Tarkkavaisuusratsia: Naisia kärysi poikkeuksellisen paljon

Joka neljäs Liikenneturvan kyselyyn vastanneista uskoo kuljettajien pystyvän keskittymään ajamiseen ja puhelimen käyttämiseen samanaikaisesti. 

Poliisin Oulussa suorittamassa ratsiassa kuljettajia kehotettiin keskittymään ajamiseen ja muistutettiin tarkkaamattomuuteen liittyvistä riskeistä. Ajonaikaiseen kännykänkäyttöön puututtiin pysäytyksin. Pysäytetyistä kuljettajista osa puhui puhelin korvalla, kun taas osa kirjoitti tekstiviestejä ajaessaan.

– Valtaosa ratsiassa pysäytetyistä puhelimeen puhujista sekä tekstaajista oli tällä kertaa naisia, kertoi Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi ratsian tiedotustilaisuudessa.

Liikenneturva julkaisi vuonna 2014 selvityksen, josta selvisi miesten ja naisten lukevan tekstiviestejä ja sosiaalisen median ilmoituksia ajaessaan suurin piirtein saman verran.

Liikenneturvan ja poliisin viesti on, että liikennettä tulisi ajatella kännykkävapaana alueena, jossa on lupa keskittyä vain ajamiseen.

– Kun koskaan ei tiedä, milloin puhelimessa odottaa kiinnostava viesti, sosiaalisen median päivitys tai huomiota herättävä uutisotsikko, pitää laitetta kurkkia jatkuvasti. Jos tavoitettavissa pitää olla koko ajan, kiusaus kurkkia kännykkää myös ajon aikana on monelle liian suuri”, Kinisjärvi sanoo.

Liikenneturvan mukaan ihmisaivot pystyvät tietoisesti keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan. Jos kuljettajan huomio on puhelimessa, turvallinen ajaminen kärsii helposti.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat