Mainos

Tätä on hyperinflaatio: Hinnat kaksinkertaistuvat alle vuorokaudessa

Euromaiden ylivelkaantuminen lisää merkittävästi inflaation irtipääsyn vaaraa.

Euroalueen inflaatio on nopeutunut kolmeen prosenttiin, Yhdysvaltojen 3,9 prosenttiin ja Britannian 5,2 prosenttiin. Keskuspankit ennustavat edelleen, että inflaatio hidastuu takaisin tavoitetasoille jonkin ajan kuluessa.

Euroopan keskuspankin päätehtävä eli vakaan rahanarvon turvaaminen ja kielto valtioiden rahoittamisesta perustuvat kokemuksiin ja muistoihin hyperinflaatioista. Ne tuhosivat aikanaan Saksan ja monien muiden maiden talouden. Laukkaava inflaatio on runsaan sadan vuoden aikana tuhonnut yli 30 maan talouden.

Määritelmän mukaan hyperinflaatio alkaa, kun inflaatio ylittää 50 prosenttia kuukaudessa. Hyperinflaatio liittyy yleensä voimakkaisiin murroskausiin, sotiin ja vallankumouksiin. Ne eivät kuitenkaan riitä laukaisemaan sitä. Siihen tarvitaan valtiojohdon ja keskuspankkien toteuttamaa rahan määrän lisäämistä alijäämäisillä budjeteilla ja setelipainoa pyörittämällä.

Kaikkien aikojen pahin hyperinflaatio oli Unkarissa vuonna 1946. Saksan 1920-luvun alun hyperinflaatio oli tunnetuista hyperinflaatiojaksoista vasta neljänneksi voimakkain. Saksa koki voimakkaan inflaation myös toisen maailmansodan jälkeen.

Nykyisistä EU-maista seitsemän on käynyt hyperinflaation syövereissä. Saksan lisäksi sen ovat kokeneet Kreikka, Itävalta, Bulgaria, Romania ja kahdesti Puola ja Unkari.

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja