Tässä on mies, joka lopetti puheet HIFK:n suurimmasta ongelmakohdasta

Maalikooste: HIFK - Ässät 3:19
Videolla maalikooste HIFK:n ja Ässien keskiviikon ottelusta, jossa Roope Taponen torjui nollapelin IFK:lle.

Ennen SM-liigakauden alkua Helsingin IFK:n kohdalla puheet kohdistuivat yhteen osa-alueeseen: maalivahtipeliin. Moni epäili ja alkukausi toi katetta väitteille. Nyt keskustelu on hälventynyt, kiitos 21-vuotiaan veräjänvahdin.

Toisin kuin moni muu liigaseura, HIFK ei tehnyt kesällä valtavia muutoksia pelaajarunkoonsa. Moni avainpelaaja jatkoi Nordenskiöldinkadulla ja liikkeet olivat lähinnä täsmävahvistusten tasolla.

Jo viime kaudella moni oletti, että IFK tekisi muutoksia maalivahtipuolelleen. Epäilykset kohdistuivat siihen, että pystyisikö Niilo Halonen kantamaan HIFK:n pitkälle.

Jälkiviisaus on parasta viisautta: ei kantanut.

IFK:n taival päättyi puolivälierävaiheeseen.

Koitti uuden kauden aika. Tekikö IFK maalivahtivärväyksiä?

Ei.

Niilo Halonen sai vierelleen Roope Taposen, joka pelasi viime kaudella pääsääntöisesti Mestis-seura Kiekko-Espoon maalilla.

Halonen oli lähtökohtaisesti IFK:n ykkösmaalivahti ja Taponen hänen haastajansa.

Kun suunta muuttui

Kysymysmerkkejä oli ilmoilla, koska Halonen ei ollut osoittanut sitä, että hän on vedenpitävä, laadukas ykkösmaalivahti Liigaan.

Taposesta oli vaikea sanoa mitään, koska hän ei ollut pelannut kuin kymmenen liigaottelua HIFK:n ja Ilveksen maalilla.

Sitten syntyi kriisi. IFK hävisi pelejä yksi toisensa jälkeen, eikä Halonen vakuuttanut punapetojen tolppien välissä. Kuusi pelattua ottelua, 17 päästettyä maalia ja torjuntaprosentti 82,83.

Taponen sai mahdollisuutensa ja hän käytti sen.

Juttu jatkuu kuvan alla.

IFK:n suunta muuttui. Alkukauden kriisi hälveni, kun Taponen esiintyi vuodenvarmasti HIFK:n maalilla.

– Roope on pystynyt pelaamaan omaa peliään. Hän on ollut rauhallinen ja varma. Olen tyytyväinen siihen, että hän on löytänyt sopivan pelirytmin ja hän on hahmottanut sen, että mitä kokonaispakettiin kuuluu tällä tasolla. Työmäärä on ollut tapissa, HIFK:n maalivahtivalmentaja Jan Lundell kehuu Taposta MTV Urheilulle.

Lundellin mainitsema rauhallisuus kuvastaa Taposen nykytilaa. Hän ei hötkyile tai sähellä maalilla. Rauhallisuudesta välittyvä viesti on tarttunut IFK:n puolustukseen, joka on tehnyt huomattavasti vähemmän virheitä kuin alkukauden otteluissa.

– Kuuleman mukaan pelini näyttää siltä, että se on rauhallista. Itse näen niin, että se on ollut aina osa tyyliäni, kun olen tolppien välissä. Ehkä suu käy sitten kentän ulkopuolella vähän enemmän, Taponen kuvailee luonnettaan.

Ilmiömäisessä iskussa

Taposen lahjakkuus on paistanut läpi jo nuoruusvuosina. Toissa kaudella hän oli Suomen alle 20-vuotiaiden MM-joukkueessa mukana Kanadan Edmontonissa pelatussa turnauksessa. Ennen tätä hänet nähtiin muun muassa alle 18-vuotiaiden MM-joukkueen veräjänvartijana.

– Hän on ottanut rauhassa askeleita eteenpäin. Roope oli jo viime vuonna Mestiksen parhaita maalivahteja. Hän olisi ollut jo silloin valmis liigaympyröihin, mutta kehityksen kannalta oli parasta, että hän sai kantaa isoa vastuuta Mestiksen puolella, IFK:n maalivahtivalmentaja Lundell sanoo Taposen polusta.

Juttu jatkuu kuvan alla.

25 Mestis-ottelua, torjuntaprosentti 93,0 ja päästettyjen maalien keskiarvo vain 1,91.

Nykymenestys ei täten tullut täytenä yllätyksenä IFK:lle.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa Roope Taponen on IFK:n ykkösmaalivahti. Hän peri aseman Niilo Haloselta, eikä hän meinaa luopua siitä.

Keskiviikkona Taponen torjui jo kauden toisen nollapelinsä, kun IFK kaatoi Ässät 2–0. Viisi ottelua, torjuntaprosentti 94,19 ja päästettyjen maalien keskiarvo vain 0,99.

– Onhan se kivaa, kun pääsee jatkuvasti pelaamaan. Jokaisesta pelistä, minkä saa, nauttii täysin rinnoin. On kunnia pelata tässä joukkueessa ja tässä seurassa, Taponen ylpeilee.

Taponen on ollut se taho, joka on lopettanut puheet IFK:n maalivahtitilanteesta.

Ainakin hetkeksi.

– En ole hirveästi lukenut juttuja – ihan syystäkin. Toki… onhan se aina hyvä, jos puhutaan. Joukkueella ja valmennuksella on hyvä luotto meihin molempiin veskareihin. On turvallista olla tuolla maalilla, Taponen huikkaa jo pitkään voimassa olleeseen keskusteluun.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Ystävyksiä

Taponen on nyt uudessa tilanteessa. Hän kantaa ison SM-liigaseuran ykkösvahdin viittaa hartioillaan.

– Luotan omaan fyysiseen kuntooni. Tässä on vahva kesä alla. Olemme tehneet hyvää treeniä fysiikkavalmentajan (Hero Mali) kanssa, Taponen kehaisee.

Mutta miten IFK:n maalivahtisosaston sisäinen kilpailutilanne näkyy arjessa? Miten Halonen, 24, on sulattanut sen, että häntä kolme vuotta nuorempi Taponen on nyt tapetilla?

– Haluamme, että meillä on kova kilpailu päällä. Molemmat maalivahdit puskevat toisiaan eteenpäin. He ovat nuoria kavereita ja he kehittyvät nopeasti, kun he oivaltavat asioita. Avoin sparraaminen on pelkästään hyväksi molemmille, IFK-maalivahtivalmentaja Jan Lundell näkee.

– Olemme… ellei parhaita kavereita, niin todella hyviä kavereita. Olemme tunteneet toisemme jo pitkään. Joka aamu, kun tulemme hallille, hymyilemme ja juttelemme toisillemme. Käymme lounaalla ja teemme asioita yhdessä. Meillä on hyvä tandem. Se osaltaan tuo peliin rauhallisuutta, kun tietää, että toinen on tsemppaamassa ja että toinen voi tarvittaessa hypätä maalille. Tuemme hyvin toisiamme, Taponen kuvailee.

Taposen mukaan hänen suurin kehityskohteensa on ollut henkisellä puolella. Siinä isona auttavana tekijänä on toiminut IFK:n entinen maalivahti Lundell, joka torjui omalla urallaan vuosien ajan SM-liigassa.

– Hänellä on vanha pelaajatausta ja hän osaa neuvoa, että mitä arki vaatii tällä tasolla, Taponen sanoo.

Missä ne sinun suurimmat kehityskohteesi ovat, jos lähdet itse määrittelemään?

– Pelinluvussa. SM-liiga on taktisempi ja vauhdikkaampi sarja kuin Mestis, mitä tuli tuossa pelattua. Siihen pitää tehdä vielä kovasti duunia, että saa sen kuntoon. Koen, että se on isoin juttu tällä hetkellä, Taponen määrittelee.

Lue myös:

    Uusimmat