Tasaista laatua Espanjasta

Viña Albali Cabernet Tempranillo Reserva 1997, Viña Albali Reservas, Valdepeñas, Espanja (Alkon koodi 4996) 54,90 / 9,23

Valdepeñan viinialue keski-Espanjassa on kautta aikain ollut tunnettu Tempranillo-rypäleestä (alueella käytetään nimeä Cencibel) tehdyistä, edullisista mutta miellyttävistä punaviineistä joiden pitkään tammitynnyreissä kypsytetyt versiot haastavat jopa Riojan huomattavasti kalliimmat Reservat ja Gran reservat. Alue on tosin melko lämmin joten kyseinen rypäle usein kärsii matalasta hapokkuudesta ja tällaisista rypäleistä tehdyt viinit ovat lepsuja ja mielenkiinnottomia. Alueen viinintekijöiden ratkaisu oli usein sekoittaa valkoisia rypäleitä Tempranillon joukkoon tuomaan hapokkuutta mutta tällöin väri ja tukevuus vastavuoroisesti kärsivät.

Viña Albali Reservas on lähestynyt ongelmaa aivan eri suunnalta ottaen pääraaka-aineeksi tukevan ja hapokkaan rypäleen johon sekoitetaan pienempi määrä Tempranilloa. Cabernet sauvignon on yleensäkin mielenkiintoisimmillaan sekoitettuna johonkin toiseen rypäleeseen ja Tempranillonkin kanssa yhtälö toimii.

Viinin väri ei aivan yllä niille synkkyysasteille joihin 100% Cabernet sauvignon usein yltää, mutta on terveen punainen hieman oranssiin taittuvalla reunalla. Tuoksu on miellyttävä ja ei lainkaan yksiulotteinen. Ensin havaitaan Espanjalaishenkistä vaniljan ja puun tuoksua joka kertoo neljäntoista kuukauden tammitynnyrikäsittelystä uudella Amerikkalaisella puulla. Sen alta tuoksuu voimakas hedelmäisyys ja maustekaappi, tummaa kirsikkaa on myös mukana. Tempranillon voi aistia kaukaisena mansikkahillon tuoksuna. Maku on Cabernetin parhaiden ominaisuuksien dominoima. Kielen päälle jäävät pyörimään mausteet, marjat, seetri, pehmeät tanniinit, sopiva hapokkuus..

Vina Albalin tuotteet ovat aina olleet varma valinta kun ostoslistalla on hyvää ja kohtuuhintaista viiniä, eikä tämäkään versio tuota pettymystä. Liharuoillehan tämä on tarkoitettu, mutta on ihan nautittavaa sellaisenaankin.

(Teksti: Mikko Virta)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja