,7 / 10), kuha (8,3 / 10) ja siika (8,7 /10). Tuoreen kotimaisen luonnonsilakan arvostus (7,0 / 10) on miltei yhtä korkea kuin norjalaisen viljellyn lohen (7,3 / 10). Kalojen arvostuserot näkyvät myös niiden kuluttajahinnoissa.

Kuluttajien hintatietoisuus on lisääntynyt

Asennemuutoksista merkittävin on suomalaisten kuluttajien suhtautuminen hintaan. Halu nähdä vaivaa edullisten vaihtoehtojen löytämiseksi on lisääntynyt neljä prosenttiyksikköä. Samaan aikaan yleinen innokkuus käydä ostoksilla ja kuluttaa on vähentynyt seitsemän prosenttiyksikköä.

Elintarviketrendit 2013 -tutkimuksen otos oli 1 039 henkilöä. Se edustaa internetiä käyttävää aikuista kuluttajaväestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan, Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Ruoka, jota sinunkin pitäisi syödä useammin – vain puolet suomalaisista tietää oleellisen faktan kalastuksen vaikutuksesta: "Ainoa keino..."Eivätkö suomalaiset todella osaa? Kalatiskiltä ostetaan eniten tuontilohta, vaikka parempikin vaihtoehto olisi tarjolla: Nämä kannattaisi napata ostoskoriinNämä ruoka-aineet kasvattaneet viime vuosina eniten suosiotaan – suomalaismiehillä uusi suosikki"Syödään yllättävän vähän" – miksi suomalaiset eivät syö tätä terveyden kannalta tärkeää ruokaa?Vanha perinne kuolemassa? Karu totuus ruoasta, jota 96 prosenttia suomalaisista syöMakkaramiehetkin innostuivat – onko broileri oikeasti terveellistä?
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 09:07
    Väsymys

    Etkö meinaa herätä aamuisin? Unilääkäri neuvoo, miten käytät kirkasvalolamppua oikein

  • 06:39
    Ruoka

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • Eilen21:50
    Viiden jälkeen

    Maikkarin juontaja joutui kiperään tilanteeseen – ruotsin lehtori Lötjönen arvioi suorituksen

  • Eilen20:37
    Ihmissuhteet

    Lily Allen julkaisi poikkeuksellisen kostoalbumin – kosto nöyryytyksestä helpottaa, mutta voi mennä yli

  • Eilen18:52
    Terveys ja hyvinvointi

    Miten nukut? Tämä seikka yöllä voi lisätä sydänsairauksien riskiä