Tätä et tiennyt banaaneista

Banaanit ovat luonnon omia terveyspommeja, mutta tiesitkö, että banaanit voivat myös lievittää masennusta?

Banaanit ovat yksi maailman terveellisimmistä luonnosta tulevista ruoan lähteistä: ne ovat lähes rasvattomia, vähäkalorisia sekä kuitu- ja vitamiinipitoisia. Banaaneja käytetään monipuolisesti ruoanlaittossa niin makeisiin kuin suolaisiinkin herkkuihin. Banaanit ovat myös suosittu välipala ja soveltuvat ravintoarvojensa ansiosta erityisen hyvin urheilijoille.

Yllättävät faktat banaaneista

Vaikka banaanit ovatkin meille suomalaisille tuttua herkkua, voivat hedelmän erikoiset ominaisuudet ja käyttötavat yllättää:

1. Banaaneja syödään vuosittain maailmassa yli 100 miljardia kappaletta. Banaanit ovatkin maailman neljänneksi suurin maataloustuote heti vehnän, riisin ja maissin jälkeen.

2. Ugandalaiset ovat maailman kovimpia banaaninsyöjiä. Keskiverto ugandalainen syö vuodessa noin 227 kiloa banaaneita.

3. Banaanipuu ei oikeasti ole puu, vaan kasvitieteellisesti se luokitellaan ruohoksi. Sen hedelmä, banaani voidaan luokitella myös marjaksi. Banaani on siis yhtä aikaa ruoho, marja ja hedelmä.

4. Banaanit ovat ainoita hedelmiä (marjoja), jotka sisältävät aminohappo tryptofaania sekä B6-vitamiinia. Nämä kaksi ainesta yhdessä auttavat kehoa muodostamaan onnellisuushormoni seratoniinia. Banaaneilla on siis sama vaikutus kuin Prozac-lääkkeellä.

5. Maailmassa on jopa 1000 erilaista banaanikasvilajiketta, mutta suurimman osan hedelmät ovat pahanmakuisia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat