Tapio Wirkkala: Ovaali-pöytä

Tapio Wirkkalan v. 1957 suunnittelema olohuoneen pöytä on varsin merkittävä huonekalu. Sen aikaansaamiseksi tehtiin paljon tutkimustyötä johon osallistui myös Valtion tekninen tutkimuslaitos.

Wirkkala oli saanut ensimmäisen palkinnon vuoden kaunein esine-kilpailussa USA:ssa vuonna 1951 vanerilautasellaan ja hän oli tehnyt erilaisia kokeiluja vanerilla jo 1940-luvun alkupuolelta lähtien. Nyt päämääränä oli saada kolmiulotteiset plastiset muodot suureen pintaan. Askon Tehtaat innostuivat uusista ideoista ja hankkivat tarvittavat laitteet ja huonekalujen valmistusoikeuden itselleen.

Yhteisnimitys uudelle vanerille oli rytminen vaneri tai fantasia vaneri. Näillä uusilla tavoilla valmistettuja pöytiä esiteltiin Kölnin messuilla vuonna 1958. Tämä merkitsi intarsiatyön paluuta huonekaluteollisuuteen. Intarsia aiheita olivat jatkuva serpentiini nauha, munan muotoiset ovaalit kuviot sekä erilaiset lehtikuviot, jotka olivat koivua. Yleensä ne upotettiin jalopuihin kuten pähkinäpuuhun tai padoukiin.

Pöytiä on valmistettu erilaisilla jalka konstruktioilla mm. teräsputkijaloilla, kuten tässä.

Pöydällä on Wirkkalan Kanttarelli-maljakot. Nämä pöydät ovat haluttua tavaraa keräilijöiden keskuudessa ja niitä huutokaupataan ympäri maailmaa.

Toimittaja Hanna Sumari
Kuvauksen pöytä: Tomorrows Antique, Helsinki
Maljakot: Iittala

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja