Tästä jokaiselle autoilijalle tutusta tahattomasta rikkeestä voi saada sakot – tiesitkö, että parkkipirkoilla "on oikeus käpälöidä hieman"?

0:20
Iglu-Audi herätti pahennusta Helsingissä.

Moni tietää, mutta harva muistaa, että lumisen tai kuraisen kelin seurauksena peittynyt rekisterikilpi voi tuoda kuljettajalle sakot.

Suomen talvessa ei ole lainkaan poikkeuksellista, että auton rekisterikilvet ovat lumen, loskan tai kuran peitossa ja itse rekisterinumero täysin lukukelvoton. Niin ei kuitenkaan saisi tapahtua, sillä lain mukaan jokaisen rekisteröidyn ajoneuvon on oltava yleisillä teillä aina tunnistettavissa.

Todellisuudessa poliisin tehtävänä on lumisia kilpiä kohdatessaan arvioida, onko kilpi peittynyt kyseisellä ajomatkalla vai onko se ollut tunnistamaton jo pidempään. Lievimmillään tehtävä hoituu neuvoin, ohjein ja huomautuksin, mutta kyseessä voi olla myös ajoneuvorikkomus, mistä kirjattavien päiväsakkojen määrä voi olla 4–12 kappaletta.

Iso lasku parkkihallipysäköinnistä

Rekisterikilven lumisuus tai likaisuus voi muodostua ongelmaksi myös parkkihalleissa, joissa on käytössä kamerapysäköinti. Se on järjestelmä, jossa kamerat lukevat ajoneuvon rekisteritunnuksen ja pysäköintioikeus ja -maksu määräytyvät automaattisesti. Kamerahalleissa ei ole puomeja sisään- ja uloskäynnillä, vaan saapuminen ja poistuminen hoituvat ilman turhaa pysähtelyä, mikä taas lyhentää jonoja.

Mikäli auton rekisterinumero on peittynyt, ei kamerajärjestelmä välttämättä saa rekisterinumerosta selvää.

– Tällöin järjestelmä ei havaitse ajoneuvon poistumista parkkihallista eikä siksi katkaise pysäköintiaikaa, joka sitten jatkuu niin kauan kuin käyttäjä huomaa asian. Seurauksena on mahdollisesti aivan turhan iso lasku tai vähintäänkin turhaa vaivaa tämän yhtälön setvimisessä, mobiilipysäköintipalveluja tarjoavan EasyParkin Suomen-asiakkuuksista vastaava Joel Pallaskorpi kertoo.

Tampereella pysäköinninvalvojilla on lumiharjat

Menopelin rekisterinumeroa ei kannata myöskään pyrkiä tietoisesti pitämään vaikeasti luettavana pysäköintivirhemaksujen välttämiseksi.

Koska pysäköinninvalvojat tarvitsevat ajoneuvon rekisterinumeron virhemaksun kirjaamiseksi, on heillä myös oikeus koskea kulkupeliin putsatakseen lumen tai lian rekisterikilveltä.

– Vaikka ajoneuvot ovat toisen omaisuutta, pysäköinninvalvojilla on oikeus käpälöidä hieman. Esimerkiksi Tampereella valvojilla on talvisaikaan lumiharjatkin mukanaan juuri tämän pulman vuoksi, Pallaskorpi toteaa.

Lumi ja lika saattavat olla näköesteitä myös tuulilasissa. Pysäköinninvalvojilla on oikeus tarvittaessa puhdistaa myös tuulilasia nähdäkseen, onko kuljettaja muistanut pysäköintikiekon asiallisesti. Sama koskee mahdollista asukaspysäköintitunnusta. Asukaspysäköintioikeus ilmoitetaan tuulilasin sisäpuolelle sijoitettavalla lapulla.

Lähde: EasyPark

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja