Tässä kurinpitovaliokunnan päätös TamU-asiassa

Palloliiton kurinpitovaliokunta päätti sulkea Tampere Unitedin kaikesta toiminnastaan tulevalle kaudelle.

Kurinpitovaliokunnan päätös:

Kurinpitovaliokunnan päätös koskien Tampere Unitedia

Suomen Palloliiton (SPL) kurinpitovaliokunta käsitteli torstain kokouksessaan Tampere Unitedin tilannetta ja päätti yksimielisesti sulkea Tampere Unitedin 2011 Liigacupista sekä kaikista Suomen Palloliiton virallisista kilpailuista kaudella 2011 mukaan lukien Suomen Cupin ja Veikkausliigan rangaistusmääräysten 3.1 §:n i-kohdan mukaan.

Perustelut:

Rangaistusmääräysten 5.4 §:n perusteella kurinpitovaliokunta on painavista syistä ottanut tietoonsa tulleen rikkomuksen käsiteltäväkseen, vaikka rikkomuksesta ei ole tehty ilmoitusta tai raporttia.

Kurinpitovaliokunnalla on ollut asiaa käsiteltäessä käytettävissään Tamun kurinpitovaliokunnan vastinepyyntöön antama vastaus liitteineen, Tamun vastaus unkarilaisia testipelaajia koskevaan kyselyyn ja kaksi Liigacupin ottelupöytäkirjaa sekä Tamun vastaukseen liittymätön toinen markkinointisopimusversio.

Suomen Palloliiton sääntöjen 5 §:n 2-kohdan mukaan liiton sekä liiton ja sen piirien toimielinten ja toimihenkilöiden, liiton jäsenten, niiden toimihenkilöiden, pelaajien ja pelaaja-agenttien tulee noudattaa toiminnassaan FIFA:n ja UEFA:n sääntöjä, määräyksiä ja päätöksiä.

FIFA:n pelaajan asemaa ja siirtoja koskevien sääntöjen (Regulations on the Status and Transfer of Players) 18bis 1-kohdan mukaan seura ei saa tehdä sopimusta, joka muun muassa mahdollistaa kolmannen osapuolen mahdollisuuden vaikuttaa seuran itsenäisyyteen, toimintatapoihin ja joukkueidensa suorituksiin koskien pelaajien palkkaamista ja siirtoihin liittyviä asioita. (18bis 1-kohta: No club shall enter into a contract which enables any other party to that contract or any third party to acquire the ability to influence in employment and transfer-related matters its independence, its policies or the performance of its teams.)

Rangaistusmääräysten 2 §:n a-kohdan mukaan rangaista voidaan sitä, joka rikkoo liiton voimassa olevia sääntöjä, määräyksiä tai päätöksiä, joita liiton sääntöjen nojalla annetaan. Määräysten 2 §:n g-kohdan mukaan rangaista voidaan sitä, joka syyllistyy liiton tai jäsenseuran etua vahingoittavaan toimintaan.

Kurinpitovaliokunta katsoo Tampere Unitedin (Tamu) rikkoneen rangaistusmääräysten 2 §:n a- ja g-kohtia seuraavin perustein.

Tamu on loppukesän ja syksyn 2010 neuvotellut markkinointisopimuksesta singaporelaisen yrityksen Exclusive Sports PTE Ltd:n (ESP) kanssa. Neuvotteluiden johdosta on laadittu allekirjoittamaton sopimus, jonka perusteella Tamulle on suoritettu yhteensä 299.961 euroa 50 päivän kuluessa aikavälillä 19.11.2010 – 7.1.2011. Kyseinen summa on Tamun vuosibudjetista noin 30 %.

Kurinpitovaliokunnalla on ollut käytössään kaksi eri allekirjoittamatonta sopimusversiota. Asiassa on toimittu molempien sopimusversioiden kohdan 2.15 mukaan maksamalla edellä mainitut noin 300.000 euron suoritukset Tamun tilille. Suoritetut maksut ja niiden vastaanottaminen osoittavat, että sopimus on tosiasiallisesti ollut olemassa.

FIFA:n Pelaajan asemaa ja siirtoja koskeva 18bis-säännön 1-kohdan kielto kolmannen osapuolen vaikuttamisesta toteutuu erityisesti sopimusten kohdissa, jotka:

- käsittelevät ESP:n oikeutta asettaa pelaajia Tamun käyttöön,

- ESP:n suorittamaa korvausta Tamulle toimittamiensa pelaajien kustannuksista (ml. pelaajien palkat),

- velvollisuudesta myydä mahdolliset nykyiset ulkomaalaiset pelaajat ESP:n toimittamien pelaajien tieltä,

- ehdosta jonka mukaan ESP:llä on oikeus saada maksamansa korvaus takaisin, mikäli se katsoo, että sen asettamat pelaajat eivät ole saaneet riittävästi peliaikaa Veikkausliigassa.

Tamu on osoittanut omalta osaltaan noudattaneensa sopimuksen ehtoja peluuttamalla kahta ESP:n toimittamaa pelaajaa Liigacupin otteluissa helmikuussa 2011. Raskauttavana pidetään sitä, että Tamu peluutti näitä pelaajia senkin jälkeen, kun se oli varmasti tietoinen ESP:n taustoista ja sopimuksen sääntöjen vastaisuudesta.

Kurinpitovaliokunta pitää epäuskottavana Tamun lausumaa siitä, että ESP:n maksamat noin 300.000 euron summat olisivat korvausta siitä selvittely-, valmistelu- ja tutkimustyöstä, jota seuran toimiva johto ja hallitus ovat tehneet yhteistyösopimuksen aikaan saamiseksi.

Saatuaan viimeisen maksusuorituksen ESP:ltä 7.1.2011 on Tamu vasta kolme viikkoa myöhemmin 28.1.2011 toimittanut sopimusversion Palloliiton toimitusjohtajalle olematta aiemmin missään yhteydessä Palloliittoon asiassa. Kurinpitovaliokunta pitää erittäin moitittavana Tamun menettelyä, koska se ei aiemmin ottanut yhteyttä Palloliittoon yrityksen taustojen ja sopimuksen sääntöjen mukaisuuden tarkistamiseksi. Tamun olisi pitänyt ymmärtää viimeistään syksyllä 2010 tarkistaa nämä, kun FC Haka toi heille tehdyn ESP:n tarjouksen julkisuuteen.

Tamu on menettelyllään aiheuttanut erittäin kielteistä julkisuutta jalkapallolle yleensä, Suomen Palloliitolle ja erityisesti Veikkausliigaseuroille syyllistyen täten liiton ja sen jäsenseurojen etua vahingoittavaan toimintaan. Tamu on myös rikkonut liiton voimassa olevia sääntöjä.

Asia on käsitelty suullista käsittelyä toimittamatta, koska Tamu ei ole sitä pyytänyt.

Valitusosoitus:

Rangaistusmääräysten 8 §:n mukaisesti Tamulla on oikeus hakea muutosta tähän päätökseen valittamalla kirjallisesti Suomen Palloliiton valitusvaliokunnalle viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus voidaan toimittaa myös faxin tai sähköpostin välityksellä.

Tamun on toimitettava valitus SPL:n valitusvaliokunnalle 21.4.2011 kello 16.00 mennessä.

(MTV3)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja