Tässäkö jokaisen miehen unelmasauna? Katoton löylyhuone täynnä hifistelyä!

Kun arkkitehti Tomas Westerholm ryhti suunnittelemaan itselleen saunaa, vain taivas oli kattona, sananmukaisesti.

Helsingin Myllypuroon, Vesitornin juurelle, tulee sauna vailla vertaansa. Työkseen 3D-mallinnuksia tuottavan arkkitehti Westerholmin työpöydällä syntyi lennokkaita suunnitelmia. Hän halusi saunan, jossa viihtyy pidempäänkin. Hän päätti piilottaa saunaansa nautintoja lisäävää teknologiaa, toki unohtamatta saunan ykkösasioita: lauteita ja kiuasta.

Lauteiksi valikoituivat Tuntu-riippulauteet. Lisäksi hän halusi saunaan yhden lauteen, joka on tasaisen suora laveri. Kyllähän ihmiskehon täytyy saada nauttia horisonttaalisesta olotilasta suomalaiskansallisessa pyhätössä, olkoonkin, että kyseessä on moderni sellainen.

Valaistus ja lämmitys

Saunoissa hämärä tunnelmavalaistus on ikisuosittua. On hyvä, että valon määrää voi säätää tarpeiden ja tilanteen mukaan. Myös eri valon sävyillä voi leikitellä.

Saunassa kuin saunassa myös valaistuksen suunnittelu on tärkeää.

– Itse tykkään lukea saunassa ja se vaatii hyvän kohdevalon, selvittää Tuntu-lauteiden isä Mika Hautamäki.

Kiukaaksi on valittu Eero aarnion Float-kiuas. Sitä voisi luonnehtia futuristiseksi design-kiukaaksi. Saunansa valaistus on varsin pelkistetty ja pääosin epäsuora. Tunnelmaa luo lauteiden alta suuntautuva valaistus.

– Valaistus on kiuasta korostava. Itse kiukaaseen on integroitu valaisevat kuituvalot, selvittää Westerholm.

Arkkitehdin saunassa hikoilun voi saavuttaa myös vaihtoehtoisesti infrapunalämmittimillä.

Hifistelyä

Kun arkkitehti sihauttaa simaiset löylyt kiukaalle se voi tapahtua ZZ Topsin musiikkivideon siivittämänä tai Vivaldin neljän vuodenajan soidessa katsellen itse kuvaamia luontokuvia mökkimaisemista. Hän ja monet muut haluavat viedä saunan lämpöön itselle tärkeitä asioita. Saunomisenkin voi siirtää uudelle vuosituhannelle.

Onko sauna vain sauna vai voiko siellä viihtyä muutenkin?

– Saunan funktio on muuttunut tekemisen osalta. Yksilöllisyys näkyy myös saunoissa, summaa Westerholm.

Arkkitehdin yhdeksän kuutioiseen saunaa kätkeytyy monenlaista hifiherkkua, toki verhotun tyylikkäästi. Lasin takana saunan yläosassa videotykki on piilossa katseilta ja kosteudelta. Heijastuspinta on kokonaisen seinän suuruinen kaakelipinta. Siitä kelpaa katsella urheilusuorituksia ja samaistua, kun urheilijat joutuvat lauteille. Tai saunassa voi pelata vaikkapa virtuaalista shakkia tai harrastaa saunajoogaa ohjatun videon avulla.

Deski/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja