Mainos

Tässä ovat uudet Koko Suomi leipoo -kilpailijat!

Tutustu uusiin Koko Suomi leipoo -ohjelman kauden kisaajiin!

Koko Suomi leipoo -ohjelman uudella tuotantokaudella amatöörileipurit kilpailevat jälleen toinen toistaan haastavimmissa leivontatehtävissä.

Piiraat, kakut, tortut ja monet muut leivonnaiset kannetaan asiantuntevien tuomareiden eteen. Ohjelman juontajana nähdään Anne Kukkohovi ja tuomarikaksikossa herkkuja arvioivat Markus Hurskainen ja Mika Parviainen.

Nämä kaksitoista harrastajaleipuria käyvät taistoon Suomen parhaan kotileipurin tittelistä:

Tommi Hirvonen

Helsinkiläiselle yrittäjälle, Tommille leipominen merkitsee muiden ilahduttamista. Muiden reaktiot hyvään leivonnaiseen saa hymyn Tommin kasvoille ja leivonta onnistuu aina myös rentouttamaan. Tommi arvostaa hyvää kahvia ja pitää kahvia myös loistavana raaka-aineena leivontaan.

Tommille sekä leivonta että siinä kilpaileminen on kovin tuttua, sillä hänen entinen puolisonsa otti myös osaa Koko Suomi leipoo –ohjelmaan sen toisella tuotantokaudella.

Iloinen ja positiivinen Tommi unelmoi isosti ja haaveilee jonain päivänä matkustavansa ympäri maailman.

Saara Järvinen

Joensuulainen Saara on ikäänsä nähden varsinainen monitaituri. Saara on luistellut kolmevuotiaasta lähtien ja pitkän taitoluistelu-uransa aikana hän on kilpaillut useita vuosia SM-tasolla aina korkeinta SM-seniorit sarjaa myöten.

Urheilun ja leivonnan lisäksi myös virkkaus on Saaran hallussa ja hän onkin tehnyt useita kauniita luomuksia.

Saaran ensimmäiset leivontakokeilut keskittyivät tavalliseen lettutaikinaan, jonka reseptin Saara opetteli ulkoa omasta pienestä esiliinastaan. Mummin reseptikirja on koluttu hiirenkorville ja toisen mummon kanssa opeteltiin karjalanpiirakoiden salat jo pikkutyttönä. Tänä päivänä Saara pitää itseään kunnianhimoisena leipurina, joka ei koskaan haluaisi epäonnistua. Saara tykkää leipoa kaikkea mahdollista suolaisista piirakoista makeisiin pikkuleipiin ja kakkuihin.

Timo Lankinen

Tamperelainen, liiketalouden perustutkintoa tällä hetkellä opiskeleva Timo pitää itseään hassuttelevana leipurina, joka ei ota itseään liian vakavasti. Myös tarjoilijan työssä Timolle ehdoton ohjenuora on se, että asiakkaiden tulee viihtyä ja heistä on pidettävä hyvää huolta.

Leipomaan Timon on opettanut äiti. Timo tykkää leipoa suolaista ja makeaa vuorotellen, ja päämääränä on aina herkullinen lopputulos. Myös musiikki on lähellä Timon sydäntä ja yleensä hän leipookin musiikin tahtiin.

Mari Nordman

Lappeenrantalaisen anestesiasairaanhoitaja Marin arki on täynnä tohinaa. Perheeseen kuuluu miehen lisäksi seitsemän lasta ja usein ruokapöydän ääreen kokoontuu myös isovanhemmat ja lasten ystävät.

Kiireisen arjen ja henkisesti raskaan työn vastapainoksi Mari viihtyy keittiössä sekä yksin että lasten kanssa. Leipominen antaa Marille voimaa ja uskoa omiin kykyihin. Leipoessa hän uskaltaa haastaa itseään enemmän kuin missään muualla ja nauttii siitä jokaisella aistilla. Marille leipominen merkitsee myös taloudellisuutta. Suurperheen äitinä leipominen on hyvä tapa pitää menot kurissa.

Yksi leipomisharrastuksen ensimmäisistä muistoista on Marin lukiovuosilta. Kahden, nyt jo eläkkeellä olevan poliisin tyttärenä Mari kiinnitti huomioita poliisien heikkoihin eväisiin ja päätti valmistaa poliisiaseman pakkaseen erilaisia ruokia ja leivonnaisia myyntiin. Näiden herkkujen perään kyseltiin vielä vuosien jälkeenkin!

Leipomisharrastuksen lisäksi Marin elämään kuuluu vapaaehtoistyö Suomen uusperheiden liitossa sekä Suomen nuoret lesket –yhdistyksessä. Miehen kanssa vapaa-aikaa rytmittää vapaaehtoistyön lisäksi lavatanssiharrastus.

Pinja Jylänki

Jyväskyläläinen opiskelija Pinja näkee itsensä kokeilevana perfektionistina. Leipominen on hänelle itsensä haastamista ja jatkuvaa kokeilua, joka tuottaa nautintoa varsinkin, kun pitkän leipomisen jälkeen lopputulos on sekä visuaalisesti kaunis että maukas. Toisaalta leivonnaisen epäonnistuessa on hommasta nautinto kaukana. Pinja pitää bravuurinaan sokerimassalla päällystettyjä kakkuja, joiden koristelussa saa päästää luovuuden valloilleen. Pienet yksityiskohdat ja kauniiden koristeiden tekeminen on Pinjan lempipuuhaa.

Opiskelun ja leivonnan ohella Pinja tykkää haastaa itseään urheilun parissa. Kuntosali, hiihto ja lenkkeily vievät aktiivista Pinjaa aina kun vain mahdollista.

Heidi Sträng

Vantaalainen, itseoppinut kotileipuri Heidi ilahduttaa herkuillaan ystäviä ja työkavereita. Kirurgisen osaston sairaanhoitajan työkaverit saavatkin toimia usein koemaistajina. Heidi on ihastunut muun muassa suklaa-ganache-valumakakkuihin, joita saa koristella välillä vähän runsaamminkin. Heidi tykkää kokeilla erilaisia reseptejä ja muokkailla niitä oman näköisekseen. Leipominen onkin hänelle tapa toteuttaa omia ajatuksiaan.

Kolmivuorotyön, kahden lapsen harrastuksien ja kodin pyörittämisen ohella omaa aikaa jää hyvin vähän, mutta sen ajan Heidi käyttää mieluiten leipomiseen. Heidi tykkää leipoa monipuolisesti niin makeita kuin suolaisiakin leivonnaisia, mutta macaronseja ja tuulihattuja Heidi pitää pirullisina tuotteina. Heidi haaveilee isosta omakotitalosta, johon hän perustaisi kodikkaan kahvilan ja sisustuspuodin.

Anna Päärilä

Lahtelainen Anna nauttii leipomisesta ja erityisesti pienestä näpertelystä, koristelusta ja oman mielikuvituksen käyttämisestä. Anna pitää leipomista hyvänä vastapainona työlleen työterveyshoitajana. Anna tykkää suunnitella leipomustensa ulkonäön etukäteen piirtämällä ja toteutusvaihe on Annalle paras rentoutuskeino. Anna leipoo mielellään melkein mitä vaan, makeista suolaisiin, ja kakut hän tekee usein täysin oman pään mukaan.

Leipominen on kuulunut Annan elämään jo pienestä asti. Jo ennen kuin Anna oppi puhumaan, hänen lempikirjansa oli Karhunpojan syntymäpäiväkakku. Puhkiluettu kirja löytyy edelleen hyllystä ja kirjan kakkureseptikin on sittemmin testattu.

Annalle ystävät ja perhe ovat erityisen tärkeitä. Ystäväpiiri on tottunut maistelemaan Annan herkullisia luomuksia ja he osaavat jo odottaa aina uusia makuja ja visuaalisesti hurmaavia leivonnaisia Annan keittiöstä.

Laura Valojärvi

Savossa syntynyt Laura on ammatiltaan kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Lisäksi hän on väitöskirjatutkija Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Tällä hetkellä Laura asuu perheensä kanssa Kööpenhaminassa.

Lauran perfektionismiin taipuvainen luonne ei saa Laurasta yliotetta keittiössä, vaan hän kokee leipomisen iloisena puuhana, jossa on loputtomasti haasteita. Leipoessa mieli ei harhaile ja siksi leipominen vastaakin Lauralle meditaatiota parhaasta päästä.

Leipomisen Laura on aloittanut jo pienenä. Lapsena hän haastoi itseään opettelemalla reseptejä ulkoa, ihan vain huvikseen. Erityisen lähellä Lauran sydäntä on ranskalainen leivosperinne, jonka hän vielä jonain päivänä haluaisi hallita kokonaisuudessaan. Siihen tosin Lauran mukaan meneekin yksi ihmisikä.

Riitta Wuorio-Bäck

Kemiöläinen Riitta on perinyt leivontataitonsa äidiltään. Äiti otti Riitan mukaan leipomaan jo pikkutyttönä ja opit menivät perille. Äidin bravuuri, puolukkapiirakka, kuuluu Riitankin suosikkeihin, koska se tuo lapsuusajat mieleen. Enimmäkseen Riitta leipoo makeita kakkuja, mutta myös paljon ruokaleipää. Leipomisessa Riitta arvostaa hyviä raaka-aineita ja visuaalisesti kaunista ulkonäköä. Riitta haaveilee omasta kahvilasta, jossa saisi myydä itsetekemiään tuotteita.

Suomenruotsalaisen Riitan elämään kuuluu mies ja koira, sekä kaksi jo kotoa muuttanutta lasta. Riitta on myös isoäiti kahdelle lapsenlapselleen. Omakotitalossa riittää pihatöitä ja rakkaus kauniisiin esineisiin pitää sisustajasielun luovuuden kukkimassa. Pariskunnan yhteinen moottoripyöräharrastus vie parin aina silloin tällöin tien päälle.

Sanna Käräjäoja

Sannan perheessä on leivottu aina. Maalaistalon tyttärenä Sanna oli mukana äitinsä keittiössä ja oppi leivonnan salat jo pienenä. Sannan äiti on ruisleivän mestarileipuri ja samalla reseptillä on Sannakin jatkanut leipien leipomista, perinteisesti juurella valmistetusta taikinasta tietysti.

Kun muutama vuosi sitten Sanna miehensä ja lastensa kanssa rakensi uuden kodin, oli Sannalle itsestäänselvyys, että talon keittiön keskeisimmälle paikalle valetaan kunnon leivinuuni, jossa mahtuu leipomaan niin limput, rieskat, pizzat, karjalanpiirakat kuin sarvet ja piirakatkin. Suolaisten leivonnaisten lisäksi Sanna leipoo mielellään myös pullat, puustit, kakut ja ylipäätään lähes kaiken, mitä perheessä syödään, tai ystäväpiiristä tilataan.

Esiopettajana työskentelevä Sanna tykkää olla pullantuoksuinen äiti, mutta tarvittaessa Sannasta kuoriutuu pikkutarkka värkkääjä ja kakunkoristelija. Leivonta on haapaveteläiselle Sannalle parasta vastapainoa arkeen ja omilla käsillä tehdessä kiireet ja huolet unohtuu.

Energinen pohjanmaalaisnainen ei pienistä hätkähdä eikä vähästä väsy. Sannan muita rakkaita harrastuksia ovat ultra- ja maratonjuoksu sekä hiihto metsän siimeksessä.

Veera Koho

Espoolainen Veera on tykännyt aina leipoa, mutta viimeisen kolmen vuoden aikana siitä on tullut intohimoinen harrastus. Aikanaan Moskovassa asuessaan Veera alkoi leipoa korvapuusteja ulkomaalaisille tuttavilleen. Myöhemmin tyttären 1-vuotissyntymäpäiville tehty sokerimassakakku veikin sitten mennessään. Nykyään Veera tykkää leipoa monipuolisesti kaikkea, mitä mieleen tulee. Veera on ottanut osaa erilaisille leivontakursseille ja leivontahalut iskee jo pelkästä kauniista kakkukuvasta tai herkullisen kuuloisesta reseptistä. Omien taitojen rajojen kokeilu kehittää Veeraa leipojana jatkuvasti.

Leivonnan ja perheen lisäksi Veeran elämään kuuluu muun muassa matkailua ja työ sosiaalityöntekijänä. Veera unelmoi jatkuvasti uusista matkakohteista ja lämmöstä. Jonain päivänä myös työn ja leivonnan yhdistäminen kiehtoo; Veera haluaisi järjestää juhlia vähävaraisten perheiden lapsille niin, ettei niistä koituisi kuluja perheille.

Petri Karttu

Leivontataidot ovat periytyneet Petrille äidiltä ja isovanhemmilta. Petrin isoisä oli töissä leipomossa ja vaikkei Petri koskaan nähnyt isoisäänsä työssään, ovat tämän reseptivihot yhä Petrin hallussa. Äidinäidiltä taas on peritty ajatus siitä, ettei kahvikutsuilla voi tarjota vain yhtä tai kahta makeaa, vaan pöydässä on oltava sen seitsemää sorttia. ”Too much is often not enough!” onkin Petrin motto leivonnassa. Joskus Petrillä on leipomiskausia, jolloin hän leipoo päiväkausia putkeen, kunnes mitta on täynnä. Petri pitää itseään juhlakonservatiivina: jouluna pitää tuoksua piparkakku ja laskiaisena nautitaan laskiaispullia. Lisäksi perheessä on aina ollut kunnia-asia, että kaikki tarjolla oleva on itse tehtyä.

Vantaalainen Petri työskentelee Helsingin yliopistossa päällikkötehtävässä, mutta asuu Brysselissä miehensä luona. Parin ystäväpiiri on varsin kansainvälinen ja se näkyy myös Petrin leipomuksissa. Vieraille tarjotaan mielellään pohjoismaisia makuja, mutta vaikutteita Petri imee myös muista kulttuureista. Petri haaveilee omasta puutarhasta ja kasvimaasta, jossa voisi kasvattaa omat raaka-aineet keittiöön. Mökkeily luonnonrauhassa on lähellä Petrin sydäntä.

Koko Suomi leipoo 12.11. alkaen MTV3-kanavalla

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja