Tässäkin yksinasuva häviää pariskunnille – aika muuttaa kimppakämppään?

Yksinasuvat eivät koe omistusasumista ajankohtaiseksi. He eivät myöskään saa rahaa säästöön samalla tavalla kuin perheet ja pariskunnat, sillä yksinasuvan elinkustannukset ovat suhteessa suuret. Tiedot käyvät ilmi Säästöpankin tuoreesta Säästämisbarometrista.

Syys-lokakuussa toteutetusta Säästämisbarometrista käy ilmi, että 28 prosenttia suomalaisista ei säästä lainkaan. Neljätoista prosenttia on ihmisiä, joilla ei ole edes mahdollisuutta säästää. Tähän ryhmään kuuluvat etenkin yksinasuvat kaikkialla maassa.

Yksinasuvien ryhmään kuuluu paljon opiskelijoita, työttömiä ja eläkeläisiä, joiden elinkustannukset nousevat suuriksi erityisesti asumisen ja suurten hankintojen osalta. Yksinasuvat ja lapsiperheet sekä Etelä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla asuvat käyttävät asumiseen suuremman osan nettotuloista kuin pariskunnat.

Omistusasuminen ei nykyisellään mahdollisuus

63 prosenttia suomalaisista on barometrin mukaan kiinnostunut asumaan omistusasunnossa. Yksinasuvat eivät kuitenkaan näe omistusasunnon hankkimista Säästämisbarometrin mukaan ajankohtaisena. Lisäksi he pitävät asunnonhankintaa liian vaivalloisena ja kalliina. Yksinasuvat myös suhtautuvat asunnon arvonnousuun tai sijoituskohteen turvallisuuteen epäilevästi.

Tämä johtuu barometrin mukaan todennäköisesti siitä, että vaikka yksinasuvien määrä on kasvussa, heidät on unohdettu asuntotuotannossa, eli heille ei rakenneta sopivia asuntoja. Sp-Koti Oy:n toimitusjohtaja Antti Toivanen uskoo, että yksinasuvien kasvavan joukon täytyy ennen pitkää alkaa näkyä asuntojen rakentamisessa.

– Jos tämä kehitys jatkuu, asumiseen haetaan erilaisia ratkaisuja. Asuntojen rakentamisprosessissa täytyy näkyä muutos.

Vuokra-asuminen on usein yksinasuvan ainoa mahdollisuus, mutta myös vuokra-asunnot ovat kalliita etenkin pääkaupunkiseudulla ja suurissa kasvukeskuksissa. Maailmalla tunnettu ilmiö, jossa aikuiset työssäkäyvät ihmiset asuvat kimppakämpissä, ei ole Toivasen mukaan ainakaan vielä rantautunut Suomeen, joskin hän uskoo, että näin voi käydä, mikäli yksinasuvien määrä jatkaa kasvuaan.

– Ilmiö ei ole aivan vieras asia etenkään uusissa kasvukeskuksissa. Se ei ole kuitenkaan ainakaan vielä rantautunut isosti.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat