Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Terveyspommi, jota suomalaiset syövät aivan liian vähän: Desi päivässä riittäisi

Palkokasvit tekevät hyvää terveydelle.
Palkokasvit tekevät hyvää terveydelle.Shutterstock
Julkaistu 29.08.2025 07:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaisilla olisi vielä parannettavaa palkokasvien syönnissä.

Marraskuussa 2024 julkaistuissa uusissa ravitsemussuosituksissa nostettiin kasvisten osuutta entisestään. Suositusten perusteella kasviksia pitäisi päivittäin syödä 500–800 grammaa.

Nyt suomalaisten ruokavalioon suositellaan entistä enemmän erityisesti palkokasveja. Suosituksen julkaisi Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Luonnonvarakeskuksen yhteinen Leg4Life-hanke. Se on tarkoitettu ennen kaikkea päättäjille, elintarviketeollisuudelle, kaupalle, ruokapalveluille ja järjestöille.

– Palkokasvien lisääminen ruokavalioon ehkäisee elintapasairauksia ja parantaa ympäristön hyvinvointia, THL:n tiedotteessa todetaan.

Lue myös:

Kasviksia jopa 800 grammaa päivässä? Mikael Fogelholm sanoo suoraan: "Ihan utopistista"

Jo pienikin lisäys auttaisi

THL:n mukaan väestön terveyttä ja ruokavalioiden kestävyyttä haastavat vähäinen kasvisten, marjojen, hedelmien ja täysjyväviljan kulutus sekä runsas eläinperäisten ruokien kulutus. Palkokasvit, kuten herneet, pavut ja linssit, olisivatkin hyviä kasviproteiinin, kuidun ja vitamiinien lähteitä. 

THL:n tutkimuspäällikkö Satu Männistö kertoo tiedotteessa suomalaisten syövän palkokasveja keskimäärin vain reilun ruokalusikallisen päivässä. Aikuisista 75 prosenttia syö niitä harvemmin kuin kerran viikossa tai ei lainkaan. 

– Jo pienikin kulutuksen lisäys parantaisi ruokavalioiden ravitsemuksellista laatua ja edistäisi terveyttä. Erityisesti kuidun ja folaatin saanti lisääntyy ja ruokavalion rasvan laatu paranee.

Palkokasveja tulisi syödä ravitsemussuosituksen mukaisesti, yksi desilitra päivässä.

Lue myös: Helppo tapa lisätä kasviksia ruokavalioon – varo kuitenkin yleistä kuitumokaa!

Suosion kasvattaminen vaatii erilaisia toimia

Jotta suomalaiset saataisiin syömään enemmän palkokasveja, tarvitaan myös tuotekehitystä. 

Kuluttajat tutustuvat palkokasveihin ja niistä valmistettuihin elintarvikkeisiin usein julkisten ja yksityisten ruokapalveluiden kautta esimerkiksi oppilaitoksissa, päiväkodeissa, työpaikoilla ja sairaaloissa. Siksi on tärkeää myös panostaa ammattikeittiöiden reseptiikkaan.

– Lisäksi tarvitaan henkilökunnan kouluttamista palkokasvien käytössä ja yleisemminkin maittavien kasvipohjaisten ruokien valmistuksessa, tiedotteessa todetaan.

Leg4Life-hankkeen johtaja, professori Anne-Maria Pajari Helsingin yliopistosta muistuttaa palkokasvien tukevan sekä väestön terveyttä että ympäristötavoitetta. 

– Perinteiset palkokasviruoat, kuten hernekeitto ja talkkuna, ovat osa suomalaista ruokakulttuuria, ja palkokasvituotteiden joukosta löytyy kokeiltavaa myös uutuudenjanoisemmille. Tarvitaan palkokasvien arvoketjun monipuolista kehittämistä, jotta nämä proteiinipitoiset ja runsaskuituiset ravintokasvit päätyisivät lautasillemme yhä useammin.

Lue myös: Hanna Partasen "pro tip": Näin vältät palkokasvien aiheuttamat vatsaoireet

Katso myös: Mitä proteiineja kannattaa syödä? Ovatko kasviproteiinit automaattisesti parempi valinta? 

6:16Mikä on kaikista ylivertaisin proteiinin lähde? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vastaaRavitsemusterapeutti Hanna Partanen vastaa.

Lisää aiheesta:

Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokastaKasviksia 500 ja 800 grammaa – tältä näyttää oikeasti suositusten mukainen määräSyötkö salaattia, tomaattia ja kurkkua? Hanna Partanen varoittaa ravitsemusmokastaHanna Partasen "pro tip": Näin vältät palkokasvien aiheuttamat vatsaoireetOnko sinullakin huonot ruokailutottumukset? Nämä ovat suomalaisten ruokavalion keskeiset haasteetSyötkö kurkkua, tomaattia ja salaattia? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen varoittaa terveysmokasta
RuokaRavitsemusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:50
    Ravitsemus

    Näin saat salaatin joukkoon helposti kuitua ja proteiinia

  • Eilen18:59
    Ruokaniksit

    Tämän helpommaksi ei valkosipulin kuoriminen enää voi mennä

  • Eilen14:15
    Asuminen

    Suomalaisten ruokailutavat syynissä: Joka neljäs syö sohvalla

  • Eilen09:34
    Ravitsemus

    Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"

  • Eilen06:07
    Google

    Ruokareseptihaut, jotka trendasivat vuonna 2025 – haitko sinäkin?